Suunto Spartan Ultra
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 4:27:31
Biegałem kilka dni temu po lesie, dzisiaj znowu trochę po lesie i trochę nad Wisłą. Spartan pod drzewami zaczął pokazywać mi momentami wyższe tempo a momentami dużo niższe tempo niż w rzeczywistości. Biegłem w okolicach 5:30 na km. Zegarek w lesie najpierw zaczał mi pokazywać tempo ok. 6:30 a w pewnym momencie 7:30. Jestem pewien w 200% że tak nie było. Potem już na chodniku ale pod drzewami pokazał mi tempo 2:50 na km. Tyle to akurat wiem że nie jestem w stanie biegać
.
Czy ktoś zauważył podobną prawidłowość a właściwie nieprawidłowość. Uprzedzając przed chwilą napisałem o tym już do Suunto, ale napewno nie odpowiedzą mi w weekend.

Czy ktoś zauważył podobną prawidłowość a właściwie nieprawidłowość. Uprzedzając przed chwilą napisałem o tym już do Suunto, ale napewno nie odpowiedzą mi w weekend.
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Właśnie odpakowałem nowego Spartana Ultra. Mam problem z połączeniem go z Suunto Link - z telefonem połączył się od razu, z komputerem za cholerę. W ogóle go nie widzi. W czym może tkwić błąd?
EDIT: poradziłem sobie, trzeba było uruchomić SuuntoLink w trybie administratora.
EDIT: poradziłem sobie, trzeba było uruchomić SuuntoLink w trybie administratora.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2016, 15:32 przez jarek_bb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
http://www.suunto.com/worlds/training-w ... movescount
Link z informacją odnośnie przyszłych aktualizacji. Wynika z tego, że za pół roku będzie już w miarę ok (dopiero na q1/2017 zaplanowano interwały)
Link z informacją odnośnie przyszłych aktualizacji. Wynika z tego, że za pół roku będzie już w miarę ok (dopiero na q1/2017 zaplanowano interwały)
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
-
- Stary Wyga
No właśnie. FAjnie że dali kalendarz. Ale strasznie późno będą interwały.
Jest jeszcze coś, nie wiem czy to widziałeś, kometarz z facebookowej grupy SUUNTO talks: Run4IQ community:
Larry Lansford
Larry Lansford I just spoke to Suunto customer service and asked about Glonass. The gentlemen put me on hold and when he came back on the phone told me he had spoken directly to the Suunto development team. The Spartan line is capable of connecting to Glonass, but it is not enabled at this time, U.S. Satellites only for now. He informed me that this feature will come in future updates and we will have control over it. So, for now it appears as if there is hope for better GPS accuracy in our future. I don't know about the rest of you but, this frustrates me a little. We all purchased an expensive watch from a brand we love not knowing all these features were not already on the watch. This watch was not advertised truthfully. Now we must wait until after our return period expires and HOPE Suunto delivers the ultimate watch that I know we all thought we were getting in the first place.......this is good and bad news I guess!
Jest jeszcze coś, nie wiem czy to widziałeś, kometarz z facebookowej grupy SUUNTO talks: Run4IQ community:
Larry Lansford
Larry Lansford I just spoke to Suunto customer service and asked about Glonass. The gentlemen put me on hold and when he came back on the phone told me he had spoken directly to the Suunto development team. The Spartan line is capable of connecting to Glonass, but it is not enabled at this time, U.S. Satellites only for now. He informed me that this feature will come in future updates and we will have control over it. So, for now it appears as if there is hope for better GPS accuracy in our future. I don't know about the rest of you but, this frustrates me a little. We all purchased an expensive watch from a brand we love not knowing all these features were not already on the watch. This watch was not advertised truthfully. Now we must wait until after our return period expires and HOPE Suunto delivers the ultimate watch that I know we all thought we were getting in the first place.......this is good and bad news I guess!
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
Pierwsze wrażenie co najmniej średnie. Menu niezwykle ubogie. Wiem że wszystko będzie się sukcesywnie pojawiac, ale w zegarku za 3000zł powinno być wszystko gotowe w dniu premiery. Pozostaje cierpliwie czekać i z godnością znosić złosliwości ze strony właścicieli Garminów Fenix 3.
-
- Stary Wyga
Zegarek jest zdecydowanie zbyt ubogi na razie jak za tą cenę. Widać ciekawą platformę, ale mogli spokojnie jeszcze popracować i wypuścić zegarek na Boże Narodzenie z tyki wszystkimi rzeczami nad którymi pracują teraz. A co do Fenixa cóż na początku miał o wiele większe problemy.
Co do dokładności GPS o której tyle się pisze. Pobiegłem przed wczoraj z Ambitem3rRun na jednym ręku i Spartanem na drugim i różnica na 14 km wyniosła 30 metrów, dlaetego nie przesadzałbym z tą niedokładnością. Szkoda że się tak pospieszyli bo moim zdaniem marka trochę ucierpiała.
Co do dokładności GPS o której tyle się pisze. Pobiegłem przed wczoraj z Ambitem3rRun na jednym ręku i Spartanem na drugim i różnica na 14 km wyniosła 30 metrów, dlaetego nie przesadzałbym z tą niedokładnością. Szkoda że się tak pospieszyli bo moim zdaniem marka trochę ucierpiała.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
F3 przechodził choroby wieku dziecięcego, ale to były bugi, a nie braki w funkcjonalności. GPS czasem szalał, zdarzały się restarty czy zwiechy w określonych sytuacjach. Ale interwały były, glonass był, modyfikacja ustawień trybów sportowych też, autopauza (nie używam poza rowerem, ale nie wyobrażam sobie, jak w zegarku za 3k może tego nie być "na dzień dobry"), wykres wysokości, wykres z barometru... czytam tą listę życzeń od Suunto i w głowie mi się nie mieści, że tych rzeczy jeszcze nie ma i każą na nie czekać.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
Z tym GLONASS-em to nie przesadzajcie, bo w obecnych na rynku urządzeniach zwykle jego włączenie powoduje obniżenie dokładności. GLONASS sam w sobie jest nieco mniej dokładny od GPS, za wyjątkiem dalekiej północy, gdzie jest bardziej dokładny.
A Suunto wygląda na to że podążyło drogą Polara - wypuściło niekompletne urządzenie i dużo obiecało. Ciekawe jak się to skończy. W Polarze realizacja początkowych obietnic trwała 2 lata....
Niestety dałem się wtedy nabrać, a potem cóż - tylko czekać i płakać.
A Suunto wygląda na to że podążyło drogą Polara - wypuściło niekompletne urządzenie i dużo obiecało. Ciekawe jak się to skończy. W Polarze realizacja początkowych obietnic trwała 2 lata....
Niestety dałem się wtedy nabrać, a potem cóż - tylko czekać i płakać.
-
- Stary Wyga
Zegarek ma wszystko czego potrzebujesz do podstawowego biegania, pływania. Dla mnie się sprawdza. Na ekranie jest dużo danych. Tyle ile trzeba. Ma wibracje na których mi zależało. Liczy długości na krytych basenach. Ma wszystko co pozwala go normalnie używać. Jedynie co mi przeszkadza to brak tych interwałów no i racja brak autopauzy przy trybie rowerowym.
Zegarek jest ok, tylko daleko mu jak na razie do produktu którym miał być. Ja dzisiaj nie powiem że jestem niezadowolony.
Zegarek jest ok, tylko daleko mu jak na razie do produktu którym miał być. Ja dzisiaj nie powiem że jestem niezadowolony.
- jarek_bb
- Zaprawiony W Bojach
Czy obecnie da się zmieniać wyświetlane parametry podczas treningu? Bo pomimo wszelakich kombinacji nie udało mi się tego zrobić w Movescount. O aplikacji mobilnej nawet nie mówię...
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
nie wiem gdzie biegales, ale w warunkach gorskich, w gestym lesie, we mgle, deszczu - w tym wszystkim naraz mozna miec pewnosc ze zegarek pokaze i narysuje bzdury nie nadajace sie kompletnie do niczego. wiec generalnie raczej nikt nie przesadzaVein1975 pisze:Co do dokładności GPS o której tyle się pisze. Pobiegłem przed wczoraj z Ambitem3rRun na jednym ręku i Spartanem na drugim i różnica na 14 km wyniosła 30 metrów, dlaetego nie przesadzałbym z tą niedokładnością.

-
- Stary Wyga
Biegałem po promenadzie trójmiejskiej. Trochę pod drzewami również. I tam było ok.LoveBeer pisze:nie wiem gdzie biegales, ale w warunkach gorskich, w gestym lesie, we mgle, deszczu - w tym wszystkim naraz mozna miec pewnosc ze zegarek pokaze i narysuje bzdury nie nadajace sie kompletnie do niczego. wiec generalnie raczej nikt nie przesadzaVein1975 pisze:Co do dokładności GPS o której tyle się pisze. Pobiegłem przed wczoraj z Ambitem3rRun na jednym ręku i Spartanem na drugim i różnica na 14 km wyniosła 30 metrów, dlaetego nie przesadzałbym z tą niedokładnością.
Wczoraj biegłem w sztafecie Maratonu Warszawskiego - środkowy odcinek i było też ok.
ALe...na twoje pocieszenie