Trucht a bieg
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Nie rozumie tego czepiania sie tej wagi. Tez z 120kg biega sie duzo szybciej. To jest punkt ktory mozna poprawic, ale nie jest punktem decydujacym.
Tu kolega powinien sie po prostu nauczyc skakac z nogi na noge. Tak jak ktos tu juz napisal, bieganie bez fazy lotu to chod. Wystarczy troche podniesc kolano i juz sie biegnie.
Tu kolega powinien sie po prostu nauczyc skakac z nogi na noge. Tak jak ktos tu juz napisal, bieganie bez fazy lotu to chod. Wystarczy troche podniesc kolano i juz sie biegnie.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
dlatego pisałem OBJĘTOŚĆ i INTENSYWNOŚĆ 12 km to sie biega min na 1 trening nie na tydzien o zgrozoWojtekM pisze:jeżeli kilometraż ze stopki jest jest rzeczywisty -> 277km przez 6 miesięcy daje średnio 46km na miesiąc i 12km na tydzień.
trucht pomoże, tylko musi być go przynajmniej 3 x tyle lub więcej - na ile zdrowie i czas pozwolą.
jeżeli chcesz przyśpieszyć bez zwiększania kilometrażu, to nie ma to sensu.
tyle dywagacji a amator chce formy BEZ biegania
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
daj se siana z core stability skoro czasu na bieganie masz mało to znajdz na bieganie i rozciaganie nie kombinowanieMarx pisze:Skoor, czy core stability ich nie zawierają? Przyznam się że dopiero mam zamiar ich poszukać.
WojtekM, zwiększenie km czy czasu? Bo jeśli zacznę biegać szybciej to w tym samym czasie km będzie więcej. Muszę rozważyć bieganie rano gdyż po południu trudno mi wykroić np 2h na bieganie. Liczyłem iż 3x1h w tygodniu dadzą jakiś widoczny postęp.
Stopka jest aktualna, po kliknięciu są szczegóły w Endomondo
łydy bolą bo masz ujemny bilans siły nóg do obciążenia
siłownia wskazana ale ja bym z nia uwazał bo mozna przeholować skoro łydy bola od samego biegania
z doświadczenia bieganie rano jest trudniejsze organizm jest sztywny po nocy i głodny
trudno ci wykroić

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
łatwo powiedzieć gorzej wykonać zeby sie unosić nad ziemia trzeba mieć do tego siły a kolega biegac nie ma sił tylko jogowacRolli pisze:Nie rozumie tego czepiania sie tej wagi. Tez z 120kg biega sie duzo szybciej. To jest punkt ktory mozna poprawic, ale nie jest punktem decydujacym.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zaczyna sie od przebiezek na 60m. I na tyle sily starczy.marcinostrowiec pisze:łatwo powiedzieć gorzej wykonać zeby sie unosić nad ziemia trzeba mieć do tego siły a kolega biegac nie ma sił tylko jogowacRolli pisze:Nie rozumie tego czepiania sie tej wagi. Tez z 120kg biega sie duzo szybciej. To jest punkt ktory mozna poprawic, ale nie jest punktem decydujacym.
Jak juz tu czytam, ze, kolega ktory biega 3-4km ma biegac 12km... albo musi isc do silowni i walic ciezarki... ujujuj.
Lekka praca nad zmiana techniki przyniesie duzo wiecej.
- Batman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:33
Jeżeli nie ma żadnych ograniczeń fizycznych to mając 120 kg na nogach da się biegać a raczej szurać ale szuranie to też bieg tylko wolny. Ja zaczynałem od 120 nieoficjalnie a oficjalnie od wagi w stopce. Trzeba tylko uważać. Zaczynałem od marszobiegów, później plan na 30 minut. Po trzech miesiącach od zera 10 km w 65 minut (ale przy pomocy lodówki). Jeśli kolega ma problem z przejściem do biegu to chyba najlepszym rozwiązaniem jest wziąć kogoś do pomocy, kto pomoże się przestawić. I nastawić. Na bieg.
START: 17.06.2015, 170 cm; 116,7 kg
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
I tak trzymaj!Batman pisze:Jeżeli nie ma żadnych ograniczeń fizycznych to mając 120 kg na nogach da się biegać a raczej szurać ale szuranie to też bieg tylko wolny. Ja zaczynałem od 120 nieoficjalnie a oficjalnie od wagi w stopce. Trzeba tylko uważać. Zaczynałem od marszobiegów, później plan na 30 minut. Po trzech miesiącach od zera 10 km w 65 minut (ale przy pomocy lodówki). Jeśli kolega ma problem z przejściem do biegu to chyba najlepszym rozwiązaniem jest wziąć kogoś do pomocy, kto pomoże się przestawić. I nastawić. Na bieg.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli,
twoje posty łapią za serce.
Oby w przypływie euforii niż palpitacji.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja tez lubie twoje posty czytac.yacool pisze:Rolli,

Chociaz ty widzisz tylko "niedoskonalosci".
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niedoskonałości to woda na młyn dyskusji.
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
To kwestia wprawy. Możemy spróbować założyć wątek w którym każdy będzie zgadzał się z przedmowcą
Tylko najpierw w innym wątku należy w burzliwej dyskusji wyłonić temat na który będziemy się zgadzać.

Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
1. Praktycznie zacytowales moje slowa, wiec trudno mi bylo nie odebrac tego przynajmniej troche osobiscie.yacool pisze:Wpis dotyczył przede wszystkim tego fragmentuSikor,Marx pisze:czy biegać z pięty, czy coś kombinować.
twoje porady o śródstopiu są tak powszechne i utarte, że trudno o wycieczkę osobistą, dlatego nie bierz do siebie tego co napisałem. Poza tym takie kosmetyczne zmiany biomechaniczne, czyli kombinowanie są kontrowersyjne i mają jakiś sens w aspekcie prewencji, nie zaś szybkości, bo na to dowodów nie ma.
2. Czy ja napisalem, ze dzieki temu szybciej biegam? Napisalem jednak, ze dzieki temu biegam bezkontuzyjnie,
a to dla mnie, jako amatora wazniejsze niz super wynik i potem rekonwalescencja

1. Jakie tempa to dla Ciebie "niskie tempa"? Bo dla jednego 4:30 to beda rozbiegania, a dla innego zyciowka na 10km.Jeśli chodzi o zabawność pracy nad techniką przy niskich tempach, to nie ma nic fajniejszego i skuteczniejszego niż właśnie takie eksperymentowanie z ruchem na niskich intensywnościach. Z ruchem, a nie śródstopiem, bo to jest różnica i to ogromna. Tyle, że do tego trzeba być szczupłym, inaczej wychodzi zabawnie, czyli tak jak napisał marcinostrowiec.
2. Jak sie ma swojego trenera, to pewnie wyglada to inaczej.
Amatorzy-samotnicy jak ja, probuja sie do tego zabrac i od czego musza zaczac.
Przy pierwszych probach bylo wlasnie tak, ze zmiana dotyczyla samego srodstopia i od razu zauwazylem,
ze to nie tak, bo calos nie wspolgrala. Zaczalem zatem czytac dalej, zmienilem miejsce ladowania
(de facto skrocilem krok, bo srodstopie zaczelo ladowac tak, gdzie wczesniej pieta)
i zobaczylem, ze to zaczyna przynosic efekty. Z czasem zaczelo to wszystko lepiej wspolgrac.
Nie wiem jak to wyglada z zewnatrz, ale takie sa moje odczucia subiektywne.
Swoja droga, moze sie kiedys w koncu uda cos nagrac (sam chce sie obejrzec),
to wrzuce cos, zebyscie sie mogli kolektywnie posmiac

Dobra, konce juz, bo nie chce prowadzic rownoleglego watku.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
yacool pisze:Jeśli chodzi o zabawność pracy nad techniką przy niskich tempach, to nie ma nic fajniejszego i skuteczniejszego niż właśnie takie eksperymentowanie z ruchem na niskich intensywnościach. Z ruchem, a nie śródstopiem, bo to jest różnica i to ogromna. Tyle, że do tego trzeba być szczupłym, inaczej wychodzi zabawnie, czyli tak jak napisał marcinostrowiec.
Jest pewna subtelna różnica między "niską intensywnością" a "niskim tempem"Sikor pisze:1. Jakie tempa to dla Ciebie "niskie tempa"? Bo dla jednego 4:30 to beda rozbiegania, a dla innego zyciowka na 10km.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niskie tempa to takie, podczas których zawodnik jest w stanie wykonać każdą sugestię i czuje jej oddziaływanie, czyli od zera do 3:0. Szybciej już wymaga wzrostu intensywności, czyli zaangażowania, o którym ostatnio mówiłem przy okazji trzeciej części motoryki.
- atomekd
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:37:44
Przyznam - nie czytałem żadnych odpowiedzi, tylko Twojego pierwszego posta. Ja przez cały pierwszy rok biegałem tempem około 7:30//km. Teraz nie żałuję, bo nie miałem żadnych kontuzji i myślę, że tym powoli przygotowywałem układ ruchu do wysiłku. Po kilku latach, teraz moje tempo wypoczynkowe to 4:45-5:00/km. Kiedy biegnę 5:30/km, to wydaje mi się, że to bardzo wolne człapanie.
Jedna rzecz, że każdy jest inny i co innego będzie dla niego optymalne, czy dobre. Druga to taka, że ważne jak duża jest ta nadwaga i jeżeli duża, to od siebie, z różnych obserwacji i doświadczeń, generalnie poleciłbym na początek jakiś inny sposób na zrzucenie wagi niż bieganie, bo może się okazać niezdrowe i przynosić dużo kłopotów. Rower, orbitrek, siłownia, pływanie, chodzenie z kijami i kiedy nadwaga nie jest już duża zacząłbym biegać. Do tego czasu ewentualnie, jedynie bardzo wolny trucht i to nie za dużo.
Pozdro
Jedna rzecz, że każdy jest inny i co innego będzie dla niego optymalne, czy dobre. Druga to taka, że ważne jak duża jest ta nadwaga i jeżeli duża, to od siebie, z różnych obserwacji i doświadczeń, generalnie poleciłbym na początek jakiś inny sposób na zrzucenie wagi niż bieganie, bo może się okazać niezdrowe i przynosić dużo kłopotów. Rower, orbitrek, siłownia, pływanie, chodzenie z kijami i kiedy nadwaga nie jest już duża zacząłbym biegać. Do tego czasu ewentualnie, jedynie bardzo wolny trucht i to nie za dużo.
Pozdro