Jakie szerokie buty do biegania?
-
- Zaprawiony W Bojach
ja miałem jeden model - gorun nie pomnę numerka - ale biegało się świetnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie udało mi się znaleźć tych skechersów, z innych butów tu polecanych - to niestety (nie zawsze wiadomo czy takie same modele) ale nie przekonałem się do niczego. Ostatecznie w salonie zdecydowałem się na NB 1080BK ver 6 cena 330 zł (po przecenie z 550zł - czy ktoś to kupuje w normalnych cenach?) powiedzmy że jeszcze mieściła się w budżecie, mam nadzieję że będą trwałe. Model zeszłoroczny nie było na stanie tego rozmiaru, wiec zmierzyłem model tegoroczny inny ponoć identyczna budowa i czekam na dostawę do domu. Będę mógł odesłać jak mi nie przypasuje w nich.
-
- Wyga
Cześć axell, mógłbyś napisać coś o tych butach gdy już trochę w nich pobiegasz? Mam podobny kłopot (po prostu śródstopie "wystaje" mi poza wewnętrzną część buta przeznaczoną na śródstopie przez co z czasem od ucisku ból narasta i po 3 km boli tak, że ledwo jestem w stanie chodzić, a co dopiero biec). Już dwie pary różnych butów odesłałem, bo wydawały się dobre, ale po krótkim biegu okazało się, że jednak nie są. Kalenji Kiprun MD 2014 były dla mnie idealne, ale niestety model na 2016 wygląda inaczej i nie ma już wersji neutralnej tylko jakieś śmieszne kontrole pronacji, które jeszcze bardziej potęgują ból.
Ogólnie, szukam czegoś z niewielką/średnią amortyzacją i maksymalnie 6 mm spadkiem pięta-palce. Wspomniane NB mają co prawda 8 mm drop, ale może znajdę w ich ofercie coś podobnego z nieco mniejszym dropem.
Ogólnie, szukam czegoś z niewielką/średnią amortyzacją i maksymalnie 6 mm spadkiem pięta-palce. Wspomniane NB mają co prawda 8 mm drop, ale może znajdę w ich ofercie coś podobnego z nieco mniejszym dropem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Też mam szeroką stope ,kupilem nike zoom elite 8 i musiałem odsprzedać ,po paru kilometrach nie myślsłem już o niczym innym tylko o butach okalających moją cierpiącą stopę. Kupilęm NB zante v2, jestem w niebie ,bieg sprawia mi przyjemnośc a palce mają wiecej miejsca niż mógłbym sobie wyobraźić. Z tym ze byty te musiałem wymienić po zakupie na wieksze , adidasy boost 28cm ,asics 28cm ,nike 28 cm w tych firmach biegalem ,a te NB 28,5 cm odpowiadają tamtym 28cm nawet mierzac linijką. Lekkie ,dynamiczne ,amortyzacji akurat i co dla mnie ważne ,biegam ze sródstopia ale na zbiegach walę z piety i tu pod piętą mam wystarczająco amortyzacji i droop 6mm. Kupilel je za 275 zł wiec cena chyba też ok i w razie wymiany albo zwrotu kurier odbiera za darmo.
Wysłane z mojego SM-G920F .
-
- Wyga
darekc1, mógłbyś jeszcze napisać czy masz wersję o standardowej szerokości D czy szerszą 2E? Z tego co widzę to te buty są dostępne tylko w D, ale warto się upewnić. No i jakaś wskazówka gdzie można kupić je w takiej fajnej cenie?
Wszędzie gdzie widzę są za 350+, tylko model czarno-zielony jest za 320 na oficjalnej stronie, chociaż i ta cena fajna i te kolory najbardziej mi się zresztą podobają z dostępnych.

-
- Zaprawiony W Bojach
Własnie w standardowej szukalem tej szerszej ale nie moglem znaleźć i obawialem sie wersji D ale jest ok.Widze ze cena jest jeszcze spadła ,ja bralem niebieskie wygladaja super i pamietaj zeby wziąć o 0,5cm wieksze niż te w ktorych biegasz
https://www.eastend.pl/buty-new-balance-mzantbb2
Widze ze rozmiatów im ubywa,ale napewno maja 44 na stanie bo ja zwracalem i one wczoraj im doszły.
https://www.eastend.pl/buty-new-balance-mzantbb2
Widze ze rozmiatów im ubywa,ale napewno maja 44 na stanie bo ja zwracalem i one wczoraj im doszły.
-
- Wyga
O, dzięki, akurat dla mnie wkładka 27,5 jest idealna, więc dodając wg Twojej sugestii 0,5 cm wychodzi mi rozmiar 44. Cóż, aktualnie nie ma go na liście, a sklep w weekendy nie pracuje, poczekam do poniedziałku, może dodadzą i upoluję 44.
120 zł mniej niż w oficjalnym sklepie to duża różnica. Zawsze zostają jeszcze czarne.
Wielkie dzięki za link!

Wielkie dzięki za link!

-
- Zaprawiony W Bojach
W weekend przetestowałem te NB 1080 v6.
Powiem tak jak je założyłem dobrze leżały, na szerokość ale nie, żeby jakoś super dużo miejsca było. Zmieniłem sznurowanie, żeby dopiero przy 3 dziurce się krzyżowały i dopiero komfotowo się poczułem a opięcie w okolicach śródstopia wydało mi się idealen. Dodatkowo czułem luzy na pięcie i te podwójne dziurki na samym szczycie wykorzystałem. Przebiegłem w nich w sumie 8km ale od 5 km czułem, że wkładka w prawej nodze na wysokości śródstopia mnie obciera i zrezygnowałem z przebiegnięcia planowanych 14km. Więc jest szerokość 2E but nie czuję żeby był za napięty ale wkładka powinna być szersza. Z drugiej strony odkąd pamiętam, nie miałem nigdy żadnych butów czy to sportowych czy pantofli po domu, które by mnie nie obtarły na początku. Dziś pobiegam w innych a w środę kolejne podejście do tych NB.
Powiem tak jak je założyłem dobrze leżały, na szerokość ale nie, żeby jakoś super dużo miejsca było. Zmieniłem sznurowanie, żeby dopiero przy 3 dziurce się krzyżowały i dopiero komfotowo się poczułem a opięcie w okolicach śródstopia wydało mi się idealen. Dodatkowo czułem luzy na pięcie i te podwójne dziurki na samym szczycie wykorzystałem. Przebiegłem w nich w sumie 8km ale od 5 km czułem, że wkładka w prawej nodze na wysokości śródstopia mnie obciera i zrezygnowałem z przebiegnięcia planowanych 14km. Więc jest szerokość 2E but nie czuję żeby był za napięty ale wkładka powinna być szersza. Z drugiej strony odkąd pamiętam, nie miałem nigdy żadnych butów czy to sportowych czy pantofli po domu, które by mnie nie obtarły na początku. Dziś pobiegam w innych a w środę kolejne podejście do tych NB.
-
- Wyga
axell, czyli wygląda na to, że szału nie ma. :( Dzięki za podzielenie się opinią. :) Czekam na "po"-środę. ;)
Ja jutro powinienem dostać Zante v2 (szerokość D), mam nadzieję, że wreszcie trafię na wygodne dla mnie buty.
Ja jutro powinienem dostać Zante v2 (szerokość D), mam nadzieję, że wreszcie trafię na wygodne dla mnie buty.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
polecam Adidias adiPrene Torsion System, mega buty i kupione w mega cenie
-
- Zaprawiony W Bojach
pskosinski pisze:axell, czyli wygląda na to, że szału nie ma.Dzięki za podzielenie się opinią.
Czekam na "po"-środę.
No to wczoraj było już trochę lepiej, zdecydowałem się jednym okrążeniu machnąć drugie - więc w sumie ~13 km. Jeśli chodzi o obtarcia to doszła jeszcze lewa stopa (od spodu po wew stronie) ale słabiej niż ostatnio a dystans dłuższy, tempo chyba też odrobinę żwawsze. Planowałem przebiec w nich maraton 9 października ale teraz mam wątpliwości czy stopy odpowiednio się przyzwyczają.
-
- Wyga
axell, dzięki za wiadomość. :)
Ja dzisiaj poszedłem do pracy w NB Zante V2 (44, szerokość D) by się z nimi nieco zaprzyjaźnić. Do chodzenia się sprawdziły. Wieczorem poszedłem w nich pobiegać, nieco ponad 5 km po płaskich drogach i chodnikach wolnym tempem plus kilka skipów C, A, wieloskoków i sprintów by je wybadać. Wrażenia: Chyba najwygodniejsze buty jakie do tej pory miałem. Bardzo wygodne, fajnie obejmują stopę, nie czuć sztywności w okolicach kostki jak to często bywa, nic nie obciera, po prostu dla mnie świetna cholewka. Podeszwa z pianką… jakaś inna od tradycyjnej pianki EVA. Nie mogę po jednym biegu ocenić, ale często bardzo fajnie wyłapuje nierówności czy niewielkie kamienie, jakby "wlewały" się z podeszwę nie uciskając za bardzo na stopę, z drugiej strony czuć nierówności. Jeśli popatrzyć na to z innej strony, zastanawiam się czy aby nie mają trochę za dużo tej amortyzacji. To się okaże jak trochę więcej w nich pobiegam.
I co mnie zaskoczyło: buty te są bardzo ciche. Zawsze czy to sam biegłem czy mijałem innego biegacza zawsze słyszałem wyraźnie uderzanie podeszwą o podłoże. Te buty zdecydowanie w tym względzie odstają, wiadomo też to słychać, ale jednak znacznie mniej.
Jest jednak jedno "ale". Zarówno podczas chodzenia jak i wolnego biegu, gdy staję/upadam nieco bardziej w okolice pięty czy też tyłu śródstopia to czuję w prawej stopie na całej szerokości śródstopia lekki ucisk, jednak nie jest to ucisk który się mocno wbija tylko raczej taki który się ugina pod ciężarem. Obawiałem się, że będzie to problemem podczas biegu, ale wraz z wzrastającym tempem i upadaniem bardziej w okolice przodu śródstopia to uczucie znikało. Po 5 km czuję się dobrze, nic mnie nie boli. Zobaczę jak to będzie jutro. Zaczynam się zastanawiać czy po ostatnim naciągnięciu ścięgna w kostce coś mi się tam nie zgoiło nie do końca tak jak powinno, bo to już kolejne buty w których czuję coś tam pod prawym śródstopiem. Tak jakbym łuk prawej stopy miał trochę niższy niż lewej. Wcześniej miałem kilka par butów Kalenji i nie miałem tego problemu, ostatnio gdy w nich biegałem też było wszystko w porządku, a we wszystkich "bardziej profesjonalnych" butach mam problem z uciskiem czy to na wewnętrzną część prawego śródstopia czy też na całe prawe śródstopie (a przed problemami z kostkami biegałem tylko w Kalenji, więc nie mam porównania do popularnych marek z okresu przed skręceniem/naciągnięciem).
darekc1, jeszcze raz dzięki za polecenie. :)
Ja dzisiaj poszedłem do pracy w NB Zante V2 (44, szerokość D) by się z nimi nieco zaprzyjaźnić. Do chodzenia się sprawdziły. Wieczorem poszedłem w nich pobiegać, nieco ponad 5 km po płaskich drogach i chodnikach wolnym tempem plus kilka skipów C, A, wieloskoków i sprintów by je wybadać. Wrażenia: Chyba najwygodniejsze buty jakie do tej pory miałem. Bardzo wygodne, fajnie obejmują stopę, nie czuć sztywności w okolicach kostki jak to często bywa, nic nie obciera, po prostu dla mnie świetna cholewka. Podeszwa z pianką… jakaś inna od tradycyjnej pianki EVA. Nie mogę po jednym biegu ocenić, ale często bardzo fajnie wyłapuje nierówności czy niewielkie kamienie, jakby "wlewały" się z podeszwę nie uciskając za bardzo na stopę, z drugiej strony czuć nierówności. Jeśli popatrzyć na to z innej strony, zastanawiam się czy aby nie mają trochę za dużo tej amortyzacji. To się okaże jak trochę więcej w nich pobiegam.
I co mnie zaskoczyło: buty te są bardzo ciche. Zawsze czy to sam biegłem czy mijałem innego biegacza zawsze słyszałem wyraźnie uderzanie podeszwą o podłoże. Te buty zdecydowanie w tym względzie odstają, wiadomo też to słychać, ale jednak znacznie mniej.
Jest jednak jedno "ale". Zarówno podczas chodzenia jak i wolnego biegu, gdy staję/upadam nieco bardziej w okolice pięty czy też tyłu śródstopia to czuję w prawej stopie na całej szerokości śródstopia lekki ucisk, jednak nie jest to ucisk który się mocno wbija tylko raczej taki który się ugina pod ciężarem. Obawiałem się, że będzie to problemem podczas biegu, ale wraz z wzrastającym tempem i upadaniem bardziej w okolice przodu śródstopia to uczucie znikało. Po 5 km czuję się dobrze, nic mnie nie boli. Zobaczę jak to będzie jutro. Zaczynam się zastanawiać czy po ostatnim naciągnięciu ścięgna w kostce coś mi się tam nie zgoiło nie do końca tak jak powinno, bo to już kolejne buty w których czuję coś tam pod prawym śródstopiem. Tak jakbym łuk prawej stopy miał trochę niższy niż lewej. Wcześniej miałem kilka par butów Kalenji i nie miałem tego problemu, ostatnio gdy w nich biegałem też było wszystko w porządku, a we wszystkich "bardziej profesjonalnych" butach mam problem z uciskiem czy to na wewnętrzną część prawego śródstopia czy też na całe prawe śródstopie (a przed problemami z kostkami biegałem tylko w Kalenji, więc nie mam porównania do popularnych marek z okresu przed skręceniem/naciągnięciem).
darekc1, jeszcze raz dzięki za polecenie. :)