Pytania do sprinterów. Trening, technika.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rugbist
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy!

Jestem zawodnikiem ekstraklasowej drużyny rugby. Chciałbym poruszyć temat sprintów.

Mam 180cm wzrostu, dość długie nogi i ramiona. Dobre predyspozycje właśnie do szybkich biegów, czuję się w nich lepiej niż biegi pow. 5 km.
Chciałbym poznać wasze zdanie, opinie, porady, które pozwolą mi po prostu szybciej biegać.
Moje przykładowe ćwiczenia:
- przysiady ze sztangą, na maszynie
- przysiady z workiem bułgarskim, wspięcia na palcach
- wykroki w przód z workiem
- wyskok z przysiadu
- maksymalne wyskoki do góry, kolana do klatki piersiowej
- do tego inne ćwiczenia na maszynach - wyprosty nóg, zgięcia nóg w leżeniu itp.
- biegi, sprinty pod górkę z lekkim nachyleniem (ok. 30 st.), 50m

Poza tym dużo ćwiczeń na drążkach, podciągnięcia dobrze działające na ramiona.

Co do techniki, to pamiętam o:

- ruchu ramion, zgięciu w łokciach ok. 80st., wyprost ręki w pozycji tylnej
- luzowanie palców u dłoni
- pochylenie do przodu w fazie startu, stopniowe prostowanie sylwetki wraz z kolejnymi metrami. Czy to dobra technika?
Prostowanie się w biegu. Czy zachować tę technikę, czy jednak lekko wyprzedzać swoje biodra aż do końca biegu?

Zauważam u siebie taką tendencję do dość długiego startu. Na pierwszych 20-stu metrach zbieram się dość długo, co daje różnicę ok. 2 kroków za przeciwnikiem. Eksplozja mocy zaczyna się od ok. 30 metra, wówczas wyprzedzam większość moich kolegów. Najlepiej czuję się od 40-stego metra, gdzie uzyskuję znaczną przewagę ok. 2-3m.

Niestety w rugby jest tak, że decydujące dystanse bywają właśnie do 20-30 metrów, albo i mniej.
Czy jest szansa, by poprawić swój "start"? czy raczej szukać okazji i miejsca do dłuższego biegu, bo tam czuję się najlepiej?

Proszę o wasze opinie, może jakieś rady, doświadczenia ;)
Pozdrawiam!
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Rugbist pisze: - do tego inne ćwiczenia na maszynach - wyprosty nóg, zgięcia nóg w leżeniu itp.
- biegi, sprinty pod górkę z lekkim nachyleniem (ok. 30 st.), 50m
30° nie jest lekkim nachyleniem. Bo to juz schody. Sprawdz ile to jest. Ale 20-30° i krotkie, bardzo szybkie podbiegi sa potrzebne.

Raczej nie trenuj na maszynach, w ten sposob nie trenujesz stabilizatorow. Tez te cwiczenie zginania nogi na brzuchu (?) nic nie przyniesie. Jak juz to nordic lowers.

Sile robisz juz bardzo dobra, ale pytanie jest w jakiej formie.
Na 20-30m potrzebujesz duzo pracy w sile maksymalnej i dynamicznej.

Do biegania. Duzo sprintow 30-50m. Sprinty z opona. Starty. Technika (z trenerem) Wszystko na bardzo dlugich przerwach.
Rugbist
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj!

Dzięki za odpowiedź.

Rzeczywiście ćwiczenia na maszynach są dobre na rzeźbę/wygląd mięśnia, natomiast chcąc biegać powinienem skupić się na wolnych ciężarach.

Nordic lowers - nigdy nie próbowałem. Wydaje się, że ćwiczenie tego typu działa na wytrzymałość?

Między kolejnymi sprintami na dystansie 30m-50m ile przerwy? Do tej pory stosowałem 3 min. - 4 min. W przerwie oczywiście cały czas ruch i lekkie rozciąganie, masaże mięśni.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Rugbist pisze: Nordic lowers - nigdy nie próbowałem. Wydaje się, że ćwiczenie tego typu działa na wytrzymałość?

Między kolejnymi sprintami na dystansie 30m-50m ile przerwy? Do tej pory stosowałem 3 min. - 4 min. W przerwie oczywiście cały czas ruch i lekkie rozciąganie, masaże mięśni.
NIe. Nordic lowers jest cwiczeniem na sile ekscentryczna i ruch zblizony do ruchu sprinterskiego. Ale to juz tylko teoria biomechaniczna.

Dluga przerwa jest OK, ale bez kombinowania. Bez truchtu, bez rozciagania. Po prostu przerwa. Tu chcesz zeby system nerwowy odpoczal i CrP sie zregenerowal. Czyli spokojny marsz do linii startu.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Dobrym ćwiczeniem będzie power clean oraz power clean & jerk i thrusters.
Swingi i snatche ketlami.
Siłe i szybkość dynamiczna wyrobisz tymi ćwiczeniami.
I rób martwy ciąg, siła uzyskana z tego ćwiczenia jest bezcenna - nie będziesz wolny od tego.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ