Komentarz do artykułu Pięta ... czy śródstopie ? Kilka uwag praktycznych
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Pięta ... czy śródstopie ? Kilka uwag praktycznych
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Poruszasz tyle wątków, że nie wiadomo od czego zacząć.
Nogi golisz na sucho, czy z kremikiem?
Nogi golisz na sucho, czy z kremikiem?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Wątek główny jest taki, żeby treningi techniczne, szybkie, dynamiczne robić na śródstopiu.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak, ok. ale czy tą kontrolę lub jej brak determinuje tylko stopień trudności jednostki treningowej, czy pisząc o kontroli lądowania masz coś innego na myśli?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
A przodostopie moze być?Adam Klein pisze:Wątek główny jest taki, żeby treningi techniczne, szybkie, dynamiczne robić na śródstopiu.
Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Chyba nie rozumiem pytania.yacool pisze:Tak, ok. ale czy tą kontrolę lub jej brak determinuje tylko stopień trudności jednostki treningowej, czy pisząc o kontroli lądowania masz coś innego na myśli?
Yahoo, przodostopie to śródstopie. Niestety w polskiej nomenklaturze medycznej nie ma dobrego słowa na środek stopy. Mówiąc o śródstopiu, mam na myśli przodostopie, czyli głowy kości śródstopia, to są te punkty po ktorych zaczynaja sie palce.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No bo ja z kolei nie bardzo rozumiem te terminy "utrata kontroli", "odzyskanie kontroli" i "natychmiastowa gotowość". Czy to jest powiązane z trudnością jednostki treningowej?
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Adam Klein pisze:Chyba nie rozumiem pytania.yacool pisze:Tak, ok. ale czy tą kontrolę lub jej brak determinuje tylko stopień trudności jednostki treningowej, czy pisząc o kontroli lądowania masz coś innego na myśli?
Yahoo, przodostopie to śródstopie. Niestety w polskiej nomenklaturze medycznej nie ma dobrego słowa na środek stopy. Mówiąc o śródstopiu, mam na myśli przodostopie, czyli głowy kości śródstopia, to są te punkty po ktorych zaczynaja sie palce.
Przodostopie to śródstopie plus paliczki
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Tylko błagam. Zróbmy z tego jakiś prosty artykuł wraz z prostymi odpowiedziami w komentach bo jak znów zaczniemy jechać z propriocepcją, czuciem semantycznym czy innym luzowaniem zwieracza to na placu boju zostanie Yacool z Rollim .
Ja wysłałem już linka do znajmych i nie chcę wrogów .
Ja wysłałem już linka do znajmych i nie chcę wrogów .
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: brak
Czy nie jest tak, że wejście na wyższy poziom czyli po prostu szybsze bieganie wymusza niejako lądowanie na śródstopiu poprzez wyższą kadencję a co za tym idzie krótszy kontakt stopy z podłożem?Już nie raz obserwowałem niektórych biegaczy, którzy biegali dość wolno i lądowali na siłę na przodostopiu czy śródstopiu. Wyglądało to na prawdę słabo.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie jest. Tłumacze dlaczego powinno sie unikać przetaczania w treningach technicznych, bo przez moment nie mamy nad stopą kontroli.yacool pisze:No bo ja z kolei nie bardzo rozumiem te terminy "utrata kontroli", "odzyskanie kontroli" i "natychmiastowa gotowość". Czy to jest powiązane z trudnością jednostki treningowej?
Radslo, przecież to chyba właśnie jest prosty tekst.
Bartek, dzieki.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zgadzam się. Proste odpowiedzi są najlepsze.
Na rozbieganiach i przebieżkach jest tylko natychmiastowa gotowość, a na zawodach może być utrata kontroli na przemian z jej odzyskiwaniem. Adam, zgadza się?
Na rozbieganiach i przebieżkach jest tylko natychmiastowa gotowość, a na zawodach może być utrata kontroli na przemian z jej odzyskiwaniem. Adam, zgadza się?
Nie. Przeanalizuj sobie bieg Makau, Kimetto, a zwłaszcza Kebede.qamil pisze:Czy nie jest tak, że wejście na wyższy poziom czyli po prostu szybsze bieganie wymusza niejako lądowanie na śródstopiu poprzez wyższą kadencję a co za tym idzie krótszy kontakt stopy z podłożem?
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Adam oczywiście, że jest prosty i zrozumiały. Nie mówię, że nie. Apelowałem tylko żeby w komentarzach nie zrobić z tego dodatku do Słownika Kopalińskiego .Adam Klein pisze: Radslo, przecież to chyba właśnie jest prosty tekst.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dlaczego trzeba biegać treningi techniczne ze śródstopia skoro wygodniej może być z pięty?