Komentarz do artykułu Czy i kiedy pierwsza kreatywna farma adidasa ruszy w Polsce?

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Farmy chyba jednak nie będzie. Możemy za to liczyć na utrzymanie fermy, na której będą tuczyć tutejszych konsumentów baśniami o magicznych mocach siedmiomilowych butów.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

SZYBKOŚĆ

Chodzi o szybkość działania
Przeraziłem się przez chwilę, bo pomyślałem, że chodzi o szybkość biegania. Co za ulga...
Jesienią tego roku ma powstać pierwsza "Creator farm" (kreacyjna farma) do której adidas zaprosi ulicznych twórców stwarzając warunki dla ujścia ich kreatywności.
Ktoś celnie określił kreatywność jako wykastrowaną twórczość. Warto tego posłuchać.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Yacool, moze powinieneś sie zgłosić do tej farmy jak ruszy.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Bardzo mi się podoba pomysł "fabryk" z udziałem klientów.

Skoro soft pisany przez pasjonatów (i to często w ramach działań non profit) potrafi być użyteczniejszy/bardziej_niezawodny od oferowanego przez producentów hardware'u, to być może taka formuła adidasa też wprowadzi nową jakość.
A z pewnością da szansę na pozyskanie ogromnej rzeszy trendset'erów, testerów i komentatorów.

Myślę, że w NY czy Tokyo znajdzie się wielu odpowiedników naszych_polskich_yacoolów, którzy będą zainteresowani uczestniczeniem w projektach.

Łącząc to z wydrukami 3D można się spodziewać butów/odzieży/sprzętu szytych faktycznie na miarę.

Pytanie tylko jak kosztowne będzie tak skrajne zindywidualizowanie produkcji po doliczeniu kosztów działań związanych z hasłami "fast" i "open_source".

Już teraz - w każdym razie w Polsce - wiele produktów odbija się od bariery chudego portfela.
Niedawno bardzo spodobała mi się koszulka Salomona, ale wobec ceny przekraczającej 300zł skapitulowałem - sprzedawca wykazał zrozumienie i skomentował, że to wszystko przez przypisanie jej do linii s-lab.
Rozumiem, że cena ma prawo być przemnożona przez współczynnik ekskluzywności, ale ile miałby on wynosić, skoro i tak czołowi producenci raczą nas ostatnio np. seryjnym obuwiem kosztującym wyjściowo w granicach 1.000zł.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

yacool w fabryce adidasa? to wróży mi gorzej niż przeniesienie dzikusa z rezerwatu do londynu w "nowym wspaniałym świecie"
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W dodatku jak z yacoola ujdzie kreatywność, to będzie raczej ze stratą dla ogółu.
Poza tym on jest twórcą balkonowym a nie ulicznym, chyba się nie łapie pod kategorię...
Lipna inicjatywa :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Czemu lipna?

To się dopiero okaże jak zostanie wdrożona.

Na biegu Dominikańskim widziałem Łukasza Oskierko. Nawet mi przyszło do głowy, żeby zapytać o ten temat, ale jakoś mi nie wypadało go zaczepiać zaraz po biegu.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli adidas istotnie prosi o twórczą nutę, no to nie da się zaplanować dla niej ram i sterować odgórnie kierunkiem rozwoju. To będzie właśnie twórczość w czystym wydaniu. Jeżeli jakaś idea jest dobra, to sama się obroni. Wówczas twórczość uliczna może przenieść się nawet na balkony.
Nie wiadomo czy taka inicjatywa spodoba się adidasowi. Może będzie wolał jednak wkładać twórczości kaganiec. Wtedy projekt ma szansę zamienić się w kreatywne kółko lizusów trzech pasków.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ