Biegi regeneracyjne

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
MarcinLeja
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:25
Życiówka w maratonie: 2:59:06

Nieprzeczytany post

Chciałbym się zapytać czy realizacja dwóch biegów regeneracyjnych ma sens (w znaczeniu niesie pozytywne skutki)?
Mianowicie, jeżeli w poprzedzający dzień jest np. bieg progowy i następnego dnia trzeba wykonać 8 km regeneracji to czy:
- można to np. zrobić w dwóch seriach z niewielkim dodatkiem np. rano i wieczorem po 5 km
* ranny np. bieg po 5:45
* wieczorny np. bieg po 5:15
- jeżeli robimy to wieczorem to stricte kierować się tętnem i robić to np. w tych 65% HR - nawet, jeżeli to jest świński trucht, czy obrać z góry jakieś tempo np. 5:30/5:45?
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Czy dobrze rozumiem, że suma dystansów z rana i wieczora ma wynosic 8km (lub niewiele więcej)?

Gdzieś mi się rzuciło w oczy stwierdzenie, że bieganie (trenowanie) poniżej 30min ma umiarkowany sens.
No i trochę szkoda czasu na czynności przygotowawczo-zakończeniowe.
MarcinLeja
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:25
Życiówka w maratonie: 2:59:06

Nieprzeczytany post

Krzysiek w planie jest jeden bieg 8 km regeneracyjny.
Pytam czy zrobienie dwóch po 5 km lub 6 km w bardzo wolnym tempie będzie miało jakiś większy cel, czy to będzie bez sensu większego?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ma sens w okresie przygotowawczym.

Sens takiego dzielenia jest powiekszenie kilometrażu i przez skrocenie czasu odpoczynku miedzy jednostkami poprawienie umiejetnosci regeneracyjnych.

Ale ma to sens jezeli robi sie juz ponad 100km/tydzien
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aktualny kilometraż to 100-110km/tydz i biegam codziennie,a 1-2 w tygodniu 2x dziennie.Wychodzi 8-9 treningów.
W dniu kiedy są dwa treningi to są to dwa BS-y,razem około 13-16km albo akcent i regeneracja.
Na mnie działa bardzo dobrze po porannym akcencie wieczorem bardzo wolne truchtanie np. 6km po 5:45.
Mam wrażenie,że na drugi dzień jestem mniej zmęczony akcentem jak właśnie wieczorem zarzucę regenera.
Jak biegałem do 130-150km/tydz i często treningi 2x dziennie to szybko schodziła mi waga,a to mój największy problem.
Po prostu przy bieganiu dwa razy dziennie nie ma kiedy jeść. :hahaha:
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Wprowadzenie dodatkowego biegania " regeneracyjnego" w wolnym tempie
wydaje mi sie jest troche ryzykowne. Nie rozwijajac tematu przypomne o alternatywach;
joga, silownia, rower czy jakas praca fizyczna- tez moze byc tym co potrzebne.
Macie pozatym sprawdzone metody?? Moze uda mi sie je wyprobowac !
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ