Buty po złamaniu śródstopia

Sandrina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kilka dni temu zdjęto mi gips po złamaniu zmęczeniowym II kości śródstopia spowodowanym właśnie źle dobranym obuwiem do biegania oraz zbyt dużym nagłym wysiłkiem fizycznym. Lekarz zalecił mi przez pierwszy miesiąc chodzić tylko w obuwiu z grubą podeszwą w którym cała stopa pracuję i tej nogi nie obciąża. Jako, że za 3 miesiące, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem będę mogła wrócić do biegania to chciałabym już zaopatrzyć się w odpowiednie buty w których już będę chodzić w ramach odciążania nogi oraz które będą się nadawać do biegania. Chciałabym naprawdę zaopatrzyć się w dobre buty, żeby nie powtórzyć swojego błędu i znów nie załatwić sobie nogi. Czy mógłby mi ktoś polecić jakieś modele, które by spełniały te funkcję? Dopiero w sumie rozpoczynam przygodę z bieganiem i jeszcze w wieeelu rzeczach jestem zielona. Nie wiem czy to do czegoś potrzebne w tym temacie, ale podam swoje wymiary. Mam 161 cm wzrostu, aktualnie ważę 48,5 kg. Rozmiar buta 35 lub 36. Z góry dziękuję :usmiech:
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

myślę, że pomogło by gdybyś napisała coś więcej o przyczynach, tj:
- co było złego w tych butach (choćby jaki to but - model)?
- co oznacza "nagły zbyt duży wysiłek fizyczny"? Przeskok z jakich aktywności na jakie?
- czy i ile biegałaś przed, a ile w trakcie/po?
- jak dawała o sobie znać kontuzja?

Pytam, ponieważ nieco dziwne jest złamanie zmęczeniowe u osoby dopiero zaczynającej bieganie. To raczej kontuzja mocno zaawansowanych amatorów lub początkujących robiących naprawdę duże przebiegi, być może u Ciebie przyczyna leży gdzie indziej. Możesz zapoznać się z:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/k ... 36744.html
http://www.magazynbieganie.pl/tag/zlamanie-zmeczeniowe/

Nie do końca rozumiem również zdanie: "w obuwiu z grubą podeszwą w którym cała stopa pracuję i tej nogi nie obciąża" - możesz rozjaśnić?
biegam ultra i w górach :)
Sandrina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tutaj jest wątek o moim złamaniu, bo pisałam już na tej stronce. Jest napisane wszystko od początku jak to się zaczęło włącznie z tym jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy, bo wczoraj dodałam kolejną odpowiedź -> viewtopic.php?f=2&t=52596
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok, to proponuję wstrzymać się z zakupem butów do momentu unormowania sytuacji zdrowotnej. Później idź do sklepu biegowego (a nie do jakiegoś multisportu) i poproś o buty treningowe dla stopy neutralnej (przy Twojej wadze to tak naprawdę amortyzacja nie ma znaczenia), im mniej systemów tym lepiej. Buty maja być wygodne, jeśli to będzie dobry sklep biegowy to zaproponują Ci kilka par i pozwolą dokładnie przymierzyć oraz pochodzić/pobiegać po sklepie. Ja ostatnio robiłem za "zjawisko" dla niezorientowanej gawiedzi w sklepie, bo w zaproponowanych butach biegałem (trucht + mocniejsze zrywy)/skakałem po sklepie, oczywiście wszystko za zgodą personelu.

Teraz butów nie kupuj ponieważ jeśli noga nie jest do końca doleczona i jest stan zapalny to może być gdzieś lekko spuchnięta i będziesz miała inne odczucia podczas przymierzania. Powodzenia w leczeniu kontuzji!
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ