Buty po 650km

grubart
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:30
Życiówka w maratonie: 3:54:23

Nieprzeczytany post

Cześć (witam wszystkich, to bo mój pierwszy post)!
W tym roku wróciłem do biegania po kilku latach przerwy i zrobiłem od stycznia ok 650 km w butach Asics Gel Pulse 7. Jak na mój gust, to buty są już mocno starte. Wcześniej biegałem w jednej parz ok dwóch lat...
Nigdy nie byłem robiłem specjalistycznego testu jaki typ budowy nogi mam. Płaskostopia nie ma stwierdzonego. Maraton przebiegłem bez problemu, to chyba nie jest tak źle (w Kayano).
Dwa pytania:
1. Czy to normalne, że buty tak wyglądają po 650km (ok 85% asfalt, 15% szuter)?
2. Może to wskazuje na jakąż wadę mojej stopy i powinieniem celować w inne buty?

Aha startowałem z nadwagą (przy 187 ważyłem ok 90 kg)- teraz BMI w normie (ważę 82kg).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

człowiek raczej nie jest symetryczny, więc będą różnice w zużyciu podeszw :taktak:
moim zdaniem nie ma żadnych powodów do obaw, odpuść tez sobie badania typów "nogi" :bum: jesli dobrze ci się biega w tych butach i nie dorobiłeś się żadnej kontuzji to w zasadzie możesz w tych butach biegać ile chcesz :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Każdy but jest inny. To że w jednych biegałeś 2000km i po takim dystansie wyglądały dobrze to nie znaczy, że buty innego producenta też tyle wytrzymają. But zużywa się najwięcej tam gdzie przyjmuje największe obciążenia. W Twoim wypadku na pięcie.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwróć uwagę przy następnym spokojnym bieganiu, czy nie szurasz piętą po ziemi, tuż przed momentem w którym stawiasz stopę i wykonujesz przetoczenie na palce. Bo widać że zwłaszcza w prawej nodze, może mieć to miejsce.
Ta guma, reklamowana jako AHAR+, jaką Asics stosuje w podeszwach zewnętrznych, ma być trwała, ale wszystko ma swoje granice. Mi w Asics Tri-Noosa udało się na pięcie tą gumę wypolerować na gładko po ok. 800km. Bez wpływu na bieg, bo do 1200km dobiłem w nich spokojnie.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kłania się technika biegu, na moje to "walisz z pięty" i do tego stawiasz duże kroki :)
Przy normalnym treningowym bieganiu głównie po asfalcie i lekkim szutrze w przyzwoitych butach treningowych nie powinieneś mieć zbyt mocno startej powierzchni. Ja jestem lekki i biegam ze śródstopia, stąd u mnie podeszwy w butach ścierają się dużo wolniej, a na pięcie w ogóle. Kolega biega w takich samych pulsach praktycznie rok i nic im nie jest, a szacunkowo to z 1,5 tys km przebiegł (w tym biegał też w zimie).
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ