Półmaraton dla 16 latka
-
- Rozgrzewający Się
Chciałbym przebiec półmaraton 21 km w październiku. Powiedzmy sobie szczerze - to cienki dystans
Mimo wszystko w regulaminie zapisane jest, że startować mogą tylko pełnoletni, a ja w paź ukończę 17 lat... Zgłoszę się do organizatorów, ale czy mam jakiekolwiek szanse? Znacie kogoś nieletniego co przebiegł taki bieg? Biegłbym z osobą pełnoletnią.
Mimo wszystko w regulaminie zapisane jest, że startować mogą tylko pełnoletni, a ja w paź ukończę 17 lat... Zgłoszę się do organizatorów, ale czy mam jakiekolwiek szanse? Znacie kogoś nieletniego co przebiegł taki bieg? Biegłbym z osobą pełnoletnią.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Ja znam .
Nie wszystkie polmaratony sa dozwolone od 18 lat.
International Shanghai Marathon - 5km bez limitu, 10km - 14lat, polowka -16 lat, caly - 18 lat. Na polowke i caly potrzebne jest badanie lekarskie.
W zaszlym roku moja corka (lat 17) przebiegla polowke bez specjalnego przygotowania. Nic sie jej nie stalo, a ile radosci miala .
Ale przepisy to przepisy, skoro jest w regulaminie to nikt Cie oficjalnie nie zapisze. Musisz szukac innego biegu, chyba ze w Polsce wszystkie sa dla pelnoletnich?
Jakby co zapraszam do Szanghaju w listopadzie
Nie wszystkie polmaratony sa dozwolone od 18 lat.
International Shanghai Marathon - 5km bez limitu, 10km - 14lat, polowka -16 lat, caly - 18 lat. Na polowke i caly potrzebne jest badanie lekarskie.
W zaszlym roku moja corka (lat 17) przebiegla polowke bez specjalnego przygotowania. Nic sie jej nie stalo, a ile radosci miala .
Ale przepisy to przepisy, skoro jest w regulaminie to nikt Cie oficjalnie nie zapisze. Musisz szukac innego biegu, chyba ze w Polsce wszystkie sa dla pelnoletnich?
Jakby co zapraszam do Szanghaju w listopadzie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Jest kilka półmaratonów, które pozwalają na start 16-latków, tylko trzeba poszukać w regulaminach. Nawet duże się znajdą, przykładowo:
https://www.bmwpolmaratonpraski.pl/pl/z ... ictwa/wiek
https://www.bmwpolmaratonpraski.pl/pl/z ... ictwa/wiek
Prawo uczestnictwa w BMW Półmaratonie Praskim mają wszystkie osoby urodzone nie później niż w dniu 28.08.2000r., czyli w dniu półmaratonu posiadać ukończone 16 lat.
W przypadku rejestracji osób niepełnoletnich wymagane jest wydrukowanie, wypełnienie i dostarczenie do biura zawodów Oświadczenia Rodzica lub Opiekuna prawnego o zdolności dziecka do udziału w zajęciach rekreacyjno-sportowych z podpisem Rodzica lub Opiekuna prawnego, wyrażającego zgodę na udział w półmaratonie osoby niepełnoletniej i biorącego za nią odpowiedzialność.
biegam ultra i w górach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Troche OT ale cos dla 16-latka, ktory nie ma pojecia.Legend Killer pisze:Chciałbym przebiec półmaraton 21 km w październiku. Powiedzmy sobie szczerze - to cienki dystans
Tylko cieniarze biegaja wiecej jak 10km. Sproboj prawdziwy dystans jakim jest 800 albo 1500m.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Stawiam na ubezpieczenie, czyli koszty skladki.lama71 pisze:tak z ciekawości spytam, skąd się bierze ograniczenie wiekowe na PM ? Chodzi o kwestie zdrowotne czy coś innego?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Powiedziałbym, że są:lama71 pisze:ale są jakieś przeciwwskazania medyczne? Nie chodzi mi o bicie rekordów, ale raczej o spokojne przebiegnięcie dystansu, choćby z przystankami.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
http://sport.wp.pl/kat,1762,title,16-la ... aid=1176a8
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Bez przesady.robo123 pisze:Powiedziałbym, że są:lama71 pisze:ale są jakieś przeciwwskazania medyczne? Nie chodzi mi o bicie rekordów, ale raczej o spokojne przebiegnięcie dystansu, choćby z przystankami.
Najprawdopodobiej przyczyny nie wykrytych problemow zdrowotnych.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dwie notatki prasowe o śmierci biegaczy podczas zawodów są przeciwwskazaniami medycznymi? Od kiedy?robo123 pisze:Powiedziałbym, że są:lama71 pisze:ale są jakieś przeciwwskazania medyczne? Nie chodzi mi o bicie rekordów, ale raczej o spokojne przebiegnięcie dystansu, choćby z przystankami.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
No tylko że z tych dwóch notek, to chłopak zmarł podczas biegu po przebiegnięciu 10km. Śmiało można założyć, że biegł w tempie wolniejszym niż życiówka na dychę - nie wiadomo, co było przyczyną. Równie dobrze mogło się stać to samo jakby leciał na 5km czy 10km. Niestety większość zawodników deklarację o stanie zdrowia traktuje jako papierek administracyjny, czego przykładów jest cała masa choćby ludzi z tego forum stająca na starcie biegów niejednokrotnie z mniejszymi lub większymi kontuzjami, po (lub w trakcie) kuracji antybiotykowej, na środkach przeciwbólowych etc.
biegam ultra i w górach
-
- Wyga
To się zastanów ilu ludzi w tym wieku biega półmaratony - niewielu, a każdy taki przypadek jest niepokojący, bo może okazać się że odsetek zgonów/zasłabnięć jest znacznie większy niż wśród starszych biegaczy (podejrzewam że nawet o rząd wielkości większy, choć oczywiście nadal niewielki).Kangoor5 pisze:Dwie notatki prasowe o śmierci biegaczy podczas zawodów są przeciwwskazaniami medycznymi? Od kiedy?robo123 pisze:Powiedziałbym, że są:lama71 pisze:ale są jakieś przeciwwskazania medyczne? Nie chodzi mi o bicie rekordów, ale raczej o spokojne przebiegnięcie dystansu, choćby z przystankami.
Po drugie obie te osoby były czynnie uprawiającymi sport - dziewczyna pływanie, chłopak z tego co wiem trenował biegi i to z sukcesami. Osoby niby przygotowane do wysiłku. A jednak się stało... Wg mnie to nie żadne ukryte problemy zdrowotne, tylko po prostu o kilka lat za wcześnie.
Dla mnie zaliczać półmaraton w tym wieku to czysta głupota (i chodzi zarówno o aspekty medyczne jak i czysto sportowe).
-
- Zaprawiony W Bojach
Zastanowiłem się jeszcze zanim napisałem. Mamy do czynienia z typowym przykładem błędu poznawczego, polegającego na wyszukiwaniu wiadomości potwierdzających wyznawaną tezę. Żeby jakiekolwiek wnioski z tego miały sens, musiałbyś sprawdzić odsetek śmiertelności w kategoriach wiekowych podczas półmaratonów, a jako dane wejściowe przyjąć rzeczywiste liczby przypadków a nie liczbę tych opisanych w internecie.
Dla lepszego zaprezentowania tego błędnego toku myślenia zaprezentuję go na innym przykładzie.
Teza: pioruny kuliste dużo łatwiej zapalają budynki niż popularne wyładowania chmura-ziemia. Na potwierdzenie tezy znajduję w internecie dwie informacje o pożarach wywołanych przez pioruny kuliste. Wiadomo, że pioruny kuliste są znacznie rzadszym zjawiskiem niż wyładowania chmura-ziemia; więc skoro bez wysiłku znalazłem o nich dwie informacje w internecie, to umacniam się w przekonaniu że wyznawana teza odzwierciedla rzeczywistość.
Zgadzam się z Tobą i innymi przedmówcami, że bieganie półmaratonu w wieku 16 lat jest bez sensu. Dużo trudniej jest pobiec dobrze bieg 1500 m - 5000 m niż zaliczyć półmaraton. Do tego bieganie tych pierwszych może dać dobre rezultaty w przyszłości, co trudno powiedzieć o półmaratonie i dłuższych.
Ponadto, i to już uwaga do autora tematu jeśli dalej stoi przy swoim zamiarze, polecam bardzo dokładnie się przebadać w kierunku ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych. Nie jesteś jeszcze tak obiegany na krótszych dystansach jak 99% startujących w półmaratonach i nigdy nie wiesz, co w trakcie tak długiego wysiłku może się ujawnić.
Dla lepszego zaprezentowania tego błędnego toku myślenia zaprezentuję go na innym przykładzie.
Teza: pioruny kuliste dużo łatwiej zapalają budynki niż popularne wyładowania chmura-ziemia. Na potwierdzenie tezy znajduję w internecie dwie informacje o pożarach wywołanych przez pioruny kuliste. Wiadomo, że pioruny kuliste są znacznie rzadszym zjawiskiem niż wyładowania chmura-ziemia; więc skoro bez wysiłku znalazłem o nich dwie informacje w internecie, to umacniam się w przekonaniu że wyznawana teza odzwierciedla rzeczywistość.
Zgadzam się z Tobą i innymi przedmówcami, że bieganie półmaratonu w wieku 16 lat jest bez sensu. Dużo trudniej jest pobiec dobrze bieg 1500 m - 5000 m niż zaliczyć półmaraton. Do tego bieganie tych pierwszych może dać dobre rezultaty w przyszłości, co trudno powiedzieć o półmaratonie i dłuższych.
Ponadto, i to już uwaga do autora tematu jeśli dalej stoi przy swoim zamiarze, polecam bardzo dokładnie się przebadać w kierunku ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych. Nie jesteś jeszcze tak obiegany na krótszych dystansach jak 99% startujących w półmaratonach i nigdy nie wiesz, co w trakcie tak długiego wysiłku może się ujawnić.
-
- Wyga
Jeśli zdarzyło Ci się, autorze wątku, przebiec taki dystans na treningu, i nie stało się nic, to zapisuj się na zawody. I pobiegnij je tempem właśnie treningowym, może minimalnie szybszym. Na bicie rekordów masz jeszcze kilkanaście lat, potraktuj pierwszy półmaraton całkowicie szkoleniowo i relaksacyjnie.
Ja dziś żałuję, że w Twoim wieku nie miałem ani możliwości, ani motywacji do biegania.
A do lekarza i tak idź - niech ortopeda sprawdzi, czy Twój układ kostno - mięśniowy jest w idealnym porządku.
Ja dziś żałuję, że w Twoim wieku nie miałem ani możliwości, ani motywacji do biegania.
A do lekarza i tak idź - niech ortopeda sprawdzi, czy Twój układ kostno - mięśniowy jest w idealnym porządku.