Bieg z rana

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

Mam pytańia. I Od paru tygodni biegam bardzo rano [06:00] i zastanawiam się czy to dobra pora na bieg ?

II Czy po takim porannym bieganiu wskazana jest drzemka czy raczej sobie ją darować ?

Pozdro.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drzemka po treningu, czy to wykonalne ? :) pora zawsze jest dobra pod jednym wprawdzie warunkiem - jak trening sprawia radość;
pozdrawiam;
ps. sam biegam rano, choć nie aż tak rano, no w każdym razie przed śniadaniem;
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Wole biegać z rana niż wieczorami, a drzemka dla mnie to coś normalnego [zmęczenie etc] ale chyba nie jest to wskazane ? czy się myle. :D

I mam jeszcze jedno pytańie teraz na 3km robie czas 10:38 / 10:40 czy aby nie przekroczyć 10 min musiał bym biegać częsciej [teraz biegam 3x w tygdoniu] czy zwiększyć wysiłek ? [czyli np 4x300 m na całym gazie czy większy dystans]

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli będziesz biegał na każdym treningu na maksa lub prawie na maksa to długo nie pobiegasz; biegaj wolniej, duuużo wolniej ale dłużej a po jakimś czasie dodaj kolejny dzień w tygodniu;
Zmęcznie po treningu jest pewnie u każdego ale chyba nie takie aby chciało się spać; coś tu jest z pewnością nie tak i warto abyś zajżał do jakiegoś podręcznika o bieganiu;
Co do rannego biegania to jedyne zagrożenie jakie ja widzę to ew. słabsze rozgrzanie organizmu przed mocniejszym akcentem;
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czyli aby poprawić osiągi mam się skupić na długośći biegu nie na szybkości ? :-)
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

na początku tak, z czasem będziesz włączał poszczególne akcenty w trening;
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

co rozumiesz przez słowo akcenty ? teraz gdy biegam te 3km na bieżni [do bieżni dobiegam ok 600 m] dołanczam bieg szybkościowy 2x100 metrów czy to jest akcent ? :) czy może zrewzygnować ze sprintu  i przebieć na luzie kolejne 2-3 km ? qrde potrzbuje chyba rozpiski.
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

He, he - po bierzni to nie bardzo :) ale zajrzyj na http://www.home.bieganie.pl/trening/index.html tam znajdziesz sporo dla siebie; Co do bierzni to był już wątek podjęty - użyj wyszykiwarki;
Co do rozpiski to nie stosuje się jej wówczas gdy biega się nieregularnie i dla frajdy a nie dla wyników :)
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Ogur on 7:43 pm on June 1, 2005
 , a drzemka dla mnie to coś normalnego [zmęczenie etc] ale chyba nie jest to wskazane ? czy się myle. :D
Quote: from Ogur on 12:11 pm on June 2, 2005
qrde potrzbuje chyba rozpiski.
O śnie i drzemkach było tutaj

Plan Skarżyńskiego dla debiutantów (tak gdzieś do 10km) tutaj

Za mało ambitnie? Pretensje proszę kierować do Skarżyńskiego.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za info, teraz pozotaje mi tylko biegać :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

Mam jeszcze jedno pytańie. Jak należy poprawnie biegać. CHodzi mi czy lepiej unośić wyzej nogii i robić większe kroki czy może mniejsze kroki ale szybciej ? Ja od małego gram w piłke nożną i raczej uzywam 2 sposobu jednak na dalekie dystansy biegu lepiej uzywać długieeego kroku ?

Pozdro
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biega się tak jak naturalnie przychodzi a to "naturalnie" kształci/szlifuje się poprzez akcenty treningowe tak aby to naturalnie nie sprawiało problemów tak na piątym jak i czterdziestym kilometrze ale na razie, jak sądzę ciebie to nie dotyczy; biegaj normalnie, normalnie oddychaj i normalnie układaj ręce i wogóle nie przykładaj do tego uwagi :)
Awatar użytkownika
Ogur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

Mam jeszcze jedno pytańie. Ile dni należy odpoczywać aby być w pełni formy na konkretny dzień. Słyszałem ze 2-3 wolnego to minimum czy ktoś mógł by ot potwiedzić?

Jaki napój jest najlepszy przed po biegu ? [red bull .. etc]

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To zależy kto miałby być gotów i na co.
Co innego debiutant, zwłaszcza, w maratonie, który obawia się o ukończenie dystansu (lepiej niech przed startem nie biega ze 2-3dni) co innego ktoś kto biega i startuje systematycznie od lat- ten może dzień przed, zrobić jakiś rozruch.
Tutaj artykuł o sprawach przedstartowych.

Jaki napój- kwestia gustu.
W przypadku zwykłego treningu wystarczy jakaś mineralna ale wysokozmineralizowana i sok owocowy.
Można sobie zrobić taki napój
Jeśli chodzi o start w maratonie- to moim zdaniem należy mieć coś własnego czy kupne odżywki czy własna mieszanka- sugerowałbym sprawdzić na sobie samym.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
zaglebiak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja powiem tylko tyle

Bieg z rana jak smietana
Pozdrawiam serdecznie,
Michal
ODPOWIEDZ