Komentarz do artykułu TomTom Runner 2 Cardio + Music [TEST]

spinka2
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy jest możliwośc jednoczesnego sparowania zegarka z 2 parami słuchawek (identycznych) tak, aby z jednego zegarka odtwarzać muzykę dla dwóch osób?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Raczej nie. Raczej, bo mógłbym to jakos sprawdzić ale nie mam niestety czasu, ale Bluetooth łączy sie chyba zawsze na zasadzie 1-1.
spinka2
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak właśnie niestety myślałem. Dzięki.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Jestem po kolejnych kilku dniach testów TT cardio+Music i poniżej podziele sie moimi spostrzezeniami i wnioskami: porównuje do polar m400 z paskiem h7

1. Tętno jest bardzo dobre ale jednak przy dłuższym i intensywnym biegu (półmaraton górski) łapie momenty przekłamywania - realnie 155 a on pokazuje 180 - to zbyt duza różnica, wybaczyć można +/- 5bpm
2. Przykład reakcji na zmiany tempa: Biegne 5min/km i przyspieszam lekko do 4:50. Polar odgaduje nowe tempo w ciagu paru sekund, TT nie reaguje i nadal wskazuje 5min/km, przyspieszam dalej do 4:40 i znowu polar po kilku sekundach jest na 4:40 a TT nadal stoi na 5min/km. Dopiero po 600-700metrach coś zaczyna drgać ale to jest zmiana na 4:55 i nadal stoi. Dopiero po osiagnieciu 4:30 lub szybciej nagle skacze na 4:25 i znowu stoi na tej wartości. Wiec gdy teraz lekko zwolnie to TT bedzie sie trzymał tego tempa az do momentu znaczącej zmiany tempa.
3. Zawiesza sie obsługa słuchawek. Dzien przed polmaratonem poswiecilem dobrą godzine na wybór i wgranie muzyki na półmaraton a w dniu zawodów d*pa i zegarek nie znajduje słuchawek. W domu po resecie (reset mozna zrobic TYLKO podpinając do kompa) juz dziala - kapryśny.

Generalnie bede sie musial z nim rozstać z bólem. Naprawde fajny sprzęt ale jednak ma te wady które opisałem. Dla mnie to ważne i nadal pozostaje przy M400 ale mam nadzieje ze Polar wypuści coś z optyką HR bo te paski mnie strasznie obcierają.

EDIT:
MUSZE DODAC SPROSTOWANIE: Punkt 1 i 3 mogły być z mojej winy ponieważ dzien przed tym biegiem czyscilem foldery na zegarku i musialem cos usunąc. Stąd brak synchronizacji sluchawek i przeklamywania HR według supportu TomToma. Faktycznie po formatowaniu zegarka synchronizacja ze sluchawkami dziala bez zarzutu. Tętno jeszcze sprawdze.
Co do pkt. drugiego kilku kolegów zwróciło mi uwagę,ze i tak nikt nie korzysta z tempa chwilowego więc te niedokładności nie mają większego znaczenia.
Dlatego dzisiaj przetestowałem jak sie sprawuje tempo z ostatniego kilometra i w porównaniu do Polara jest prawie identycznie. Błąd oscylował w granicach +/- 2%

EDIT2: Po kolejnych dniach testowania moja opinia co do tego zegarka zmienia sie radykalnie na korzyść. Od czasu sformatowania/przywrócenia ustawień fabrycznych zniknęły zupełnie problemy z łączeniem ze słuchawkami oraz wskazania HR są idealne co do H7 polara. Naprawde rzetelnie testuje biegając z dwoma zegarkami i co chwile zerkam na wskazania przy różnych intensywnościach. Albo wynik jest identyczny co do uderzenia albo różni sie o 1-2 bpm.
Tempo chwilowe obszedłem używając ekranu "średnie tempo z ostatniego kilometra" i praktycznie mam wszystko co mi potrzeba w jednym zegarku.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Uki1897
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy z poziomu aplikacji tomtom mysports jest możliwość udostępnienia wyniku treningu na fb ?
I pytanko czy ma opcje wibracji np co 1km oraz czy jest możliwość wyświetlenia podczas biegu : dystansu, czasu, czasu na 1km.

Pozdrawiam
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drogi kolego - odpowiedź na pierwsze pytanie dostałeś w swoim temacie. Odpowiadając na drugie pytanie - jest wibracja, co 1 km pokazuje się czas tego ukończonego kilometra. Możesz również zdefiniować jakie parametry (trzy na raz) ma ci pokazywać zegarek - jest wśród nich dystans i czas trwania aktywności jak i kilka innych.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do posiadaczy cardio+music :
Jak Wam mierzy tętno przy zwykłym spacerowaniu na niskiej intensywności. Ja np. ide z psem na spacer i dziwnie mi to tętno wskazuje, raz 80 zaraz 90 a potem 100 a za chwile znowu 80 a ja sobie spokojnie ide wiec tętno jest w miare równe.
Zauważyłem ze chwilami potrafi sie zmieniać kolor na wyświetlaczu i tętno jest szare a nie białe, czyli jakby nie potrafił złapać fixa na tętnie ale zegarek jest cały czas dość ciasno zapięty.
Podczas biegu takie zjawisko nie występuje.
Ktoś też tak ma czy to tylko mój model?
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ktos parowal ten zegarek z telefonem? Podczas parowania nie wyskakuje prosba o pin i nie da sie go podlaczyc.

Znajma kupila wyzej wymienione i nie paruje sie z Samsung Galaxy Grand prime ani Huiwei P8lite. Powinno byc kompatybilne, oba maja BT 4.0 (ble). Telefony zaaktualizowane, apka najnowsza ze sklepu play, tomtom firmware tez w najnowszej wersji.

Dodam ze z Xperia z3 compact bangla, wiec cos jest nie teges z apka pewnie.

Pytabie brzmi, komus dziala z telefonami wymienionymi powyzej lub czy ktos ma rowniez problem z parowaniem?
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja na pewno parowałem z iPhonem
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Byc moze z iphonem apka jakos dziala, natomiast na androida same hejty mozna znalezc w sklepie play (ocena 2.4/5).
Obrazek
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niska ocena bo aplikacja jest "biedna". Gdyby ją rozbudowali ... U mnie wszystko działa z androidem.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
brachu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

comar pisze:Ktos parowal ten zegarek z telefonem? Podczas parowania nie wyskakuje prosba o pin i nie da sie go podlaczyc.

Znajma kupila wyzej wymienione i nie paruje sie z Samsung Galaxy Grand prime ani Huiwei P8lite. Powinno byc kompatybilne, oba maja BT 4.0 (ble). Telefony zaaktualizowane, apka najnowsza ze sklepu play, tomtom firmware tez w najnowszej wersji.

Dodam ze z Xperia z3 compact bangla, wiec cos jest nie teges z apka pewnie.

Pytabie brzmi, komus dziala z telefonami wymienionymi powyzej lub czy ktos ma rowniez problem z parowaniem?
Tez zakupiłem mojej dziewczynie ten zegarek. Posiada ona P8lite i też był problem z parowaniem. Aby rozwiązać ten problem najpierw wrzuciłem androida 6.0. Niestety aplikacja jest na tyle denna ,żeby przesłać z zegarka treningi do telefonu trzeba zrobić kilka kombinacji alpejskich. Na starcie proponuje sparowac zegarek bezpośrednio z telefonem poprzez menu BT a nie przez aplikacje tom toma. Wtedy wyskakuje zapytanie o pin ;-) Jak juz to mamy zrobione to aby przegrać dane po uruchomieniu aplikacji nalezy pacnać na ikone zegarka w prawym rogu ( chyba bo pisze z pamieci) a nastepnie trzeba w zegarku wyłączyć synchronizacje na moment i znów ja włączyć. Wtedy zaczyna sie powolny transfer danych do zegarka ;-) Z iphonem nie było takich problemów dlatego mojej lubej juz organizuje iphona ;-)
Obrazek
mspr1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:40

Nieprzeczytany post

Witam

Czy może ktoś polecić jakieś tanie słuchawki bluetooth działające z zegarkiem TomTom Spark Cardio+Music??

Pozdrawiam
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mspr1 pisze:Witam

Czy może ktoś polecić jakieś tanie słuchawki bluetooth działające z zegarkiem TomTom Spark Cardio+Music??

Pozdrawiam
Te są bardzo dobre. Mam już drugą parę. http://allegro.pl/sluchawki-sportowe-bl ... 62759.html
Górski Ultra 100km - 14h
mspr1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:40

Nieprzeczytany post

Czy są one kompatybilne z tym zegarkiem?? Działa przełączanie muzyki??
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ