Garmin Fenix 3/3HR
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam zwykłego od blisko pół roku, noszę go zawsze i wszędzie bez przerwy. Do tej pory mam jedną mini ryskę na kopercie, szło bez rys. Zegarek ładuje co niedzielę, biegam, jeżdżę zawsze z pasem hr i oczywiście gps. Moja aktywność ok 3-5 h tygodniowo czasami więcej.
Za to mam pytanie co do liczenia pięter. Wiem, że to tylko taki dodatek jednak po ostatniej aktualizacji liczy mi zdecydowanie za dużo. Mieszkam na czwartym piętrze i zazwyczaj pokonuje to 3-4x dziennie. Wczoraj pokazało mi, że pokonałem 34 piętra. Z tego co widzę to teraz liczy je nawet w czasie spaceru chodnikiem gdzie wcześniej nie liczył i podczas jazdy samochodem. To tylko pierdoła i mały szczegół.
Bardziej mi brakuje opcji szybkiego włączenia i wyłączenia metronomu. Biegnę sam z "pikaniem" dołącza się znajomy i pika dalej. Można to jakoś szybko włączać i wyłączyć w trakcie aktywności?
Za to mam pytanie co do liczenia pięter. Wiem, że to tylko taki dodatek jednak po ostatniej aktualizacji liczy mi zdecydowanie za dużo. Mieszkam na czwartym piętrze i zazwyczaj pokonuje to 3-4x dziennie. Wczoraj pokazało mi, że pokonałem 34 piętra. Z tego co widzę to teraz liczy je nawet w czasie spaceru chodnikiem gdzie wcześniej nie liczył i podczas jazdy samochodem. To tylko pierdoła i mały szczegół.
Bardziej mi brakuje opcji szybkiego włączenia i wyłączenia metronomu. Biegnę sam z "pikaniem" dołącza się znajomy i pika dalej. Można to jakoś szybko włączać i wyłączyć w trakcie aktywności?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Szybko nie, ale w ogóle tak - niestety w ten sam sposób go włączasz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Dyskutant
A ja jednak będę reklamował mojego fenixa... Dzisiaj dopiero po 2 km złapał gps. ..podłączalem go pod komputer jakiś tydzień temu ale dawniej nie robiły się takie cuda....Dodatkowo trasy coraz częściej są poszarpane. ..macie jakiś namiar email do garmin Polska?
Pozdr
Pozdr
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
A może zamiast wysyłać od razu do Garmina warto było by go zresetować i sprawdzić status EPO w zegarku?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:51
Musisz zadzwonić na infolinię 008004412454kolunio pisze:A ja jednak będę reklamował mojego fenixa... Dzisiaj dopiero po 2 km złapał gps. ..podłączalem go pod komputer jakiś tydzień temu ale dawniej nie robiły się takie cuda....Dodatkowo trasy coraz częściej są poszarpane. ..macie jakiś namiar email do garmin Polska?
Pozdr

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niestety f3 znowu zawiódł i to w takim ciekawym niecodziennym terenie. Poprzednia sztuka zrobiła coś takiego na podejściu na Krzyżne. Ostatnio wymieniłem z powodu problemu z wysokościomierzem. Wszystko było ok do czasu wizyty w Tatrach.
Tutaj ewidentny problem w okolicy Czarnego Stawu. W drodze tam i z powrotem działy się cuda https://www.strava.com/activities/641760671/overview
Na pierwszym przejściu dodał ok 3km, wyłączyłem wtedy 3D speed/distance(było smart i glonass off) i w drodze powrotnej znowu dodał 3km rysując mazaje nad stawem. Trochę jednak lipa. Może f3 będą wymieniać na f4...
Tutaj ewidentny problem w okolicy Czarnego Stawu. W drodze tam i z powrotem działy się cuda https://www.strava.com/activities/641760671/overview
Na pierwszym przejściu dodał ok 3km, wyłączyłem wtedy 3D speed/distance(było smart i glonass off) i w drodze powrotnej znowu dodał 3km rysując mazaje nad stawem. Trochę jednak lipa. Może f3 będą wymieniać na f4...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Podobny efekt zaobserwowałem w Tatrach, ale nie na taką skalę. Dotyczy głównie wolnego wdrapywania się i schodzenia w wąskich kominach lub przy ostrej ścianie, gdzie góry zasłaniają sporą część nieboskłonu, a więc pewnie też i sygnał wielu satelitów. Przykład poniżej na Szpiglasowej. Myślę że dołożył od siebie już na zejściu z przełęczy jakiś kilometr:
https://www.strava.com/activities/624693047
https://www.strava.com/activities/624693047
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No tak, tylko dlaczego psuć to co było dobre? Np forerunner 310XT działa świetnie https://www.strava.com/activities/368922205/overview
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wiesz już teraz ludzie wymieniają bezkosztowo f2 na f3, chociaż f2 akurat miał dobry ślad i takich cudów jak w f3 nie miałem.bintom pisze:Żebyś kupił f4
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Tyle, że F2 był generalnie fatalnym zegarkiem i jak widzisz już dawno nie ma go na półkach sklepowych stąd pewnie jeśli się komuś uda to w zamian za F2 dostaje F3 - jakoś stare i leciwe 310XT nadal jest w sprzedaży (pomimo jednoczesnej obecności 910XT czy 920XT). F3 tak szybko z rynku nie zniknie i nie łudź się, że wymienią Ci F3 na F4.
Mój F3 ostatnio na 50 km wycieczce rowerowej dołożył 1km w stosunku do tego co wymierzył FR230 mojej Żony i analizując ślady z wielu aktywności uważam, że FR230 pod względem dokładności GPS spisuje się lepiej niż F3. Mimo wszystko F3 jest o niebo lepszy niż F2 (miałem 3 egzemplarze).
Mój F3 ostatnio na 50 km wycieczce rowerowej dołożył 1km w stosunku do tego co wymierzył FR230 mojej Żony i analizując ślady z wielu aktywności uważam, że FR230 pod względem dokładności GPS spisuje się lepiej niż F3. Mimo wszystko F3 jest o niebo lepszy niż F2 (miałem 3 egzemplarze).
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:23
Szanowni,
przeczytałem cały wątek, i trochę mi to zajęło. Ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. Jeśli takowa była, sorry.
Biegam drugi rok z v800. Jednak zdaje się, że jego żywot dobiega końca. Zaczynam spoglądać w stronę Fenixa.
Ale mam swoje przyzwyczajenia, i o to chciałem zapytać. W Polarze jest bowiem tak:
- planuję sobie (www) na 2-3 tygodnie do przodu konkretne treningi: w kalendarzu, w konkretnym dniu taki trening umieszczam
- synchronizuję www z zegarkiem
- danego dnia wychodzą na trase, klikam w zegarku na kalendarz, wybieram dzień i uruchamiam trening, który własnie na ten dzień jest zaplanowany.
Żeby nie było - zegarek ma zapisane inne treningi, które zdefiniowano jako "ulubione" i kiedy nie mam ochoty na to, co wynika z kalendarza, mogę uruchomić dowolny inny trening.
I druga rzecz - interwały. W Polarze konstruowane bardzo łatwo, można je składać z wielu różnych faz, określanych czy to poprzez dystans czy czas trwania, dokładając liczbę powtórzeń dla wskazanych elementów. Mogę mieć ich zdefiniowanych wiele, a potem swobodnie przydzielać do kalendarza do wybranych dni.
Dotarłem w ten sposób do mojego pytania - czy taką funkcjonalność otrzymam w Fenixe 3?
przeczytałem cały wątek, i trochę mi to zajęło. Ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. Jeśli takowa była, sorry.
Biegam drugi rok z v800. Jednak zdaje się, że jego żywot dobiega końca. Zaczynam spoglądać w stronę Fenixa.
Ale mam swoje przyzwyczajenia, i o to chciałem zapytać. W Polarze jest bowiem tak:
- planuję sobie (www) na 2-3 tygodnie do przodu konkretne treningi: w kalendarzu, w konkretnym dniu taki trening umieszczam
- synchronizuję www z zegarkiem
- danego dnia wychodzą na trase, klikam w zegarku na kalendarz, wybieram dzień i uruchamiam trening, który własnie na ten dzień jest zaplanowany.
Żeby nie było - zegarek ma zapisane inne treningi, które zdefiniowano jako "ulubione" i kiedy nie mam ochoty na to, co wynika z kalendarza, mogę uruchomić dowolny inny trening.
I druga rzecz - interwały. W Polarze konstruowane bardzo łatwo, można je składać z wielu różnych faz, określanych czy to poprzez dystans czy czas trwania, dokładając liczbę powtórzeń dla wskazanych elementów. Mogę mieć ich zdefiniowanych wiele, a potem swobodnie przydzielać do kalendarza do wybranych dni.
Dotarłem w ten sposób do mojego pytania - czy taką funkcjonalność otrzymam w Fenixe 3?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Treningi zaawansowane w każdym zaawansowanym garminie działają tak samo. Poprzez stronę WWW definiujesz treningi składające się z dowolnej liczby sekcji, do których przypisujesz czas trwania (lub dystans, lub cel, lub po prostu do naciśnięcia LAP), cele (np. zakres tętna, tempa). Sekcje pojedynczo lub całymi blokami możesz zapętlać. Serio, jeszcze w swojej karierze biegowej nie spotkałem się z treningiem, którego nie dało się zaprogramować.
I tak, można przez WWW przypisać trening do dnia w kalendarzu i zsynchronizować kalendarz z zegarkiem. W wyniku tego jest łatwiej znaleźć interesujący Cię trening, bo nie lecisz przez całą listę dostępnych i wgranych do zegarka treningów, ale wchodzisz do kalendarza i dzisiejszy trening masz na tacy.
Trening interwałowy w Garminie działa trochę inaczej. To co opisujesz jest do zrealizowania funkcjonalnością którą opisałem powyżej. Proste interwały są tylko w zegarku i składają się tylko z odcinka mocnego (na czas lub na dystans), odcinka odpoczynku (też czas lub dystans), ilości powtórzeń oraz opcjonalnie rozgrzewki (którą kończysz wciskając LAP) i schłodzenia. Te ustawienia się zapisują do następnej zmiany, ale nie ma możliwości zdefiniowania wielu takich treningów. Wówczas, jak pisałem, musiałbyś skorzystać z zaawansowanych treningów, gdzie wyklikanie identycznych interwałów to mniej jak minuta.
I tak, można przez WWW przypisać trening do dnia w kalendarzu i zsynchronizować kalendarz z zegarkiem. W wyniku tego jest łatwiej znaleźć interesujący Cię trening, bo nie lecisz przez całą listę dostępnych i wgranych do zegarka treningów, ale wchodzisz do kalendarza i dzisiejszy trening masz na tacy.
Trening interwałowy w Garminie działa trochę inaczej. To co opisujesz jest do zrealizowania funkcjonalnością którą opisałem powyżej. Proste interwały są tylko w zegarku i składają się tylko z odcinka mocnego (na czas lub na dystans), odcinka odpoczynku (też czas lub dystans), ilości powtórzeń oraz opcjonalnie rozgrzewki (którą kończysz wciskając LAP) i schłodzenia. Te ustawienia się zapisują do następnej zmiany, ale nie ma możliwości zdefiniowania wielu takich treningów. Wówczas, jak pisałem, musiałbyś skorzystać z zaawansowanych treningów, gdzie wyklikanie identycznych interwałów to mniej jak minuta.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.