Komentarz do artykułu Z jakim średnim tętnem biega się 10 km ? Omówienie ankiety.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
VO2max

Nieprzeczytany post

!. czas trwania wysiłku.
2. Tętno max. danej osoby.
3. w przypadku zawodowców taktyka rozgrywania biegu.

I tyle krótka odpowiedź nic dodać nic ująć miliony dywagacji niepotrzebne
PKO
pawelvod
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiec akceptowalność cierpienia, która tez jest trenowalna odgrywa znaczenie
W zupełności się z tym zgadzam. Tyle, że dość łatwo się tego nauczyć. Zresztą nie wiem co o tym sądzicie, ale wydaje mi się, że mężczyźni są tutaj bardziej masochistyczni. W zasadzie się nie zdarzają się zgony kobiet na trasach biegów masowych. Wydaje mi się, że przyczyną może być tutaj podchodzenie do tematu z większą rezerwą, czy powszechniejszy brak umiejętności pójścia w trupa płci pięknej. Bieg na śmierć przychodzi mężczyznom łatwiej;). Zresztą z takiego "biegu w trupa"' i to dosłownie, wziął się właśnie maraton;).
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No nie wiem. Ilekroć jeździłem na zawody przełajowe to większośc mdlejących to były kobiety (dziewczyny).
W armii greckiej nie było kobiet :)
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

pawelvod pisze:Zresztą z takiego "biegu w trupa"' i to dosłownie, wziął się właśnie maraton;).
Doslownie to jest legenda :)
VO2max

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No nie wiem. Ilekroć jeździłem na zawody przełajowe to większośc mdlejących to były kobiety (dziewczyny).
W armii greckiej nie było kobiet :)
tylko na zawodach przełajowych są dzieci i młodzież zawodowcy a nie kobiety z masowych biegów.
pawelvod
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:20

Nieprzeczytany post

No nawet żeby powstała legenda to musiała być świadomość tego, że można w trupa pobiec;-)
A może mnie wkurza to, że te kobity na mecie takie uśmiechnięte, a ja taki spompowany....;-)
Obrazek
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Zaden z trenerów (moze 1% z całości) ani przyszli trenerzy nie odpowiadali w tej ankiecie. - takie jest moje zdanie.

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jak wyjaśnicie mam 2 znajomych jeden jak truchta ma tętno 150 a biega szybko to grubo ponad 200 maks chyba 240 a drugi biega zakresy i maks tętno to 150 na nich. Każdy jest inny nie ma jednego wyznacznika jakiego szukacie ;)
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
VO2max

Nieprzeczytany post

Zbigniew94 pisze:a jak wyjaśnicie mam 2 znajomych jeden jak truchta ma tętno 150 a biega szybko to grubo ponad 200 maks chyba 240 a drugi biega zakresy i maks tętno to 150 na nich. Każdy jest inny nie ma jednego wyznacznika jakiego szukacie ;)
chyba padł rekord głupoty na tym forum tętno 240
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niemożliwe ? Ja miałem dwa razy 216 i to na treningu więc uważam, że na pewno komuś wpadło więcej niż popularne 220
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja Dawid spam jestem pewny że ktoś miał pod 250 krótkofalowo. Jak kumpel miał 240 a używa polara ;)
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
VO2max

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Niemożliwe ? Ja miałem dwa razy 216 i to na treningu więc uważam, że na pewno komuś wpadło więcej niż popularne 220
ty masz 21 lat czyli wcześniej miałeś 19-20 i moze jesteś wysokotetnowcem i u ciebie te 216 były realne tętna hr max. ale wartość 240 to wartośc max. pokazywana przez większość pulsometrów na świecie i albo świadczy o głedzie urządzenia albo o złym stanie zdrowia zawodnika .................... kończy się np. koniecznością wykonania ablacji.
raweck
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Adamie, nie uważasz, że najpierw powinieneś obrobić odpowiedzi uzyskane z tych ankiet? 150, 180, 120, 80%, 90%, zależy od tego, od tamtego... Oglądałem ten film i w głowie kotłowało mi się tylko jedno słowo: wodolejstwo. Ile można rozprawiać nic nie mówiąc. Po redaktorze naczelnym bieganie.pl spodziewałem się czegoś więcej. Na pewno odrzucenia totalnie bezsensownych odpowiedzi, pogrupowania i omówienia całej reszty. Żartobliwe, czy absurdalne odpowiedzi można było zostawić na ewentualne uzupełnienie puenty. Z tego filmu nie dowiedziałem się właściwie niczego.
- Z jakim tętnem powinienem pobiec 10km?
- To że tętno zależy od czasu trwania wysiłku?
Z tej odpowiedzi nie wynika nic konkretnego. Jeżeli tak odpowiadamy, to powinien być ciąg dalszy. Jakiś wzór albo chociaż tabela przekładająca czas wysiłku na %HRMax. Klient pyta mnie ile będzie trwał projekt. Ja mu odpowiadam: To zależy ile przydzielę zasobów. Co on z tego wie? Niewiele albo nic.
Macie świetny kalkulator biegowy, który aproksymuje poziom tętna na określony dystans biorąc na wejściu HRMax. Dlaczego nie było do niego odniesienia?
Zaglądam na bieganie.pl regularnie, czasem nawet parę razy dziennie, ale ten materiał wyraźnie odstaje poziomem od innych. Jeżeli ktoś uważa inaczej, to niech mi wskaże jakie wartości z niego wyniósł.
Informacja o wiedzy trenerów o optymalnym tętnie na 10km? Jestem przekonany, że większość przytoczonych odpowiedzi została udzielona przez osoby nie mające o trenowaniu innych zielonego pojęcia.
P.S.
Moją ostatnią dychę zrobiłem ze średnim tętnem 93% HRMax, w czasie 38:58, niestety poniżej swoich możliwości, ze względu na zbyt szybki początek, który mnie zarżnął i końcówkę niestety przetruchtałem.
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panie Adamie ja się z Panem nie zgadzam.

na 10 km 37'40 ciężka trasa ale bieg na maks kilka kryzysów 92% tętna maksymalnego
na 3 km w upale na obozie w Wiśle 9'44 totalny maks i też 92%
1200 m po 2;44 89%
Cooper 3600 chłodno 91%
5 km 17;27 na treningu 87%
10 km na treningu 26'20 i 88%
7,6 km zawody w zimie po 3;38 91%

gdzie te zależności ? powiem tak te wyżej biegi biegane były na maksa z mroczkami na oczach ;)
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buki problem z tobą (jeden z tysiąca) polega na tym, że woje osobiste doświadczenia (czasami nieprecyzyjne) próbujesz uogólnić, a tak się nie da. przytoczone przykłady o niczym nie świadczą, znając ciebie pewnie coś pochrzaniłeś z pomiarami.

raweck toxic i mackris - naprawdę musicie zrozumieć, że celem pytania nie było uzyskanie odpowiedzi na nie, ale sprawdzenie, jakie odpowiedzi padną, w jaki sposób ludzie myślą - kognitywistyka.

bardzo się cieszę, że pytanie było zadane w sposób niejednoznaczny, ogólny, dawał szerokie możliwości interpretacyjne. gdyby pytanie było zadane precyzyjniej np. z jakim procentem HRmax biega się dychę, albo z jakim tętnem wyrażonym liczbowo biega się dychę, nie uzyskałoby się wielu cennych informacji, jak to, że niektórzy trenerzy nie potrafią odnieść ogólnych podręcznikowych definicji do wolnych amatorów, albo że tak postawione pytanie kieruje myśli części osób na zakresy, innych na liczby, a inni próbują najpierw wyjaśnić różne okoliczności poboczne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ