Zegarek z wyznaczaniem trasy.

keybi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:07:47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

jestem posiadaczem zegarka Garmin Forerunner 210 HR, z którego jestem bardzo zadowolony. Ostatnimi czasy zacząłem biegać i jeździć na rowerze nowymi trasami które sobie wyznaczałem po lesie czy łąkach, ale niejeden raz moja orientacja w terenie mnie zawiodła. Stąd pomysł o zakupie nowego zegarka do bieganie i jazdy rowerem.

Pytanie: Który zegarek (najlepiej Garmin) ma funkcję wyznaczania trasy przed treningiem tzn. wprowadzam trasę a zegarek w czasie biegu prowadzi mnie po niej. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
PKO
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Na pewno 920xt. Jest to chyba nieopisana funkcja, ale działa. Ostrzega kilkanaście sekund przed zakrętem, pokazuje dystans do zakrętu. Czasem powoduje reset zegarka, może raz na 10-15 razy.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z Garminów 310XT, 910XT, 920XT, Fenix, Fenix 2, Fenix 3, Epix - te mają taką możliwość fabrycznie (Dodatkowo Fenix, Fenix 2 oraz Epix wspierają obsługę map opensource)
poza tym wszystkie zegarki wspierające aplikacje IQ Connect mają taką możliwość za pomocą aplikacji dwMap (FR230, FR235, FR630, itd.)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Piechu prawie wyczerpał temat :)

Dodam, że Fenixa/Fenixa2/Fenixa3/Epixa (FR305 tez ;P ) można podpiać kablem do PC i z pomocą basecampa tworzyc zaawansowane trasy i punkty poi. Jednak Epixa nie polece, mimo ze posiada prawie pełną obsługe map wektorowych, z racji duzej ilosci bugów ktore raczej nie beda naprawione przez garmina.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak, jeszcze dziadek 305 :hejhej:

wracając do tematu, na Twoim miejscu autorze zastanowiłbym się czy nie zostać przy zegarku (skoro jesteś z niego zadowolony) a nie zainwestować np. w używaną Dakotę 10/20, która znakomicie sprawdza się na rowerze, ma obsługę map opensource w kolorze i obsługuje autorouting (działa jak nawigacja samochodowa).
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokladnie tak :) nareczna dakota albo nawet telefon z ip57 i dobra bateria + oruxmaps moze wystarczyc :) choc osobiscie trudno mi oddac epixa i wrocic do dawnego comba F2+etrex20.

ps. Piechu, piwną milę pijesz... er biegniesz? :P
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
keybi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Bardzo, bardzo dziękuję. Wasza pomoc jest nieoceniona.

Co do roweru to raczej nie miałbym problemu, wystarczy zamontować telefon. Problem polega na tym, że często biegam w delegacji i fajnie by mi było wyznaczyć trasę przed wyjazdem i mieć wolne ręce podczas biegania :)

Ten Forerunner 230 podoba mi się i cenowo i wizualnie. Rozumiem, że pasek od 210 HR będzie współgrał z nowym 230?
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Będzie działał. Pamiętaj, ze apka do nawigacji ze sklepu jest robiona przez fanow i nie jest natywna funkcja garmina. Nie uzywalem jej ale widziałem ze moze sie sprawdzic.

W wyjadach trasy planuję tak :)
base.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:ps. Piechu, piwną milę pijesz... er biegniesz? :P
Po ponad półtorarocznej rekonwalescencji z piwnych rzeczy to mi pozostał jeno brzuch ;) Miałem biec ale nie podejmę się wyzwania... chyba, że w roli spacerowicza, który co 400 m będzie powiększał swój bebzol jakimś dobrym napitkiem ;)
Być może jednak się pojawię w roli fotopstrykacza co by upamiętniać :)

do autora - każdy pasek ant+ będzie pasował.
keybi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Ostatecznie po wielu przemyśleniach wezmę albo 920xt albo Fenix 3. Jakie są Wasze opinie na ich temat?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dwa prawie identyczne zegarki. Fenix 3 ma więcej opcji nawigacyjnych i wg. mnie lepiej sprawdza się jako zegarek outdorowy do trekkingu itp. oraz jako zegarek na co dzień. 920XT w kwestiach sportowych oferuje dokładnie to samo, poza tym jest lżejszy i przyjemniej leży na dłoni (wg mnie), wydaje mi się, że przez swoją wagę znacznie przyjemniej będzie się z nim np pływało.
keybi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki za opinię!

Orientujecie się może jak to jest w przypadku sprzedaży "starego" zegarka? Czy ktoś kto go nabędzie będzie mógł przypisać go do swojego konta czy już na zawsze jest on przypisany do jednego konta w Garmin Connect?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprzedający usuwa zegarek ze swojego konta a kupujący przypisuje go do swojego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ