Nie chcę biegać!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Krzysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proszę mimo to o rady.
Sytuacja jest następująca. Jestem zapalonym rowerzystą (no powiedzmy, że chciałbym być kolarzem). Z różnych względów nie chcę się jednak ograniczać do roweru - przede wszystkim by nie rozwijać tylko wybranych grup mięśni. Mam do zrzucenia jakieś 20kg - to jest główny powód dla którego nie chcę biegać (boję się o kolana i inne stawy) Generalnie staram się na razie intensywnie maszerować (z tętnem 140-160, jestem po trzydziestce).
Czy Waszym zdaniem warto za jakiś czas jednak zacząć biegać? Nie ukrywam, że chętnie RAZ przebiegłbym maraton...  (dla saysfakcji) Moje wysiłki rowerowe też raczej idą w kierunku maratonów, ale jeśli chodzi o biegi to raczej jeśli do tego dojdzie wolałbym krótsze dystanse.

Strasznie to chaotycznie opisałem, ale może jednak będzie to dla kogoś jakiś punkt do dywagacji?
nie chcem ale muszem ;-)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przy marszu osiągasz 140-160 tętna...Podaj swój wzrost i wagę jak możesz;
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba powinienes zapytać sie kogos z klubu triatlonowego o zdanie. Wiem, że jedną z konkurencji jest duatlon (bieg i jazda rowerem) Sam jestem ciekawy co sie dowiesz, bo ostatnio trochę walczę z działaczami i trenerami, którzy wprowadzaja wczesną specjalizację kolarzy i nastawiaja ich na zdobywanke punktów dla klubu zakazujac im biegu w zawodach gimnazjalnych.
Awatar użytkownika
Krzysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wzrost 174 waga 95 Spokojnie mógłbym maszerować przy wyższym pulsie, ale to chyba na tym etapie raczej za wysokie tempo niż za niskie. Zrobiłem sobie marsz 25km w takim zakresie tempa, niestety na drugi dzień poprawiłem maszerując 6km. Piszę niestety, bo nabawiłem się kontuzji ścięgna (prawdopodobnie dlatego, że przeoczyłem bombel na małym palcu). Z tego co czytałem na forum aby schudnąć powinienem raczej maszerować przy pulsie 125-140 nie więcej niż godzinę dziennie?
Czy marsz dobrze przygotowuje stawy i organizm do biegu, czy trzeba coś jeszcze robić?
Do klubu raczej nie pójdę - szkoda chyba głowę zawracać...
nie chcem ale muszem ;-)
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

BMI wychodzi 31- to faktycznie dużo ważysz i moim skromnym zdaniem na razie nie biegaj a jeśli już b. chcesz to 1-b. dobre obuwie z systemem amortyzacji; 2-b. delikatnie 3-ostrożnie, ostrożnie ostrożnie by sobie krzywdy nie zrobić;
Jeśli chodzi o spacery to chyba do woli choć w granicach rozsądku, pozbywanie się wagi szybciej niż 0.5 - 1kg na tydzień to wysoce ryzykowna sprawa;
Co do marszu to nie przygotowywuje w sposób wystarczający stawów; Gdzieś na forum widziałem b. dobre ćwiczenia - trochę poszperaj; Jak poczujesz się trochę lepiej z tymi spacerami to polecam 10`cio tygodniowy wstęp do biegania - znajdziesz na głównej stronie serwisu;
Co do puslu to 130 jest optymalne dla utraty wagi;
pozdrawiam;

(Edited by michal derbiszewski at 10:23 pm on May 31, 2005)

(Edited by michal derbiszewski at 10:24 pm on May 31, 2005)
verdi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Quote: from Krzysio on 4:23 pm on May 31, 2005
Proszę mimo to o rady.
Sytuacja jest następująca. Jestem zapalonym rowerzystą (no powiedzmy, że chciałbym być kolarzem). Z różnych względów nie chcę się jednak ograniczać do roweru - przede wszystkim by nie rozwijać tylko wybranych grup mięśni. Mam do zrzucenia jakieś 20kg - to jest główny powód dla którego nie chcę biegać (boję się o kolana i inne stawy) Generalnie staram się na razie intensywnie maszerować (z tętnem 140-160, jestem po trzydziestce).
Czy Waszym zdaniem warto za jakiś czas jednak zacząć biegać? Nie ukrywam, że chętnie RAZ przebiegłbym maraton...  (dla saysfakcji) dystanse.
Powiem tak ja rozpoczołem systematyczne bieganie  dokładnie rok temu.
Też jestem po 30-tce miałem 95kg wagi przy wzroście 177cm. Teraz ważę 15 kg mniej, przebiegłem w tym czasie 3 połówki i 1 cały dystans we Wocławiu w tym roku.
Trzeba sobie zadać pytanie czy chce się biegać reszta sama przyjdzie. Powodzenia na biegowych szlakach.

(Edited by verdi at 7:43 am on June 1, 2005)
Awatar użytkownika
memento
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli boisz się o stawy to wybieraj miękkie podłożenp.las.Ja biegam wiele lat i nie mam żadnych dolegliwości kostno-stawowych spowodowanych bieganiem.Ale biegam właśnie po lesie.
pinio
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia na mięśnie wokół stawu klanowego tutaj

Ćwiczenia na mięśnie wokół kręgosłupa

Plan 10 tygodniowy

Kontuzja ścięgna raczej nie jest spowodowana bąblem ale zapewne zbyt długim dystansem. Wiem, że tego przed przejściem nie da się ustalić.

Przydałoby się zapewne trochę rozciągania ale jak się zaleczy.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Krzysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim za życzliwe wypowiedzi i wskazówki.
W sprawie kolan byłem nawet u ortopedy - stwierdził, że wszystko jest w porządku, a bóle mogą mieć raczej związek z kręgosłupem lub wysiłkiem.
Z tym ścięgnem przy kostce to o tyle dziwna sprawa, że po przejsciu tych 25km nie było dolegliwości żadnych, a po przejściu następnego dnia raptem 6km sprawa wystąpiła (ból wystąpił po przyjściu do domu). Moje ppodejrzenia idą  w takim kierunku, że odruchowo stawiałem inaczej nogę odczuwając ból spowodowany bąblem, no ale być może się mylę...
nie chcem ale muszem ;-)
Awatar użytkownika
vlad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

krzysio ja w styczniu 2004 roku przy wzroscie 183 warzylem 96kg (bylem poprostu pasibrzuchem) dzis warze 74 i mam 22lata:):) i to tylko dzieki bieganiu i silnej motywacji i napoczatku jak zaczynalem biegac mialem zapalenia miesni,bole w stawach(taki gosciu mi wytlumaczyl ze jak sie duzo wazy i niema sie wyrobionych miesni to caly ciezar ciala spoczywa na stawach i nogi i stawy cierpia),,dzis zero bolu zero naciagniec miesni i zero kontuzji bo 20min sie dobrze rozgrzewam(trucht+cw ogolne),kupilem se dobre buty,i zawsze po biegu robie stretching(podstawowe cw rozciagajace)..aha i jeszcze jak zaczynalem to robilem wszystko zeby niebiegac mialem zawsze 100 wymowek ale z czasem pokochalem bieganie
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bąbli to ja w swoim życiu miałem więcej niż Ty dekagramów wagi.:hejhej:
Uwierz, że można z nimi chodzić, biegać i nic się nie naciąga.
Tylko lepiej je przekłuć i czymś zdezynfekować (Nitrofurazon, Betadine a w domu wymoczyć w roztworze wodorowęglanu sodu- soda oczyszczona lub okład z tego na noc-wata+gaza+folia+bandażyk)

Na dłuższe marsze zabieram ze sobą pocięte już plasterki plus igłę do przekłucia.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
Krzysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hm... Zrobiłem sobie spokojny spacerek 4,5km. Niestety stopa zaczęła dawać znać o sobie... Nie było dramau, ale widomy znak, że trzeba jeszcze odczekać. W międzyczasie postanowiłem trochę pojeździć na rowerze... w domu. Spokojnie godzinkę dziennie przy pulsie jak zalecacie 130. W międzyczasie waga ogłosiła z radością -2kg :-)

Spróbuję do czasu wyleczenia problemów z kostką trochę poćwiczyć te kolana i powoli zchodzić z wagą...
Na razie nie robię nic z dietą, na to chyba jest jeszcze czas...
nie chcem ale muszem ;-)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam bieganie w wodzie . Skuteczne i bezpieczne
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
bombel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

vlad, a czy stosowales jakas diete oprocz biegania??bo ja chce zrzucic 15 kg.....biegam dopiero niecaly miesiac, i niestety kilogramow nie ubywa - wrecz przeciwnie - ale za to wcisnelam sie w swoje stare dzinsy, w ktorych sie nie dopinalam :) wogole, to chcialabym na sylwestra juz jakos wygladac, wiec narzucialm sobie dosc ostry rygor - biegam dwa razy dizennie po 4 km.....(rano o 6 i wieczorem o 19 :) )ale zostal mi tylko miesiac do sylwka....ale chcialabym wiedziec, jak to wyglada u innych...jaka dietka przy bieganiu i jak szybko widac efektyy.....kiedy ta waga drgnie??(w dol oczywiscie - bo kolezanka ktora biega ze mna ma 2 kg w gore :))
Run Forest, RUN !!!!
ODPOWIEDZ