Nowy zegarek treningowy,co wybrać?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie!
Przyznam szczerze ,że dłuuuuuuuuuuuugo nie śledziłem tego co działo się na rynku i nie mogę się odnaleźć zbytnio w ofercie producentów.
Jestem użytkownikiem dwóch sprzętów: Garmina FR 305 oraz Polara FT80. Polar niedawno mi wysiadł ,a Garmin? No cóż,przydałby mu się następca,zwłaszcza,że moja narzeczona często pożycza Garmina i drugiego sprzętu wtedy brakuje.
Czego oczekuję?
Na pewno nie chcę sprzętu w stylu swojego starego Forerunnera. Zegarek musi mi też służyć na co dzień.
Jak trenuję?Większość to w moim przypadku trening siłowy więc fajnie gdyby sprzęt śledził też ten rodzaj aktywności.
Roweru jakoś nie trawię wiec funkcje rowerowe są dla mnie zupełnie nieistotne. Wyczynowo pływałem stąd taki trening też się u mnie pojawia w okresowym przygotowaniu.
Jako uzupełnienie kondycyjne przede wszystkim biegam.
I tutaj liczyłbym na różnorodność funkcji treningowych.
Co konkretnie?
Planowanie treningów jak w FR305 mile widziane, śledzenie postępów treningowych, możliwość alarmu tempa,tętna etc.Fajnie gdyby sprzęt przewidywał wynik na danym dystansie/czasie. Z tego co powierzchownie przejrzałem Garminy obecnie oferują możliwość śledzenia snu/regeneracji, to również mile widziane.
I najważniejsze! Pracuję jako trener personalny, prosty stoper czy prosty interwał,które można szybko odpalić naprawdę się przydają,a mam wrażenie ,że często zapomina się o tych podstawowych funkcjach.
Cóż przejrzałem ofertę producentów. SUUNTO kompletnie nie ogarniam i nigdy nie miałem.Polar moim zdaniem zatrzymał się dawno temu i nie zachęca.Zostaje Garmin ,w którego oznaczeniach kompletnie się nie łapię,nie wiem czym się różnią sprzęty bo teoretycznie każdy ma wszystko.Cenowo w sumie mi jest bez różnicy.
Przyznam,że jakiś czas temu przymierzałem się do Fenixa 2 ,widzę teraz jest nowy model,warto dopłacać? Oprócz tego Garmin 630, 735XT, można by wymienić całą gamę...
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tym trudnym wyborze to byłbym wdzięczny.Naprawdę trudno się odnaleźć w tej ofercie wodotrysków.
Pozdrawiam!
Przyznam szczerze ,że dłuuuuuuuuuuuugo nie śledziłem tego co działo się na rynku i nie mogę się odnaleźć zbytnio w ofercie producentów.
Jestem użytkownikiem dwóch sprzętów: Garmina FR 305 oraz Polara FT80. Polar niedawno mi wysiadł ,a Garmin? No cóż,przydałby mu się następca,zwłaszcza,że moja narzeczona często pożycza Garmina i drugiego sprzętu wtedy brakuje.
Czego oczekuję?
Na pewno nie chcę sprzętu w stylu swojego starego Forerunnera. Zegarek musi mi też służyć na co dzień.
Jak trenuję?Większość to w moim przypadku trening siłowy więc fajnie gdyby sprzęt śledził też ten rodzaj aktywności.
Roweru jakoś nie trawię wiec funkcje rowerowe są dla mnie zupełnie nieistotne. Wyczynowo pływałem stąd taki trening też się u mnie pojawia w okresowym przygotowaniu.
Jako uzupełnienie kondycyjne przede wszystkim biegam.
I tutaj liczyłbym na różnorodność funkcji treningowych.
Co konkretnie?
Planowanie treningów jak w FR305 mile widziane, śledzenie postępów treningowych, możliwość alarmu tempa,tętna etc.Fajnie gdyby sprzęt przewidywał wynik na danym dystansie/czasie. Z tego co powierzchownie przejrzałem Garminy obecnie oferują możliwość śledzenia snu/regeneracji, to również mile widziane.
I najważniejsze! Pracuję jako trener personalny, prosty stoper czy prosty interwał,które można szybko odpalić naprawdę się przydają,a mam wrażenie ,że często zapomina się o tych podstawowych funkcjach.
Cóż przejrzałem ofertę producentów. SUUNTO kompletnie nie ogarniam i nigdy nie miałem.Polar moim zdaniem zatrzymał się dawno temu i nie zachęca.Zostaje Garmin ,w którego oznaczeniach kompletnie się nie łapię,nie wiem czym się różnią sprzęty bo teoretycznie każdy ma wszystko.Cenowo w sumie mi jest bez różnicy.
Przyznam,że jakiś czas temu przymierzałem się do Fenixa 2 ,widzę teraz jest nowy model,warto dopłacać? Oprócz tego Garmin 630, 735XT, można by wymienić całą gamę...
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tym trudnym wyborze to byłbym wdzięczny.Naprawdę trudno się odnaleźć w tej ofercie wodotrysków.
Pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Rozważ Polar m400. Można go kupić za ok. 300-350zł. Bardzo rzetelny zegarek z dokładnymi wskazaniami tempa i tętna.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Popieram, bardzo fajny, ale o ile nie ma stopermareko pisze:Rozważ Polar m400. Można go kupić za ok. 300-350zł. Bardzo rzetelny zegarek z dokładnymi wskazaniami tempa i tętna.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przecież ma stoper 
Polar m400 czy m800 i każdy z Garninow ktory wymieniłeś.
Nie wiem na czym miało by polegać ogarniania przez zegarek jakichś elementów siłowych, które robisz na siłowni. Tzn, te zegarki miewają takie opcje ale nie interesowałem sie nawet co w tym zakresie potrafią zrobić więcej, niż zmierzyć czas.

Nie wiem na czym miało by polegać ogarniania przez zegarek jakichś elementów siłowych, które robisz na siłowni. Tzn, te zegarki miewają takie opcje ale nie interesowałem sie nawet co w tym zakresie potrafią zrobić więcej, niż zmierzyć czas.
-
- Rozgrzewający Się
W cenie V800 mam praktycznie wszystkie Forerunnery poza 735xt i poza Fenixem 3.A m400 niespecjalnie mnie nie przekonuje, byłoby to uwstecznienie się względem FR305.
Może inaczej , co w Garminach działa ,a co nie? Za który model warto zapłacić ,a którego koszt jest nieuzasadniony?
Jak z pomiarem tętna na nadgarstku?Czytałem,że łapie z opóźnieniem przy sprintach ,ale szczerze powiedziawszy na każdym pulsometrze z paskiem miałem ten sam efekt.
Garmin ma dziwną politykę...Modele wyżej zamiast mieć funkcje modeli niżej+coś nowego mają mieszaninę-coś kosztem czegoś.
Może inaczej , co w Garminach działa ,a co nie? Za który model warto zapłacić ,a którego koszt jest nieuzasadniony?
Jak z pomiarem tętna na nadgarstku?Czytałem,że łapie z opóźnieniem przy sprintach ,ale szczerze powiedziawszy na każdym pulsometrze z paskiem miałem ten sam efekt.
Garmin ma dziwną politykę...Modele wyżej zamiast mieć funkcje modeli niżej+coś nowego mają mieszaninę-coś kosztem czegoś.
-
- Rozgrzewający Się
Moje małe spostrzeżenia:
Garmin 920 XT- świetne funkcje treningowe-metronom i alarmy wibracyjne,świetna sprawa.Dodatkowo funkcje pływackie.Nie wiem jak z wklepywaniem zaawansowanych treningów jak w FR305, nie widzę takowej informacji na stronie Garmina. Jednak na zegarek na co dzień się nie nadaje.
Garmin 735XT-kombajn .Pomiar tętna na nadgarstku sprawia,że monitorowanie aktywności rzeczywiście ma prawo spełniać swoją rolę.Podoba mi się funkcja przewidywania progu mleczanowego, brakuje mi tutaj przewidywania czasówek na danych dystansach i podsumowania progressu ze strony zegarka.
Garmin 630-z opisu producenta wygląda jakby miał bardziej zaawansowane funkcje treningowe od 735XT. Możliwość ustawienia targetu na danym dystansie,świetne.Brakuje metronomu i alarmów wibracyjnych.No i cofamy się znowu do etapu opaski na klatkę.Nie widzę też w opisie producenta jakie rodzaje aktywności możemy wybrać.
Forerunnery 230 i 235 to już kwestia pomiaru optycznego.
Fenix 3- w sumie ma wszystko.
I tutaj zagwostka.Skłaniam się ku Fenixowi 3 ,żeby nie musieć wybierać z czego zrezygnować. Z drugiej strony zastanawiam się czy 735 albo 630 się nie sprawdzą.
Cenowo mi to bez różnicy, najwyżej rozłożę sobie w ratach.Choć nie ukrywam ,że jeśli moge mieć to samo w niższej cenie to mnie to ucieszy.
Garmin 920 XT- świetne funkcje treningowe-metronom i alarmy wibracyjne,świetna sprawa.Dodatkowo funkcje pływackie.Nie wiem jak z wklepywaniem zaawansowanych treningów jak w FR305, nie widzę takowej informacji na stronie Garmina. Jednak na zegarek na co dzień się nie nadaje.
Garmin 735XT-kombajn .Pomiar tętna na nadgarstku sprawia,że monitorowanie aktywności rzeczywiście ma prawo spełniać swoją rolę.Podoba mi się funkcja przewidywania progu mleczanowego, brakuje mi tutaj przewidywania czasówek na danych dystansach i podsumowania progressu ze strony zegarka.
Garmin 630-z opisu producenta wygląda jakby miał bardziej zaawansowane funkcje treningowe od 735XT. Możliwość ustawienia targetu na danym dystansie,świetne.Brakuje metronomu i alarmów wibracyjnych.No i cofamy się znowu do etapu opaski na klatkę.Nie widzę też w opisie producenta jakie rodzaje aktywności możemy wybrać.
Forerunnery 230 i 235 to już kwestia pomiaru optycznego.
Fenix 3- w sumie ma wszystko.
I tutaj zagwostka.Skłaniam się ku Fenixowi 3 ,żeby nie musieć wybierać z czego zrezygnować. Z drugiej strony zastanawiam się czy 735 albo 630 się nie sprawdzą.
Cenowo mi to bez różnicy, najwyżej rozłożę sobie w ratach.Choć nie ukrywam ,że jeśli moge mieć to samo w niższej cenie to mnie to ucieszy.
-
- Wyga
Gdzie jest stoper w M400? Bo ja miałem i nie było, za to mam teraz stoper w V800.Adam Klein pisze:Przecież ma stoper
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Grabek, wybierasz dowolną opcje i wciskasz czerwony guzik bez czekania na dane z czujników (gps czy hr). Chyba, że dla was stoper znaczy coś innego?
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Czyli w trybie treningowym, dlatego pisałam, że nie ma....
V800 ma oddzielnie stoper:
wchodzi się w timery i tam jest stoper, odliczanie czasu i timer interwałowy.
V800 ma oddzielnie stoper:
wchodzi się w timery i tam jest stoper, odliczanie czasu i timer interwałowy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
W Garminie stoper to nie problem. W F3 jest wbudowany, także timer liczący w dół, można je nawet podpiąć pod Hot Key (np. długie przytrzymanie Start). Do tego dzięki ConnectIQ jest sporo aplikacji, które robią podobne rzeczy. Np. Workout Timer https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/1341 ... 57b0419e1f. A te zainstalujesz już nawet w Forerunner 230, oczywiście w F3 także. Moim zdaniem, jeśli potrzebujesz solidnego zegarka 24/7 z zaawansowanymi funkcjami biegowymi i do pływania, to F3 będzie świetnym wyborem. Czy potrzebujesz i będzie dla ciebie dobrze działał pomiar HR z nadgarstka, to już otwarta kwestia. Moim zdaniem to na razie, dopóki tego nie dopracują, zbędny gadżet.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Stalem przed t´podobnym dylematem niedawno i padlo na
podstawowego Fenixa 3 (bez szafiru i z gumowym paskiem), ale w pakiecie Performer Bundle,
czyli z piersiowym czujnikiem HRM-Run. Cenowo jeszcze do przetrawienia.
Jeszcze wszystkiego nie rozgryzlem, ale juz jestem zadowolony maksymalnie.
Swietny kombajn, a do tego masa apek i zegarkow.
Jaram sie jak dziecko pierwszym rowerem
Teraz brak mi juz tylko czujnika HRM-Tri do pelni szczescia, ale trzeba je sobie stopniowo dozowac
podstawowego Fenixa 3 (bez szafiru i z gumowym paskiem), ale w pakiecie Performer Bundle,
czyli z piersiowym czujnikiem HRM-Run. Cenowo jeszcze do przetrawienia.
Jeszcze wszystkiego nie rozgryzlem, ale juz jestem zadowolony maksymalnie.
Swietny kombajn, a do tego masa apek i zegarkow.
Jaram sie jak dziecko pierwszym rowerem

Teraz brak mi juz tylko czujnika HRM-Tri do pelni szczescia, ale trzeba je sobie stopniowo dozowac