jakie buty do biegu w górach

rumacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakie buty polecacie do biegu w górach. Chciałbym wystartować na 34 km w Krynicy. Zastanawiam się czy Brooks Cascadia lub Saucony Xodus to dobre modele do tego typu aktywności?
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Temat rzeka. Udaj się do sklepu, przymierz różne modele butów do biegania w terenie - wybierz te, które subiektywnie najlepiej Ci leżą.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brooks Cascadia na Krynicę , i tak ogólnie - dobre.
Model 10 - ma zła opinię dot. trwałości, chociaż osobiście (bo mam) jeszcze nie doświadczyłem. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty górskie,

obok startu w Krynicy zadaj sobie pytanie po jakich górach chcesz biegać w ramach przygotowań.
to też determinuje wybór.

Ja na swoje góry - Beskid Śląski i Żywiecki mam Mizuno Wave Ascend 8. W Krynicy na tym właśnie biegu też je używałem.
But jest dość lekki, dobrze trzyma i jest wygodny.

Xodusy używa dziewczyna i jest zadowolona, ale jeśli o mnie chodzi to but nie jest w moim typie. Za "pancerne", ja wolę bardziej "zwinne" buty. Chociaż na pewno plusem jest podeszwa (vibram)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Temat rzeka. Udaj się do sklepu, przymierz różne modele butów do biegania w terenie - wybierz te, które subiektywnie najlepiej Ci leżą.
Dokładnie. Bierz to, co najlepiej Ci leży. Krynicę (64 km), 2 razy Chojnik, Maraton Karkonoski i parę pomniejszych biegów zrobiłem w Decathlonowskich Kapteren XT5 i są całkiem ok. Na Kanadie TR7 Adidasa też nie narzekam (za wyjątkiem śliskiej skały, tam jak dla mnie, się nie nadają).
puciol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Od siebie polecam nike terra kiger, kupiłem w 2013 (za 160zł o ile dobrze pamiętam) i mam je do teraz

Nie wiem która obecnie jest wersja i ile kosztują, ale jak to ten sam but co wcześniej to nic tylko kupować :)
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:Buty górskie,

obok startu w Krynicy zadaj sobie pytanie po jakich górach chcesz biegać w ramach przygotowań.
to też determinuje wybór.

Ja na swoje góry - Beskid Śląski i Żywiecki mam Mizuno Wave Ascend 8. W Krynicy na tym właśnie biegu też je używałem.
But jest dość lekki, dobrze trzyma i jest wygodny.

Xodusy używa dziewczyna i jest zadowolona, ale jeśli o mnie chodzi to but nie jest w moim typie. Za "pancerne", ja wolę bardziej "zwinne" buty. Chociaż na pewno plusem jest podeszwa (vibram)
W ramach przygotowań pobiegam po górkach w lesie kabackim, i u siebie w bloku wbiegając na 8 piętro... Wybór padł na Xodusy.
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze mam pytanie o numerację. Czy w butach w góry zapas ma być taki jak do biegania na płaskim?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak.
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

rumacz pisze: W ramach przygotowań pobiegam po górkach w lesie kabackim, i u siebie w bloku wbiegając na 8 piętro... Wybór padł na Xodusy.
Myślę że nie pożałujesz. CHyba że będziesz biegał po mokrych kamieniach lub innych mokrych asfaltach. Wtedy pożałujesz ;)
bocian813
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o cascadię to wybierz 11 model 10 miał wady, a mianowicie z przedniej strony materiał nie wytrzymywał. Bierz cascadię sprawdzi się na 100% http://sklepbiegowy.com/buty-brooks-cas ... 1d440.html
Awatar użytkownika
guanczano
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przymierzam się do pierwszego biegu po górach,czy cascady w środowisku bieszczad mają rację bytu?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, ale w większym błocie będą się trochę ślizgać.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
rufuz

Nieprzeczytany post

ja polecam zdecydowanie Salomony Speed Cross. Probowalem troche butow i te sprawdzaja sie znakomicie. Jedyny mankament to, ze nie specjalnie nadaja sie do biegania po asfalcie. Zaliczylem w nich debiut w gorskim ultra i bylem mega zadowolony.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie wróciłem z Rajczy po Chudym Wawrzyńcu 80+ i po tym jak Cascadie drugi raz dały mi pokaz jazdy figurowej na błocie (wcześniej Łemko Maraton), postanowiłem przed B7D poszukać czegoś lepszego. Cascadie są dla mnie genialne od strony komfortu i wsparcia. Zero obtarć, pęcherzy, wszystkie paznokcie ciągle na miejscu. Super. Ale misternie utkany bieżnik to porażka na błocie. Nie oczyszcza się nawet po kilometrze asfaltem.
Czy taki inov-8 Roclite 280, dla osoby lekkiej, ale uparcie walącej z pięty będzie dobrym wyborem na 100km w Beskidzie Sądeckim?
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ