Daniell pisze:
Da się chociaż te strefy samodzielnie zmienić ? (to też jest ułomne, bo musiałbym mieć tyle stref co intensywności treningowych)
Druga sprawa to bieganie na określone tętno, nie znalazłem tego tam również ....
Nie da się. Już wcześniej pisałem, że według mnie tę część systemu projektował ktoś, kto nie miał pojęcia o żadnych metodach treningowych.
Co do tętna to ja mam ustawioną strefę 4-tą +/- 2 uderzenia od progu anaerobowego, więc przynajmniej mogę zrobić trening na progu jak potrzebuję.
Strefy 2-3 mam dolną i górną połowę zakresu aerobowego, strefa 1 poniżej aerobowego, strefa 5 zakres anaerobowy. Nieortodoksyjnie i potem w training benefit
pokazują mi się głupoty, ale przynajmniej te zakresy mają sens.
Ze stref tempa właściwie nie korzystam bo się nie da. Mam coś tam poustawiane mniej więcej, ale jak mam biegać interwał w 4:10 to po prostu patrzę co chwilę na zegarek ile jest.
Ewentualnie robię lapa (tu kolejna lipa bo nie da się wcisnąć lap zanim nie zniknie ekran podsumowania interwału) i patrzę na średnią prędkość z lapa.
Dla mnie było by idealnie, gdyby dało się zastosować funkcję Race pace wewnątrz interwału - tzn. żeby zegarek pokazywał dokładnie to co pokazuje ta funkcja w trakcie interwału.
A więc sekundy straty/zysku do utrzymania określonego tempa i średnie tempo do tej pory w interwale.