Adidas Supernova Glide 8 - recenzja + TEST

marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marion0 pisze:Rozumiem, że polecasz Adidas adizero boston 5 ?
Zależy do czego. Jeśli szukasz butów na szybsze treningi i starty w półmaratonie i maratonie - jak najbardziej polecam boston boost 5. Dla zawodnika z poziomu "szybciej niż 35 minut na 10km" mogą posłużyć jako startówki też na 5 i 10km. Cholernie uniwersalne buty, ale mają jeden minus: są wąskie w palcach, dlatego trzeba je przymierzyć. Szersze są energy boost, trochę miększe ale też ok. Piszę z pełną świadomością, gdyż mam i energy boost 2 i SG7 i boston boost 5. Biegam nieco szybciej od Ciebie, ale też bez szału (10km ok 40 minut, HM ok 1:30).

Codzienne treningi biegam wymiennie w SG7 i EB2 (w EB2 bardziej przewiewna cholewka, trochę inaczej trzyma nogę - ale nie potrafię powiedzieć który lepszy,w obu się czuję ok), starty (10km - maraton) i treningi tempowe biegam w boston boost 5, a starty poniżej 10km i interwały w asics ds racer 10.
biegam ultra i w górach :)
PKO
marion0
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:40
Życiówka w maratonie: 3:30:05

Nieprzeczytany post

Analizując Twoje doświadczenia i realizowane treningi wychodzi na to, że dobrze byłoby mieć dwie pary w miarę dobrych butów.
Treningowe, żeby mieć komfort podczas biegu i startowe, aby wykorzystać to, co przepracowało się na treningach.
Dla Ciebie Twoje osiągnięcia są bez szału, a dla mnie super.
Nie wiem czy zakup nowych, dobrych butów coś zmieni, ale mam wrażenie że tak. Poza tym jeżeli moje starty w różnych zawodach, na razie bez maratonu, miałyby być okupione jakimiś opuchnięciami czy tak jak teraz krwiakami i bąblami na palcach to warto zainwestować w dobre buty.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marion0 pisze:Analizując Twoje doświadczenia i realizowane treningi wychodzi na to, że dobrze byłoby mieć dwie pary w miarę dobrych butów.
Potwierdzam, ja mam co prawda kilka par (w sumie 5) - ale to dlatego, że kupuję na wyprzedażach jak się jakaś okazja trafi. A że biegam ponad 2 tys km w roku to tak czy inaczej bym musiał pewnie ze 2 pary mieć. Do tego jak biegasz 5 treningów w tygodniu to musisz mieć co najmniej 2 pary - bo jak zmokniesz albo są tak brudne że trzeba uprać to nie wyschną na kolejny dzień. Po 2 odczuwam, że biegając w różnych butach noga nie przyzwyczaja się do jednego i nie rozleniwia - a i but odpocznie :)
marion0 pisze:Dla Ciebie Twoje osiągnięcia są bez szału, a dla mnie super.
Ja patrze obiektywnie: dla faceta lekko po 30-tce bez nadwagi to nie są żadne rewelacyjne wyniki i podium nigdzie nie nabiegam ;) Aczkolwiek moim zdaniem są adekwatne do wysiłku wkładanego w trening i mnie satysfakcjonują.
marion0 pisze:Nie wiem czy zakup nowych, dobrych butów coś zmieni, ale mam wrażenie że tak.
Zakup wygodnych butów dużo zmienia. Ale jak napisałem: WYGODNYCH przede wszystkim. Choćbyś kupił i najlepsze buty a nie będą Ci pasować - to będziesz się po prostu męczył i dalej będą bąble. Aha - nie zapominaj o porządnych biegowych skarpetkach (mnie pasują NIKE i ASICS), to równie istotne żeby nie mieć bąbli i otarć.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:
marion0 pisze:Rozumiem, że polecasz Adidas adizero boston 5 ?
Zależy do czego. Jeśli szukasz butów na szybsze treningi i starty w półmaratonie i maratonie - jak najbardziej polecam boston boost 5. Dla zawodnika z poziomu "szybciej niż 35 minut na 10km" mogą posłużyć jako startówki też na 5 i 10km. Cholernie uniwersalne buty, ale mają jeden minus: są wąskie w palcach, dlatego trzeba je przymierzyć. Szersze są energy boost, trochę miększe ale też ok. Piszę z pełną świadomością, gdyż mam i energy boost 2 i SG7 i boston boost 5. Biegam nieco szybciej od Ciebie, ale też bez szału (10km ok 40 minut, HM ok 1:30).

Codzienne treningi biegam wymiennie w SG7 i EB2 (w EB2 bardziej przewiewna cholewka, trochę inaczej trzyma nogę - ale nie potrafię powiedzieć który lepszy,w obu się czuję ok), starty (10km - maraton) i treningi tempowe biegam w boston boost 5, a starty poniżej 10km i interwały w asics ds racer 10.
Potwierdzam to, co napisał @marek84. Adidas Boston 5 są wąskie i żałuje, że nie wziąłem butów o rozmiar większych. Niebawem napiszę kolejną recenzję. Póki co nabijam kilometry i zbieram "odczucia". Jest nieźle!
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Interesuje mnie porownanie 8mek do Ultra Boostow. Sa stosunkowo tak samo wygodne? UB maja nabiegany 1200km a nachodzone pewnie z 600-700 i trzymaja sie calkiem dobrze.
Ultra Boost dla mnie nie był dobrym zakupem.. 700 zł i sa teraz fajnymi sneakersami do lansu :) A szczerze to fizjoterapeuta zwalił na nie winę za problemy z rozcięgnem, może tak może nie, ale nie ryzykuje bo mam inne.
Ale - supernova wygodna jest oczywiście, ale nie tak :) UB to skarpeta i nic takie nie jest, może Energy Boost 3 jest podobny. Jest wygodnie, jest nieco więcej miejsca na palce. Co do trwałości - moim zdaniem supernova wytrzyma więcej, w UB można prędzej uszkodzić cholewkę, supernowa jest bardzo solidna.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
marion0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przymierzyłem dzisiaj wszystkie opisane modele. Ultra Boost, Energy Boost 3 i Glide 8, wszystkie w rozmiarze 46, nie było niestety w sklepie Boston 5 .
Najlepiej "leżały" mi na nodze i w miarę komfortowo się czułem w Energy Boost 3, a najgorzej w Ultra Boost. Wiadomo to tylko przymiarka w sklepie i kilkanaście kroków, ale jakieś pierwsze odczucie już jest. Ciekaw jestem tych Boston 5, czy jest jakaś różnica ?
Ultra Boost były trochę za wąskie w palcach, a w Glide 8 pięta "słabiej trzymała".
Fajnie by było mieć każdą z par do takiego tygodniowego testu i wtedy na 100% można by wybrać idealnie.
marion0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A no i ceny : Ultra Boost 649 zł, Energy Boost 399 zł, a Glide 8 499 zł.
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marion0 pisze:I jak te 7-ki się sprawują? Rozumiem, że masz je dłuższą chwilę i przebyte wiele kilometrów.
Największe zalety ?
Największe wady ?
sprawują się identycznie jak 8 i generalnie nie ma sensu płacić wiecej za S8 jak trafia się jakiś fajny kolorek S7 to doskonały zakup, bo poza nieco zmienioną siatką cholewki i zapiętkiem który wcale lepszy nie jest - nie am różnic od supernova 7.

Zalety? Wady? wad unikam, nie biegam w takich :) jak mi Nimbus 16 nie pasował to pozbyłem się, mam sporo butów często zmieniam, choćby raczej podobnej kategorii. Unikam zabierania na biegi z miękką nawierzchnią - boost się nie sprawdza, za to jak mokro, po deszczu bruk - miejskie bieganie i sporo zakrętów - supernova na Continentalu jest bezkonkurencyjna. Równiez zimą - gdy w Pegasusach nogi sie rozjeżdżają, to Glide jeszcze pięknie trzyma się nawierzchni. Generalnie w zakresie Supernova, Energy Boost, Pegasus - różnice to niuanse, biega sie w miarę podobnie, choć oczywiście najwięcej róznic jest w Pegasusie - 31 - 32 - 33 to każdy całkiem inny but.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marion0 pisze:Ultra Boost były trochę za wąskie w palcach, a w Glide 8 pięta "słabiej trzymała".
Jeśli ultra boosty były za wąskie, to bostony najpewniej też będą. Glide 7 właśnie jest nieco węższa w palcach od 8 i lepiej trzyma piętę - zatem w Twoim przypadku spróbował bym poszukać Glide 7 (w outletach i na wyprzedażach powinny być) i EB2 (pewnie będą taniej niż EB3).
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marion0 pisze:A no i ceny : Ultra Boost 649 zł, Energy Boost 399 zł, a Glide 8 499 zł.
energy boost 2 chyba? tak sądze po cenie. Polecam EB3 - o ile 1 i 2 całkowicie nie mogłem dobrać rozmiaru aby było wygodnie, tak 3 spasowała idealnie , całkowicie zmieniono cholewkę
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[quote="marion0"]
"następcy" obu modeli, czyli Glde 8 i Pegasus 33 przynajmniej z opisów, niewiele się różnią.
.
Osobiście poluję na Glide 7 w outlecie Adidasa, bo Nike 33 są realnie w outlecie niedostępne, przynajmniej w tym, w którym szukam/quote]
33 dopiero miały premiere tydzien temu, wiec w outlecie to jeszcze chwila.

O ile pomiedzy supernova 7 i 8 w użytkowaniu nie ma żadnych różnic i to sa takie same buty, to akurat w kwesti Pegasus - to każdy jest inny. 31 bardzo miekki, 32 najtwardszy, 33 najlepsza płynność przetaczania, amortyzacja jak 32 albo nieco twardszy od 32 ale inaczej trzyma pieta... no kazdy z tych butów różni sie i to zauważalnie nawet dla amatora.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaka treningowke adidasa polecalibyscie zamiast Ultra Boostow? Te ktore mam w rozmiarze 45 1/3 sa idealne, natomiast w tym samym rozmiarze adidas adizero adios 2 sa ciasnawe, troche waskie w palcach. Jak na startowke czy treningowka do szybszych biegow ok, ale juz jako treningowka na dluzsze wybiegania moze byc meczaca.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:A jaka treningowke adidasa polecalibyscie zamiast Ultra Boostow?
No dużego wyboru nie masz - Supernova Glide (7 lub 8 - różnice są minimalne, kolega opisał powyżej) lub Energy Boost (tutaj różnice pomiędzy 2 i 3 już znaczące). Przymierzyć musisz. Obydwa są szersze od adiosów i bostonów.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na solereview za kilka dni będzie recenzja EB3. Wynik 78%, czyli gorzej niż EB2. Na plus będzie więcej miejsca na palce, zaś na minus gorsze trzymanie pięty.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
marion0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

krzysztof jot pisze:
marion0 pisze:A no i ceny : Ultra Boost 649 zł, Energy Boost 399 zł, a Glide 8 499 zł.
energy boost 2 chyba? tak sądze po cenie. Polecam EB3 - o ile 1 i 2 całkowicie nie mogłem dobrać rozmiaru aby było wygodnie, tak 3 spasowała idealnie , całkowicie zmieniono cholewkę
399 zł za Energy Boost 3 w sklepie Adidasa w Galerii Krakowskiej, jakś promocja akurat na ten model, tylko że jeden kolor do wyboru.
W Nike'u też jest promocja na Pegasus 32 za 319,99 zł, ale wydawało mi się, że "jestem uniesiony na pięcie". Może to złudne odczucie, ale w boostach takiego nie miałem.
Glide 7 w sklepie już nie było, bo to "stary" model.
Oj, będzie trudno z butami.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ