Komentarz do artykułu Biegnij w rytmie ponad 500 piosenek na twoim nadgarstku
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44.14
- Życiówka w maratonie: brak
Ewentualnie gdzie dostane te urbanista boston bo ciężko je złapać w necie nawet.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44:47
Ja mam to samo. Mam opcje muzyki a nie słucham bo nie mam słuchawek. Ostatnio kupiłem w Media markcie jakies za 159 i oczywiscie nie sparowało.
Może to trzeba jakos specjanie umieć zrobic. Ktos wie?
Może to trzeba jakos specjanie umieć zrobic. Ktos wie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Trzeba długo trzymać joystick, mi się zdarza nawet 30-40 sekund. I zawsze sparuje.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44.14
Dziekuję za podpowiedź.Kupiłem plantronics backbeat fit.Dzisiaj mają przysłać kurierem słuchawki.Mam nadzieję,że wszysko bedzie chodzić w porządku i się sparują.
A to trzymanie joysticka to chodzi o zegarek tak? bo w oficjalnym filmie tom tom i instrukcji pisza tylko żeby przesunąć w gorę a nie trzymać dłuższy czas
A to trzymanie joysticka to chodzi o zegarek tak? bo w oficjalnym filmie tom tom i instrukcji pisza tylko żeby przesunąć w gorę a nie trzymać dłuższy czas
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Po przeczytaniu tego wątku mam wielki dylemat co do zakupu zegarka z pulsometrem w nadgarstku. Długi czas nastawiałem się na garmin forerunner 235. Teraz już sam nie wiem, ten tomtom tańszy, też ma pulsometr no i do tego możliwość podłączenia słuchawek. Czy są jakieś większe różnice w obu tych zegarkach, może jakość. Proszę o doradzenie co kupić .
Wysłane z mojego HTC Desire X .
Po przeczytaniu tego wątku mam wielki dylemat co do zakupu zegarka z pulsometrem w nadgarstku. Długi czas nastawiałem się na garmin forerunner 235. Teraz już sam nie wiem, ten tomtom tańszy, też ma pulsometr no i do tego możliwość podłączenia słuchawek. Czy są jakieś większe różnice w obu tych zegarkach, może jakość. Proszę o doradzenie co kupić .
Wysłane z mojego HTC Desire X .
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Garmin ma dużo większą bazę doświadczeń i sam zegarek jest bardziej uniwersalny, masz w nim dużo więcej swobody, dość dobry serwis.
TomTom to trochę taka zabawka, niby wszystko super ale nie wiem jaki jest faktycznie poziom satysfakcji świadomych użytkowników, czyli takich, którzy mają jakiś punkt odniesienia i próbowali innych zegarków. Ja próbowałem obydwa (tzn akurat tego modelu Garmina nie) i używam Polara M400
TomTom to trochę taka zabawka, niby wszystko super ale nie wiem jaki jest faktycznie poziom satysfakcji świadomych użytkowników, czyli takich, którzy mają jakiś punkt odniesienia i próbowali innych zegarków. Ja próbowałem obydwa (tzn akurat tego modelu Garmina nie) i używam Polara M400

-
- Zaprawiony W Bojach
TomTom lepiej mierzy tętno, jest tańszy od Garmina, posiada opcję virtual racer no i może odtwarzać muzykę przez MP3. Z relacji użytkowników TomTom dłużej trzyma na baterii. Serwis internetowy TomToma jest na pewno gorszy, więc jak komuś nie odpowiada, to musi korzystać np z Runalyzera. Nie biegam z telefonem, więc powiadomoienia z tel komórkowego na zegarek nie są mi potrzebne, aczkolwiek jeżeli komuś jest to potrzebne, to TomTom (jeszcze) tego nie ma. Z treningów, to na pewno interwały w TomTomie nie są szczytem perfekcji - nie ustawisz sobie bardziej rozbudowanego treningu (np 3x400m/p1+3x600m/p1.5). Wszystkie większe problemy w TomTomie są już naprawione - sam zegarek pracuje naprawdę porządnie i stabilnie i oferuje opcje wystarczające na każdego srednio zaawansowanego amatora.
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
No bez przesady. Dopóki nie ma możliwości zobaczenia podczas treningu w jakim czasie/tempie zrobiło się konkretny interwał to jako całość są nieużywalne.mach82 pisze:Wszystkie większe problemy w TomTomie są już naprawione - sam zegarek pracuje naprawdę porządnie i stabilnie i oferuje opcje wystarczające na każdego srednio zaawansowanego amatora.
Przez prawie 2 lata sporo poprawiono ale w porównaniu z Garminem to niestety funkcje treningowe to bieda z nędzą. Samoczynne łapanie lapów przy trybie manual tez od lat poprawione nie jest.
Pomiar tętna jest ok, aczkolwiek mój zaczyna coś szwankować i zdarzają mu się co raz częściej nagłe "spadki" tętna tak jak tu https://mysports.tomtom.com/service/web ... ormat=html
(tak, po latach wreszcie można dać link do treningu

Jako użytkownik od 08.2014 multisport cardio jeśli aktualnie miałbym coś kupić nowego to nie byłby tomtom.
I podstawowa rzecz dla kupującego: jesli wystarcza ci to co oferuje tomtom to bierz. Ale nie licz na to, że producent rozbuduje funkcjonalność i będzie brał pod uwagę to co klienci mówią

-
- Zaprawiony W Bojach
W tym temacie jest mowa o Runner 2, a nie multisport cardio. Nie odniosę się do tego czy manual lap działa niepoprawnie w multisport cardio, bo go po prostu nie mam.
O interwałach wspomniałem.
Jeżeli chodzi o nowe funkcjonalności, to u każdego producenta jest podobnie - albo milczą i nie wiesz co wprowadzą, albo obiecują gruszki na wierzbie i liczysz na to że w końcu coś nowego wprowadzą (najczęściej ze sporymi opóźnieniami a czasami w ogóle nie wywiązują się z obietnic).
Jeżeli chodzi o nowe funkcjonalności, to u każdego producenta jest podobnie - albo milczą i nie wiesz co wprowadzą, albo obiecują gruszki na wierzbie i liczysz na to że w końcu coś nowego wprowadzą (najczęściej ze sporymi opóźnieniami a czasami w ogóle nie wywiązują się z obietnic).
Blog
Komentarze do bloga
Komentarze do bloga
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
Tyle, że prawdopodobnie nie ma różnicy miedzy nimi w tej kwestii. Spróbuj połapać lapy ręcznie gdy jest wilgotno albo pada deszcz, jest duza szansa, że lap się sam złapie.mach82 pisze:W tym temacie jest mowa o Runner 2, a nie multisport cardio. Nie odniosę się do tego czy manual lap działa niepoprawnie w multisport cardio, bo go po prostu nie mam.
Jeżeli chodzi o nowe funkcjonalności, to u każdego producenta jest podobnie - albo milczą i nie wiesz co wprowadzą, albo obiecują gruszki na wierzbie i liczysz na to że w końcu coś nowego wprowadzą (najczęściej ze sporymi opóźnieniami).
Przeniesienie łapania na przycisk w tym trybie byłoby znacznie lepsze.
Odnośnie obiecanek to tomtom ma niestety dużo do nadrobienia w stosunku do konkurencji której modele mają znacznie bardziej rozbudowaną funkcjonalność. I gdyby mieli jakąś sensowną politykę rozwijania firmware i informację co planują zrobić w najbliższej przyszłości (kiedyś takie coś było ale potem zniknęło) to można by zaryzykować kupno i liczyć, ze po jakimś czasie brakująca funkcjonalność się pojawi. Ale nie ma, więc ostrzegam, że kupuje się to co jest i więcej może nie być

Dwa lata temu mogli zgarnąć sporą część rynku bo byli tani i mieli unikalną funkcjonalność pomiaru tętna z nadgarstka. Ale mam wrażenie, ze ktoś przespał szansę i pożałował kasy na programistów.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wolę łapać manual lapa jak w tomtomie niż szukać małego przycisku przy wysokiej prędkości i równie wysokim zmęczeniu, gdzie robię ostatnie powtórzenie, a przed oczami mroczki - traf wtedy w malutki przycisk ...
W Runner 2 zakrywasz ręką ekran i masz manual lapa - nic prostszego - działa również w deszczu. W multisport - z tego co wyczytałem - działa to inaczej (naciskasz obok tych 3 korpek?).
W Runner 2 zakrywasz ręką ekran i masz manual lapa - nic prostszego - działa również w deszczu. W multisport - z tego co wyczytałem - działa to inaczej (naciskasz obok tych 3 korpek?).
Blog
Komentarze do bloga
Komentarze do bloga
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
No to zdecydowanie lepiej, widać jednak czasami słuchają narzekań.mach82 pisze: W Runner 2 zakrywasz ręką ekran i masz manual lapa - nic prostszego - działa również w deszczu.
Dokładnie tak, czasami działa to dobrze a czasami łapie samo albo pojedyncze tapnięcie nie łapie i trzeba powtarzać. Dość losowe. Przeniesienie tego na przycisk w prawo (który nic sensownego w tym trybie nie robi) znacznie poprawiłoby sytuację.mach82 pisze:W multisport - z tego co wyczytałem - działa to inaczej (naciskasz obok tych 3 korpek?).
Ogólnie to jest mnóstwo drobnych upierdliwości które negatywnie wpływają na ocenę a ich poprawienie byłoby pewnie niedrogie (i nawet nie trzeba by grzebać w firmware, sporo po stronie softu na kompie/www możnaby zrobić).
Ot choćby eksportowanie interwałów do plików tcx. Nie ma tego a wystarczyłoby każdy interwał oznaczać jako lap i byłoby po problemie (a całkiem długo nawet na www tomtoma nie dało się ich podejrzeć).
Albo wykres kadencji, dane są bo opensourcowe projekty potrafiły je wyciągnąć z zegarka.
I można tak długo.