Śmieszne limity w ultra? Dominika Stelmach uderza w stół
-
- Zaprawiony W Bojach
Lovebeer, bo każdy ciągnie nieco bardziej w swoją stronę i wprowadza szereg dygresji, czyli dwie strony później jesteśmy w zupełnie innym miejscu.
Dzięki za inspirację, działa!
Dzięki za inspirację, działa!
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Roberto Celinho pisze:W Polsce mamy również inicjatywę Tanie Górskie Bieganie. Można pobiegać w Beskidach na średnich dystansach górskich lub ultra. Ja sam organizuję sobie bieganie po górskich trasach, np. w najdłuższy dzień roku zamierzam biec z Bielska-Białej od świtu do zmierzchu w stronę słońca, by pokonać trasę Słonecznej Podkowy (ze względu na kształt śladu) przez Beskid Mały i Żywiecki (w tym Babia Góra i Pilsko). Może uda mi się w to wciągnąć mojego kolegę-ultrasa
Świetna grupa! Nie słyszałam o niej wcześniej. Zdarza się, że czasami z kolegami ustawiamy sobie wspólne biegi ocierające się o ultra, ale do tej pory nie rywalizowaliśmy, tylko dla bezpieczeństwa całą np. noc trzymaliśmy się w małej grupce.
Wpisowe najczęściej było u konduktora - czyli bilet na pociąg w jedną stronę :P
- ragozd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:57
- Życiówka w maratonie: 2:45:28
- Kontakt:
Lepiej bym tego nie ujął. Już byłem zapisany na Rzeźnika na raty, ale jak zobaczyłem kwotę opłaty, to zrezygnowałem. I nie dlatego, że mnie nie stać. W tym roku też były promowane tylko zapisy - nie tylko starty - ktoś kto 2x nie był wcześniej losowany miał większe szanse niż doświadczony biegacz górski który chciałby zadebiutować w Rzeźniku!.Kangoor5 pisze:To może odpowiem. Teraz siedzę przed komputerem. Nie zgłaszam się bo:unknownman pisze:Skoro by się pojawili w miejsce Januszów - to gdzie są teraz, dlaczego teraz się nie zgłaszają?Qba Krause pisze:W miejsce Januszów pojawią się nie-Janusze, nie zabraknie chętnych na start w biegach ultra.
Miejsc by starczyło na pewno dla jednych i drugich.
- nie lubię tłumów;
- uważam, że zapisywanie się i płacenie za bieg ultra pół roku wcześniej (bo potem już jest lista zapełniona) jest bez sensu. W zeszłym roku tak zrobiłem na jeden z popularnych biegów i potem startowałem 2 tygodnie po wznowieniu biegania po kontuzji. Do mety doczłapałem, ale przyjemności było w tym mało. Dlatego za ważny dla mnie start wolę zapłacić nawet dwa razy więcej, ale zapisać się niedługo przed zawodami;
- nie mam zamiaru płacić tyle za bieganie po Tatrach czy Bieszczadach;
- szczególny niesmak budzi we mnie płacenie tak dużych pieniędzy za bieg, którego organizatorzy mówią na prawo i lewo i wpisują w regulamin że ma on charakter towarzyski. Ja płacąc tak dużo i biegając w takim tłumie ducha tej towarzyskości nie czuję. Na towarzyski bieg wybieram się w tym tygodniu i nie muszę nic za niego płacić;
- nie lubię być dyskryminowany, a organizator Biegu Rzeźnika dyskryminuje w losowaniu biegaczy, którzy wcześniej u niego nie startowali. Tak było przynajmniej w zeszłym roku, w tym już nie sprawdzałem (nie będę się z nikim sprzeczał o to, czy ma do tego prawo czy nie, tak sam czuję i jest to jednym z powodów).
Ale najważniejsza sprawa - ciężko ją opisać - może tak - ja nie czułem się na siłach na całego Rzeźnika, mimo że gdybym wystartował z równorzędnym partnerem, to miejsce poza pierwszą 30 uważałbym za porażkę. Dlatego też rozumiem doskonale o co chodzi Dominice - to nie jest kwestia tego, czy ktoś jest wolny czy szybki. Chodzi o to, by nie skakać od razu na głęboką wodę. Zawodnika, który pokona Rzeźnika w 16h, a wcześniej zrobi bieg górski 20km, 40km, 60km, i doskonale wie na co go stać będę szanował podwójnie. Ale zawodnika, który po 3h 20m na maratonie zrobi Rzeźnika w 16h i to jego pierwszy bieg górski - nie. Bo przeszarżował. Tym samym mógł sobie zrobić krzywdę. Co z tego że na własną odpowiedzialność?
I dlatego też najlepszym rozwiązaniem nie są limity czasowe, a punkty. One pozwolą biegać czy też maszerować słabszym, ale doświadczonym, a niedoświadczonych pokierują właściwszą drogą na zbieranie punktów krok po kroku.
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
10 stron o 1 wpisie p. Dominiki.
Która miała i trochę racji i trochę nie.
No, ale co z tego?
Każdy sam sobie rzepkę skrobie, i jak ma ochotę pobiec na granicy limitu to niech biegnie.
Czasem przez to rzuci bieganie, a czasem wciągnie się i zacznie sobie poprzeczkę podwyższać.
Nie da się tego wrzucić do 1 worka.
Racja to dupa, każdy ją ma
Która miała i trochę racji i trochę nie.
No, ale co z tego?
Każdy sam sobie rzepkę skrobie, i jak ma ochotę pobiec na granicy limitu to niech biegnie.
Czasem przez to rzuci bieganie, a czasem wciągnie się i zacznie sobie poprzeczkę podwyższać.
Nie da się tego wrzucić do 1 worka.
Racja to dupa, każdy ją ma
ku chwale biegania
Blog: https://piotrstanek.pl/
-
- Zaprawiony W Bojach
10 stron dyskusji na różne tematy.
takie wpisy jak Twój nic nie wnoszą. nie chcesz dyskutować? to tego nie rób.
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
mógłbym to samo napisać w odp. do Ciebie, ale możemy pozostać przy tym, że napiszesz dlaczego nic Twoim zdaniem nie wnosiQba Krause pisze:10 stron dyskusji na różne tematy.
i możesz rozwinąć dalej się w temacie, co ta dyskusja przyniesie/przynosi w rzeczywistości, poza kilkoma wartymi uwagi wpisami Komentujących.
żeby nie był off topic, to ma ktoś może printscreena z 1 wersją artu?
tak z ciekawości zobaczył bym grafikę
ku chwale biegania
-
- Zaprawiony W Bojach
mógłbyś, ale byłoby to bez sensu, bo ja się udzielam w temacie, przedstawiam argumenty i wysłuchuję kontrpropozycji.
dyskusja wnosi to, co każda inna na dowolny temat: poznajemy cudze poglądy, weryfikujemy swoje, jedni przekonują drugich, a trzeci nie przekonają czwartych. społeczność się rozwija i działa zgodnie z wnioskami wysnutymi z dyskusji.
racja to nie dupa.
a na grafice była Dominika w nimbie gwiazdy i ze Snickersem.
dyskusja wnosi to, co każda inna na dowolny temat: poznajemy cudze poglądy, weryfikujemy swoje, jedni przekonują drugich, a trzeci nie przekonają czwartych. społeczność się rozwija i działa zgodnie z wnioskami wysnutymi z dyskusji.
racja to nie dupa.
a na grafice była Dominika w nimbie gwiazdy i ze Snickersem.
- comar
- Stary Wyga
taki ciekawy artykul ( nie widzialem nigdzie linka do niego) http://www.magazynbieganie.pl/bohaterow ... o-maraton/
moze wniesie cos do tematu
moze wniesie cos do tematu
-
- Dyskutant
- Życiówka w maratonie: 3:55:58
Przy wprowadzaniu wszelkiego rodzaju ograniczeń trzeba brać pod uwagę też jeden, dość istotny, aspekt tego sportu - kibiców. Bieganie to nie jest sport, którym zwykli (niebiegający) ludzie się emocjonują. Prócz finiszu, trudno tu mówić o emocjach, po stronie kibiców.
Im mniejszy zbiór uczestników, tym mniejszy zbiór obserwujących. Na trasę biegów przybywają rodziny i znajomi biegaczy, bo to tym biegaczom kibicują a nie nawet najlepszej Elicie. Dla niebiegających pani Dominika jest osobą anonimową, ba, dla dużej części kibiców fakt jej istnienia nie jest znacząco istotny. Popularność Elity Ultra jest prawie na poziomie popularności graczy w bule... Zatem pani Dominika wyrażając swą irytację, zapomniała, że trochę podcina gałąź, na której siedzi.
Ograniczanie amatorom możliwości uczestnictwa sprawia, że sport staje się bardziej niszowy, a to wcale nie oznacza elitarny. Większość, zwykłych w tym aspekcie, ludzi puka się w czoło na myśl o bieganiu maratonu a co dopiero ultra. Zawodników traktuje się raczej z przymróżeniem oka...
Jedyne ograniczenia jakie trzeba wprowadzać winny wynikać z bezpieczeństwa i różnych powodów czysto organizacyjnych, bo każda impreza musi się kiedyś skończyć...
Im mniejszy zbiór uczestników, tym mniejszy zbiór obserwujących. Na trasę biegów przybywają rodziny i znajomi biegaczy, bo to tym biegaczom kibicują a nie nawet najlepszej Elicie. Dla niebiegających pani Dominika jest osobą anonimową, ba, dla dużej części kibiców fakt jej istnienia nie jest znacząco istotny. Popularność Elity Ultra jest prawie na poziomie popularności graczy w bule... Zatem pani Dominika wyrażając swą irytację, zapomniała, że trochę podcina gałąź, na której siedzi.
Ograniczanie amatorom możliwości uczestnictwa sprawia, że sport staje się bardziej niszowy, a to wcale nie oznacza elitarny. Większość, zwykłych w tym aspekcie, ludzi puka się w czoło na myśl o bieganiu maratonu a co dopiero ultra. Zawodników traktuje się raczej z przymróżeniem oka...
Jedyne ograniczenia jakie trzeba wprowadzać winny wynikać z bezpieczeństwa i różnych powodów czysto organizacyjnych, bo każda impreza musi się kiedyś skończyć...
-
- Wyga
10 stron pisania i żadnych konkretów, nikt nie chce podać przykładowego limitu. Nawet główna "winowajczyni" unika odpowiedzi (patrz komentarze)
no to ja zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem jak to faktycznie wygląda
Metodyka "badania"
- wziąłem zawody (enduhub) które odbyły się w polsce w 2015 na dystansie od 50 do 200 km
- odrzuciłem te na orientacje
- założyłem że ci chodzący to Ci którzy nie przekraczają 5 km/h (12 mim/km)
- z sufitu założyłem, ze begający muszą przekraczać 7,5 km/h (8 min/km)
- na podstawie tych czasów wyliczyłem własne limity czasowe
- założyłem, że Ci co nie maja wyniku są DNF
Obliczenia dla biegu (na przykładzie Beskidzka 160 - Ultra - Mężczyźni)
Dystans 63 km => limit piechura: 12:36:00 (63*12 min), limit biegacza do 7,5 km/h: 8:24:00 (63*8 min)
Liczba uczestników: 85
DNF: 43 (43/85*100=50,6%)
Piechurzy, czyli Ci co skończyli w tempie <= 5km/h: 17 (40,5 %)
wolni biegacze i piechurzy co ukończyli w tempie <= 7,5 km/h: 39 (92,9)
W dwóch ostatnich przypadkach procent liczę od tych co ukończyli (liczba uczestników - DNF:85-43=42)
Sam przypadek tego biegu pokazuje, że to jest bardzo orientacyjne bo wg. wyników trzy osoby zrobiły to w czasie poniżej 15 minut Traktując to jako oczywisty błąd 100% przebiegło w tempie poniżej 7,5 km/h.
dla całej reszty biegów:
Z tego wynika to tych poniżej 5 km/h jest tylko na 17 biegach z 63
no to ja zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem jak to faktycznie wygląda
Metodyka "badania"
- wziąłem zawody (enduhub) które odbyły się w polsce w 2015 na dystansie od 50 do 200 km
- odrzuciłem te na orientacje
- założyłem że ci chodzący to Ci którzy nie przekraczają 5 km/h (12 mim/km)
- z sufitu założyłem, ze begający muszą przekraczać 7,5 km/h (8 min/km)
- na podstawie tych czasów wyliczyłem własne limity czasowe
- założyłem, że Ci co nie maja wyniku są DNF
Obliczenia dla biegu (na przykładzie Beskidzka 160 - Ultra - Mężczyźni)
Dystans 63 km => limit piechura: 12:36:00 (63*12 min), limit biegacza do 7,5 km/h: 8:24:00 (63*8 min)
Liczba uczestników: 85
DNF: 43 (43/85*100=50,6%)
Piechurzy, czyli Ci co skończyli w tempie <= 5km/h: 17 (40,5 %)
wolni biegacze i piechurzy co ukończyli w tempie <= 7,5 km/h: 39 (92,9)
W dwóch ostatnich przypadkach procent liczę od tych co ukończyli (liczba uczestników - DNF:85-43=42)
Sam przypadek tego biegu pokazuje, że to jest bardzo orientacyjne bo wg. wyników trzy osoby zrobiły to w czasie poniżej 15 minut Traktując to jako oczywisty błąd 100% przebiegło w tempie poniżej 7,5 km/h.
dla całej reszty biegów:
Kod: Zaznacz cały
+===========================================================+==========+==========+==============+==============+================+
| Nazwa | Dystans | Liczba U | DNF | bieg=<5 km/h | bieg=<7,5 km/h |
+===========================================================+==========+==========+==============+==============+================+
| 3 x Śnieżka = 1 x Mont Blanc - ULTRA | 57 km | 165 | 68 (41,2 %) | 0 (0 %) | 83 (85,6 %) |
+-----------------------------------------------------------+----------+----------+--------------+--------------+----------------+
| 31 Supermaraton Kalisia | 100 km | 86 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 0 (0 %) |
+-----------------------------------------------------------+----------+----------+--------------+--------------+----------------+
| Beskidy Ultra Trail | 120 km | 13 | 4 (30,8 %) | 5 (55,6 %) | 9 (100 %) |
| Beskidy Ultra Trail | 60 km | 126 | 13 (10,3 %) | 0 (0 %) | 104 (92 %) |
| Beskidy Ultra Trail | 90 km | 70 | 6 (8,6 %) | 14 (21,9 %) | 63 (98,4 %) |
| Beskidzka 160 - Ultra - Mężczyźni | 63 km | 85 | 43 (50,6 %) | 17 (40,5 %) | 39 (92,9 %) |
| Beskidzka 160 na Raty | 100 km | 24 | 17 (70,8 %) | 0 (0 %) | 7 (100 %) |
| Beskidzka 160 na Raty | 50 km | 77 | 0 (0 %) | 21 (27,3 %) | 74 (96,1 %) |
| Beskidzka 160 Na Raty Ultra Kobiety | 63 km | 11 | 5 (45,5 %) | 5 (83,3 %) | 6 (100 %) |
| Bieg Rzeźnik Ultra | 135 km | 248 | 231 (93,1 %) | 0 (0 %) | 17 (100 %) |
| Bieg Ulicami Miasta - Ultra Maraton Hrabstwa Kłodzkiego | 68,5 km | 31 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 27 (87,1 %) |
| Chudy Wawrzyniec 50+ | 50 km | 700 | 128 (18,3 %) | 88 (15,4 %) | 512 (89,5 %) |
| Chudy Wawrzyniec 80+ | 80 km | 176 | 11 (6,2 %) | 4 (2,4 %) | 155 (93,9 %) |
| Dolnośląski Festiwal Biegów Górskich - K-B-L | 110 km | 165 | 23 (13,9 %) | 0 (0 %) | 0 (0 %) |
| Dolnośląski Festiwal Biegów Górskich - Super Trail | 130 km | 67 | 15 (22,4 %) | 0 (0 %) | 0 (0 %) |
| Dolnośląski Festiwal Biegów Górskich - Ultra | 65 km | 163 | 45 (27,6 %) | 2 (1,7 %) | 104 (88,1 %) |
| Dynafit Run Adventure - Challenge | 77,2 km | 45 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 20 (44,4 %) |
| Dynafit Run Adventure - Trophy | 113 km | 48 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 17 (35,4 %) |
| Erno Harpagan 50 | 50 km | 258 | 5 (1,9 %) | 110 (43,5 %) | 220 (87 %) |
| Forest Run | 50 km | 168 | 1 (0,6 %) | 0 (0 %) | 4 (2,4 %) |
| Go to Hell | 80 km | 77 | 5 (6,5 %) | 0 (0 %) | 8 (11,1 %) |
| Goral Marathon | 50 km | 92 | 3 (3,3 %) | 0 (0 %) | 26 (29,2 %) |
| GWiNT Ultra Cross | 110 km | 92 | 10 (10,9 %) | 0 (0 %) | 50 (61 %) |
| GWiNT Ultra Cross | 161,8 km | 49 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 7 (14,3 %) |
| GWiNT Ultra Cross | 55 km | 198 | 7 (3,5 %) | 0 (0 %) | 49 (25,7 %) |
| I Ultramaraton Magurski | 80 km | 76 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 39 (51,3 %) |
| I Zielonogórski Ultramaraton - Nowe Granice - Drużyny 2os | 102,8 km | 5 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 1 (20 %) |
| I Zielonogórski Ultramaraton - Nowe Granice - Drużyny 4os | 102,8 km | 30 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 0 (0 %) |
| I Zielonogórski Ultramaraton - Nowe Granice - Mężczyźni | 102,8 km | 20 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 9 (45 %) |
| II Bieg Ultra Granią Tatr | 71 km | 328 | 81 (24,7 %) | 166 (67,2 %) | 246 (99,6 %) |
| II Bieg Wierchami | 50 km | 66 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 25 (37,9 %) |
| II Maraton Wokół Jeziora Sulejowskiego | 50 km | 90 | 6 (6,7 %) | 0 (0 %) | 3 (3,6 %) |
| II Noraftrail | 64 km | 27 | 1 (3,7 %) | 0 (0 %) | 6 (23,1 %) |
| II Ultramaraton Podkarpacki | 115 km | 80 | 36 (45 %) | 0 (0 %) | 19 (43,2 %) |
| II Ultramaraton Podkarpacki | 52,77 km | 155 | 27 (17,4 %) | 0 (0 %) | 16 (12,5 %) |
| II Ultramaraton Podkarpacki | 70,6 km | 142 | 32 (22,5 %) | 0 (0 %) | 34 (30,9 %) |
| II Zaporowy Maraton | 60 km | 21 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 10 (47,6 %) |
| II Zimowy Ultramaraton Karkonoski im. Tomka Kowalskiego | 52 km | 242 | 0 (0 %) | 9 (3,7 %) | 215 (88,8 %) |
| III Bieg Dookoła Kotliny Jeleniogórskiej - Mężczyźni | 137 km | 28 | 0 (0 %) | 12 (42,9 %) | 28 (100 %) |
| III Bieg Szlak Trafi | 60 km | 51 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 29 (56,9 %) |
| III Biegi w Szczawnicy - Niepokorny Mnich | 96,5 km | 148 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 139 (93,9 %) |
| III Ultra Maraton Bieszczadzki | 52 km | 642 | 20 (3,1 %) | 0 (0 %) | 317 (51 %) |
| IV Ultramaraton Szczecin Kolobrzeg | 151 km | 79 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 43 (54,4 %) |
| IX Bieg Morsów o Puchar Króla Neptuna | 100 km | 9 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 1 (11,1 %) |
| Leśna Piątka Ultra | 100 km | 19 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 1 (5,3 %) |
| Łemkowyna Ultra Trail - 150 | 150 km | 277 | 83 (30 %) | 0 (0 %) | 38 (19,6 %) |
| Łemkowyna Ultra Trail 70 | 70 km | 319 | 15 (4,7 %) | 0 (0 %) | 201 (66,1 %) |
| PZU Festiwal Biegowy - Bieg 7 Dolin | 100 km | 569 | 119 (20,9 %) | 0 (0 %) | 360 (80 %) |
| PZU Festiwal Biegowy - Bieg 7 Dolin | 64 km | 310 | 24 (7,7 %) | 0 (0 %) | 231 (80,8 %) |
| SOG Ultra | 164 km | 12 | 0 (0 %) | 6 (50 %) | 11 (91,7 %) |
| TriCity Trail 80km+ | 80 km | 78 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 40 (51,3 %) |
| Trójmiejski Ultra Trail | 64,15 km | 98 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 30 (30,6 %) |
| Ultra Chojnik | 100 km | 27 | 0 (0 %) | 1 (3,7 %) | 26 (96,3 %) |
| Ultra Kamieńsk | 50 km | 70 | 18 (25,7 %) | 0 (0 %) | 7 (13,5 %) |
| Ultramaraton Rykowisko | 86 km | 36 | 17 (47,2 %) | 0 (0 %) | 0 (0 %) |
| VI Maraton Pieszo i Rowerem Dookoła Lubina | 50 km | 16 | 0 (0 %) | 11 (68,8 %) | 11 (68,8 %) |
| VI Supermaraton Gór Stołowych | 50 km | 378 | 0 (0 %) | 4 (1,1 %) | 332 (87,8 %) |
| VII Supermaraton Ozorków | 50 km | 70 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 6 (8,6 %) |
| XII Bieg Rzeźnika | 77,7 km | 694 | 60 (8,6 %) | 59 (9,3 %) | 602 (95 %) |
| XXVII Sudecka Setka | 100 km | 155 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 99 (63,9 %) |
| XXVII Sudecka Setka - Kobiety | 72 km | 7 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 6 (85,7 %) |
| XXVII Sudecka Setka - Mężczyźni | 72 km | 39 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 18 (46,2 %) |
| Zielonka Ultramaraton | 75 km | 99 | 0 (0 %) | 0 (0 %) | 21 (21,2 %) |
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wow,
Aczkolwiek wyraźnie widać, ile zależy też od stopnia trudności trasy...
Skoro są biegi, gdzie 100% ma tempo <=7,5km/h, a są biegi, gdzie wszyscy biegli szybciej - niestety znowu wracamy do punktu wyjścia, że to organizator znając trasę musi określić limity....
Aczkolwiek wyraźnie widać, ile zależy też od stopnia trudności trasy...
Skoro są biegi, gdzie 100% ma tempo <=7,5km/h, a są biegi, gdzie wszyscy biegli szybciej - niestety znowu wracamy do punktu wyjścia, że to organizator znając trasę musi określić limity....
-
- Wyga
Ja nie wiem czy wracamy do punktu wyjścia...
Moim zdaniem trudno tworzyć wysoki próg wejścia dla dyscypliny gdzie średnia zawodników na zawody to ok. 138 osób.
A startujących jest niecałe 9000, a jak spróbować zawęzić do konkretnych zawodników to da ok. 7000.
Dla mnie osobiscie biegi ultra same sobie bez regulacji poradzą. Tylko tak jak mówię zwolennicy limitów nie potrafią/nie chcą argumentować, dlatego te rozważania tutaj nic nie wnoszą, chyba że ktogoś zaspokajają argumenty w stylu: bo tak.
Moim zdaniem trudno tworzyć wysoki próg wejścia dla dyscypliny gdzie średnia zawodników na zawody to ok. 138 osób.
A startujących jest niecałe 9000, a jak spróbować zawęzić do konkretnych zawodników to da ok. 7000.
Dla mnie osobiscie biegi ultra same sobie bez regulacji poradzą. Tylko tak jak mówię zwolennicy limitów nie potrafią/nie chcą argumentować, dlatego te rozważania tutaj nic nie wnoszą, chyba że ktogoś zaspokajają argumenty w stylu: bo tak.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50:00
Troche strzał w stopę, zrobić ograniczenie do 20 osob, wczesniej kwalifikacje jak na olimpiadzie i już widzę te tłumy sponsorów.
Albo lepiej, niech organizatorzy puszczą tylko te trzy osoby, które zdobędą podium.
A może chodzi o to ze na dekoracje trzeba czekać 16h?
Albo lepiej, niech organizatorzy puszczą tylko te trzy osoby, które zdobędą podium.
A może chodzi o to ze na dekoracje trzeba czekać 16h?
-
- Wyga
Tabelka zrobiona przez: MDziubek, pokazuje jasno i dobitnie, że limity ten raczkujący sport jakim są biegi górskie długie, jeszcze bardziej wepchnęłyby do podziemia Jak oglądam te liczby to widzę, że i tak dzieją się cuda, że orgowie tych imprez mają jakiś sponsorów. Jak się weźmie całą pulę ultramaratończyków w Polsce to faktycznie może się okazać, że więcej jest graczy w bule
A limity powinny być tylko z względów bezpieczeństwa. W zasadzie pokazanie na liczbach jakiej to grupy dotyczy zabawa dobitnie wskazuje, że pomysły o zaostrzeniu kryteriów sportowych są mrzonką. Na razie aby zacząć mówić o jakimś poziomie sportowym należy się skupić na daniu możliwosci sprobowania dużej grupie z czym to się je. A dopiero za 10 może 25 lat będzie się można zastanawiać nad śrubowaniem poziomu uczestników takich imprez przez weryfikację czasową czy inny wskaźnik "jakościowy".
A limity powinny być tylko z względów bezpieczeństwa. W zasadzie pokazanie na liczbach jakiej to grupy dotyczy zabawa dobitnie wskazuje, że pomysły o zaostrzeniu kryteriów sportowych są mrzonką. Na razie aby zacząć mówić o jakimś poziomie sportowym należy się skupić na daniu możliwosci sprobowania dużej grupie z czym to się je. A dopiero za 10 może 25 lat będzie się można zastanawiać nad śrubowaniem poziomu uczestników takich imprez przez weryfikację czasową czy inny wskaźnik "jakościowy".
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Ale limity przecież są tylko ze względów organizacyjnych - zamknięcia tras, wsparcie służb itp. Przecież limit nikogo nie odwiedzie od startu w biegu, więc ten sposób selekcji odpada - zresztą ja uważam, że jak komuś pozwoliło się wystartować (i jeszcze za to zapłacił), to powinien mieć szansę ukończenia biegu, a nie na 100km usłyszeć, że przekroczył limit o 5min i musi zejść w samej końcówce.
Dlatego jeżeli rzeczywiście ma być jakaś selekcja (nie wnikam po co), to jedynie system kwalifikacji ma sens. Jakby było zapotrzebowanie na taki elitarny bieg w PL, to pewnie by powstał (może już jest?). Ale to ma rację bytu tylko w przypadku 1-2 biegów, gdzie haczykiem budującym PR/marketing biegu jest właśnie trudność zakwalifikowania się, która przyciąga uwagę. W pozostałych haczykiem jest to, co jest pięknym wyróżnikiem biegania - że w jednym biegu staje rekordzista świata i ktoś, kto pierwszy raz w życiu startuje w zawodach.
Dlatego jeżeli rzeczywiście ma być jakaś selekcja (nie wnikam po co), to jedynie system kwalifikacji ma sens. Jakby było zapotrzebowanie na taki elitarny bieg w PL, to pewnie by powstał (może już jest?). Ale to ma rację bytu tylko w przypadku 1-2 biegów, gdzie haczykiem budującym PR/marketing biegu jest właśnie trudność zakwalifikowania się, która przyciąga uwagę. W pozostałych haczykiem jest to, co jest pięknym wyróżnikiem biegania - że w jednym biegu staje rekordzista świata i ktoś, kto pierwszy raz w życiu startuje w zawodach.