Śmieszne limity w ultra? Dominika Stelmach uderza w stół

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w ramach ćwiczenia umysłowego proponuję rozważyć następujące:

kto lepiej się lansuje na FB:

- ten, co ukończył (rajd pieszy) Rzeźnika ledwo w limicie i się chwali?
- ten, co pierwszego określa "nieprzygotowanym" i postuluje zaostrzenie limitów,
- ten, co staje "w obronie" pierwszego i krytykuje drugiego sugerując, że się wywyższa,
- ten, co bierze w obronę drugiego i krytykuje trzeciego za oportunizm i kreowanie się na trybuna ludowego,
- ten, co broni trzeciego i krytykuje czwartego za odmowę prawa do kontrowania opinii drugiego?

hmm?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
MDziubek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:A może zamiast powielania, co chwilę w różnych częściach internetu tego typu schematach, dać ludziom prawo do ich własnej opinii? Wolność słowa? Znacie? Czy też albo Wasz punkt widzenia albo zaszczucie odmieńców? Naprawdę wszyscy muszą być ułożeni i wygłaszać tylko okrąglutkie opinie, pięć razy zaprzeczając i wyjaśniając zanim coś powiedzą, aby nikogo nie urazić? Każdy, kto jest bardziej bezpośredni zasługuje na tak wielkie potępienie?
Zanim w tej "innej" części internetu napisałem co tym myślę, dokładnie takie same wynaturzenia napisałem pod wpisem Dominiki na jej blogu do teraz komentarz oczekuje na moderacje. Bez podtekstów nie minęło 24 godziny nie zarzucam nieczego autorce.

I jakbys poczytał/poczytała staram się doprecyzować o jakie limity chodzi i jak je wyliczyć. Osobiście nikogo nie bronie ani nie piętnuje, na razie chce poznać do końca opinie zwolenników zaostrzenia limitów. Niestety jak przyszło do konkretów, to nikt nie odpowiada, ale czekam dalej.

W wypowiedziach zwracam też uwagę, że przy okazji zaostrzenia limitów, można wylać dziecko z kąpielą...
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

więc może załóżmy, że każdy ma rzeczywiście takie zdanie, jakie przedstawia. że szczerze mówi to, co myśli i zajmijmy się tymi opiniami i argumentami za i przeciw? wiem, że pomysł może wydać się szalony :)

ja już po części wyraziłem swoją opinie nt. sensowności zaostrzania limitów. przypomnę, że w oryginalnym wpisie dOminika wspomniała o 3 aspektach:

- przygotowaniu i jego braku uczestników,
- prestiżu imprezy,
- przyzwoitości.

możemy pogadać o którejś z tych rzeczy, na dobry początek.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I tak skończy się dyskusją że prawdziwi biegacze nie chodzą...
Endomondo
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale na to chyba dość łatwo odpowiedzieć, że np. szybki marsz na podejściu jest większym wysiłkiem niż trucht po płaskim, więc "argument jest inwalidą"?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:więc może załóżmy, że każdy ma rzeczywiście takie zdanie, jakie przedstawia. że szczerze mówi to, co myśli i zajmijmy się tymi opiniami i argumentami za i przeciw? wiem, że pomysł może wydać się szalony :)

ja już po części wyraziłem swoją opinie nt. sensowności zaostrzania limitów. przypomnę, że w oryginalnym wpisie dOminika wspomniała o 3 aspektach:

- prestiżu imprezy,
- przyzwoitości.

możemy pogadać o którejś z tych rzeczy, na dobry początek.
ustosunkuje sie do :

- limity uczestnikow sie szybko wyczerpuja, ciezko zapisac sie na fajne biegi
- orgi podnosza wpisowe bo moga
- problem Rzeznika i trasy, 90% (zakladam) krzykaczy jadacych po parku bez zapozniania sie w czym problem to wlasnie Ci truchtacze
- podejrzewam ze odsetek wypadkow znacznie sie zwiekszy wkrotce - w wiadomosciach zrobi sie glosno - rodzina bedzie mi trula dup** jakie to niebezpieczne :bum:
- jak dla mnie to tak samo slabe jak kilka lat temu przyszla moda na maratony i kazdy zaczynam od przebiegniecia maratonu zamiast solidnie sie przygotowac do czegos krotszego co nie powoduje dysfunkcji konczyn dolnych na kilka tygodni/miesiecy
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

już z Twoim postem można dyskutowac, ale nie odniosłeś się do limitów?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fakt....zapomnialem

zakladajac ze limity zostaja zaostrzone, wiecej osob przemysli start i nie bedzie zapisywalo sie gdzie popadnie.
Dodatkowo zakladam ze przygotuja sie lepiej, przez co mamy mniej wypadkow itp.

Jakies 2 lata temu przy odbiorze pakietu startowego zauwazylem gosci ktorzy pozyczali sobie buty "w teren" bo byly wymagane. Startowali w asicsach asfaltowych czy czyms podobnym. Oczywiscie nie ukonczyli :)

Zmiana limitu mogla by tez wplynac na godzine startu na troche pozniejsza :bum:

Ale podsumowujac, niech bieganie ma jakis prestiz. Ktos chce spacerowac niech spaceruje sobie do woli, moze to robic kiedy chce i nie placic wpisowego. Ale jezeli sa to juz zawody biegowe to niech na nich zabraknie czasu na postoje, kanapki i robienie pamiatkowych zdjec.
Obrazek
mam_platfusa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 3 dni
Życiówka w maratonie: 3 tygodnie

Nieprzeczytany post

Myślałem, że już nie będę pisał, bo napisałem w pełni to, co chciałem, ale muszę dodać jedną uwagę: wszystkie problemy opisane przez comara (szybko znikające miejsca, "wypadki", których chyba nie ma, prestiż biegania, "jest to słabe") nie są problemami organizatora albo kończą się jako problemy organizatora w chwili, gdy biorący udział podpisują oficjalne oświadczenie (to a propos "wypadków"). A, że to organizatorzy organizują biegi... (i wracamy do tego, od czego zacząłem: organizator organizuje jak chce, jeśli ktoś chce inaczej, to może zorganizować inaczej :) ).
mam_platfusa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

comar pisze:
Jakies 2 lata temu przy odbiorze pakietu startowego zauwazylem gosci ktorzy pozyczali sobie buty "w teren" bo byly wymagane. Startowali w asicsach asfaltowych czy czyms podobnym. Oczywiscie nie ukonczyli :)
Kiedyś leciałem 100+ w Alpach. W miejskich asicsach. Ukończyłem.
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mam_platfusa pisze:Myślałem, że już nie będę pisał, bo napisałem w pełni to, co chciałem, ale muszę dodać jedną uwagę: wszystkie problemy opisane przez comara (szybko znikające miejsca, "wypadki", których chyba nie ma, prestiż biegania, "jest to słabe") nie są problemami organizatora albo kończą się jako problemy organizatora w chwili, gdy biorący udział podpisują oficjalne oświadczenie (to a propos "wypadków"). A, że to organizatorzy organizują biegi... (i wracamy do tego, od czego zacząłem: organizator organizuje jak chce, jeśli ktoś chce inaczej, to może zorganizować inaczej :) ).
zgadzam sie, i dlatego wielki poklon dla organizatorow chudego ze zrezygnowali z medali. Zrobili inaczej i przyznali medale tylko dla "fajterow". Inna sprawa ze dla mnie ten bieg (Chudy Wawrzyniec) to takie troche ultra dla pip, 50km 2200 up/down i 16h limitu .....
Obrazek
mam_platfusa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

comar pisze: zgadzam sie, i dlatego wielki poklon dla organizatorow chudego ze zrezygnowali z medali. Zrobili inaczej i przyznali medale tylko dla "fajterow". Inna sprawa ze dla mnie ten bieg (Chudy Wawrzyniec) to takie troche ultra dla pip, 50km 2200 up/down i 16h limitu .....
Moim subiektywnym zdaniem, tak jak pisałem parę stron wcześniej, 50 km i 16 h limitu to "są jaja", co nie przeszkadza mi brać w tym roku w tych jajach udziału razem z ojcem i siostrą, dla których to będzie przygoda i przeżycie.
Awatar użytkownika
comar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mam_platfusa pisze: Kiedyś leciałem 100+ w Alpach. W miejskich asicsach. Ukończyłem.
nie mowie ze sie nie da, sam tez czasami latam w asfaltowkach. Ale jak od kilku dni pada, wszyscy wiedza ze jest mnostwo blota na trasie to takie "oszukiwanie" orga troche bez sensu. Tym bardziej ze nawet moje speedcrosy wtedy potrafily stracic przyczepnosc. Jak jest regulamin ze cos trzeba miec to trzeba. Tak samo taka osoba moze olac folie NRC bo po co mu, a na trasie tego zabranie. Zaczynamy odchodzic od tematu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

comar pisze:
A ja widziałem niedawno na Chojniku ultra chłopaka w takich asicsach, chwalił się jeszcze że mają ponad 3 tys km przebiegu. Było to na zbiegu ze Śnieżki Czeską stroną, chyba ukończył. Długo po rozmowie bolały mnie jeszcze paznokcie ;) Z kolei na innym ponad stu milowym "płaskim" biegu strój zawodników szybko ich zweryfikował jak popadał deszcz.

Limity limitami ale określone wyposażenie przez organizatorów wg mnie powinno być kontrolowane na każdych zawodach a z tym już jest różnie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

comar, rozumiem. mam jednak nieco inny ogląd kilku kwestii. pozwól, że ci go przedstawię :)

1. za możliwość uczestnictwa w zawodach się płaci. myślę, że kwestia finansowa jest dość dobrym powodem do "przemyślenia" startu. to nie jest tak, że ktoś nie pomyśli, kliknie raz i sru! zabrał ci miejsce. zainteresował się, wypełnił formularz, uiścił wpisowe - jak dla mnie ma pełne prawo do startu.
2. pojawia się ta kwestia wypadków - proszę wskażcie przypadki wypadków na biegach ultra. Ja jakoś nie kojarzę. Dodatkowo, z tego co kojarzę, to wypadki przytrafiają się raczej osobom przygotowanym, które swój organizm potrafią zmusić do skrajnego wysiłku, niż osobom gorzej przygotowanym, które co najwyżej mogą sobie skasować czwórki na tydzień-dwa. mówię serio - wśród tych "turystów", "człapaczy" moim zdaniem ryzyko wypadku jest niewielkie i mniejsze niż w przypadku lepiej wytrenowanych osobników.
3. naprawdę nie rozumiem uwagi o prestiżu. czy chodzi ci o to, że im wyższy poziom sportowy, tym większy prestiż zawodów? jeśli tak, to poddam pod rozwagę taką kwestię, że obok tak pojmowanego prestiżu jest wiele innych wartości, które mogą być dla uczestników i organizatorów ważne - np. w dyskutowanym Biegu Rzeźnika od zawsze wartością była "dobra atmosfera, zabawa", brak zorientowania na wynik sportowy - świadczy o tym brak nagród, startowego dla najlepszych itd.
4. piszesz, że ma zabraknąć czasu - rozumiem ten argument, ale zwracam uwagę, że można w różnym miejscu stawiać tę granicę. Komuś lepiej wytrenowanemu może starczyć czasu na kanapki przy limicie 12h, inny będzie cały czas napierał bez żadnych przerw, a nie zmieści się w 14h czy 16h - zobacz, w tym roku Rzexnika w limicie nie ukończyło ponad 100 par, to jest kilkanaście procent (a może ponad dwadzieścia). Może jednak organizator dobrze ustalił limit?

ogólnie - kto wg Ciebie ma ustalać ten limit? zawody są prywatne i do tej pory to organizator wyznaczał limit. czy teraz nad nim ma stać ktoś inny, kto będzie decydował o limicie? z jakiej racji "prywatny przedsiębiorca" ma słuchać kogoś obcego w zakresie warunków, na jakich organizuje swoje przedsięwzięcie?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
ODPOWIEDZ