Ból w prawej stopie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zawsze po dłuzszym biegu odczuwam ból w prawej stopie i nie moge zrozumiec dlaczego. To jest frustrujące bo gdyby nie ten ból to byłbym w stanie robic długie biegi. Czy przyczyną moze byc skrzywienie kręgosłupa ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:51
- Życiówka w maratonie: 2:51
Oczywiście, że może, ale może też być bardzo wiele innych przyczyn.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 44
Proponuję odwiedzić fizjoterapeutę lub ortopedę (ale jakiegoś kumatego, nie konowała), który wiele rzeczy będzie w stanie określić na miejscu. Ból jest sygnałem, że coś jest nie tak (zmiany zmęczeniowe) i powinniśmy dążyć do wyeliminowania przyczyny. Zadawanie ogólnych pytań typu 'boli mnie x, co to może być' nie ma większego sensu.
Ja na przykład od jakiegoś czasu zmagam się z bólem lewej stopy u nasady dużego palca, ale wiem, że wynika to z przeciązenia podczas treningu górskiego i mocnego zbiegu na jego końcu. Ból pojawił się jakiś czas później i musiałem przerwać bieganie na kilka dni. W międzyczasie zrobiłem RTG i udałem się do ortopedy, żeby sprawdzić, czy nie jest to coś poważnego. Podejrzewałem zmęczeniowe złamanie, ale nie potwierdzono tego. W związku z tym postanowiłem kontynuować cykl treningowy wprowadzając buty z zerowym dropem, żeby odciążyć przód stopy i ćwiczenia wzmacniające i rozciągajace mięśnie stopy. Jest poprawa. Sugerowałbym takie ogólne podejście: odpoczynek; diagnoza; fizjoterapia.
Ja na przykład od jakiegoś czasu zmagam się z bólem lewej stopy u nasady dużego palca, ale wiem, że wynika to z przeciązenia podczas treningu górskiego i mocnego zbiegu na jego końcu. Ból pojawił się jakiś czas później i musiałem przerwać bieganie na kilka dni. W międzyczasie zrobiłem RTG i udałem się do ortopedy, żeby sprawdzić, czy nie jest to coś poważnego. Podejrzewałem zmęczeniowe złamanie, ale nie potwierdzono tego. W związku z tym postanowiłem kontynuować cykl treningowy wprowadzając buty z zerowym dropem, żeby odciążyć przód stopy i ćwiczenia wzmacniające i rozciągajace mięśnie stopy. Jest poprawa. Sugerowałbym takie ogólne podejście: odpoczynek; diagnoza; fizjoterapia.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 54 17
Biegam dla przyjemności
Ja z kolei po każdym bieganiu (biegam 100-120 km mies.) mam z kolei ból w prawej pięcie, który jednak daje się rozchodzić. Gdyby moja prawa noga zachowywała się tak przyzwoicie jak lewa, to bieganie dawałoby mi o wiele więcej satysfakcji. Do specjalistów się na razie nie wybieram, bo nie znam nikogo. Może ktoś z forumowiczów może polecić godną zaufania osobę medyczną tej branży w Poznaniu?
_________
1964
10km: 54 min 17
Ja z kolei po każdym bieganiu (biegam 100-120 km mies.) mam z kolei ból w prawej pięcie, który jednak daje się rozchodzić. Gdyby moja prawa noga zachowywała się tak przyzwoicie jak lewa, to bieganie dawałoby mi o wiele więcej satysfakcji. Do specjalistów się na razie nie wybieram, bo nie znam nikogo. Może ktoś z forumowiczów może polecić godną zaufania osobę medyczną tej branży w Poznaniu?
_________
1964
10km: 54 min 17