Buty do biegania, noga krótsza o centymetr

Narker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Ostatnio dowiedziałem się, że mam lewą nogą krótszą o centymetr i muszę mieć podeszwę w jednym bucie wyższą o centymetr. Nie może być to podkładka pod piętę. Cała długość stopy musi być podwyższona. O ile w normalnych butach mogę dorobić podeszwę u dołu i jest okej, o tyle podeszwa ta raczej nie jest stworzona do biegania. Co w takim razie muszę zrobić? Dodam, że podeszwy do buta włożyć się nie da, bo wtedy jest za ciasno w podbiciu. Może jakieś buty tylko z jęzorem u góry (da się regulować)? Szczerze to się na tym nie znam. Szukam butów do biegania po asfalcie i piachu, czasem po lesie.
Proszę o pomoc. Jak rozwiązać ten problem, co zakupić, gdzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Dodam, że chciałbym się zmieścić w budżecie około 100zł, ale nie wiem ile kosztuje obuwie dla biegaczy, toteż jestem otwarty na propozycje.
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Centymetr to chyba nie dużo. Większość populacji ma którąś nogę krótszą i nawet o tym nie wie. Jesteś przekonany, że potrzebujesz korygować to w butach biegowych?

I odpowiadając na drugie pytanie, 100 złotych to nie jest zawrotny budżet na buty do biegania. Nawet bez wkładek korygujących.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

A może zamiast podnosić o centymetr brakujący to spróbować ściąć tę za wysoką podeszwę? W takich np. Hoka byłoby z czego ciąć. To taka luźna propozycja, bo nie wiem czy jest coś takiego jak "podwyższacz" buta.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedno pytanie "wstepne" - biegałeś już czy dopiero planujesz zacząć?

I co do różnicy długości nóg - to skutek zrotowanej miednicy czy następstwo jakiegoś wypadku/zabiegu?
zetzet
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Narker pisze:Witam. Ostatnio dowiedziałem się, że mam lewą nogą krótszą o centymetr i muszę mieć podeszwę w jednym bucie wyższą o centymetr. Nie może być to podkładka pod piętę. Cała długość stopy musi być podwyższona. O ile w normalnych butach mogę dorobić podeszwę u dołu i jest okej, o tyle podeszwa ta raczej nie jest stworzona do biegania. Co w takim razie muszę zrobić? Dodam, że podeszwy do buta włożyć się nie da, bo wtedy jest za ciasno w podbiciu. Może jakieś buty tylko z jęzorem u góry (da się regulować)? Szczerze to się na tym nie znam. Szukam butów do biegania po asfalcie i piachu, czasem po lesie.
Proszę o pomoc. Jak rozwiązać ten problem, co zakupić, gdzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Dodam, że chciałbym się zmieścić w budżecie około 100zł, ale nie wiem ile kosztuje obuwie dla biegaczy, toteż jestem otwarty na propozycje.
Miałeś robione zdjęcie całej sylwetki? Bez tego nie można określić czy:

a) zrotowana miednica
b) jedna noga krótsza
Narker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o staż, to biegam od miesiąca na razie krótkie dystanse.
Przyczyną jest zrootowana miednica, nawet mój lekarz to powiedział.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może nie jestem lekarzem, ale absolutnie nie nosiłabym niesymetrycznych butów do biegania, tylko pogorszy sytuację....
Idź do fizjoterapeuty..
Zrotowaną miednicę ma spora część społeczeństwa, ja miałam różnicę 1,5cm, ćwiczenia, wzmacnianie mięśni, i już jest prawie niewidoczna....
Zostało ok 0,5cm, może już nawet mniej :bum:
Narker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak to jest z budową buta? Ważna jest podeszwa, którą stąpamy na ziemi, to co w środku buta, czy oba tak samo ważne?
Wpadłem na takie pomysł: kupuję jakieś tańsze buty sportowe do 100 zł, podbijam podeszwę u dołu o centymetr, a do środka kupuję wkładki amortyzujące Scholl, albo pokrewne. Przynajmniej do czasu wyrównania nogi, bo ciągle rosnę, do tego ćwiczę rehabilitacyjnie i widać powoli poprawę.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie. Rehabilituj się i stosuj normalne buty tylko nie przeginaj z dystansem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ