Komentarz do artykułu Gdy rzucają w nas kamieniami! Dokąd zmierza bieganie w Polsce?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Gdy rzucają w nas kamieniami! Dokąd zmierza bieganie w Polsce?
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Szanowny autorze, problem z Twoim tekstem mam taki, że mylisz przyczynę i skutek. Owszem, Ministerstwo postąpiło niegodnie, ale to nie z Ministerstwa wyszła inicjatywa zablokowania biegu, a ta też nie była akurat nowa.
Warto poczytać szerzej, zanim się zacznie kamieniami rzucać.
Warto poczytać szerzej, zanim się zacznie kamieniami rzucać.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Czekam aż ludzie zrozumieją, że żadni organizatorzy do pokonania trasy Komańcza - Ustrzyki nie są potrzebni. Kiedy obecni organizatorzy biegli pierwszego Rzeźnika nikt im niczego nie organizował.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:55:04
No ja rozumiem, maratony uliczne też możemy organizować na wiejskich drogach, najlepiej przy otwartym ruchu, żeby nie blokować miasta.Adam Klein pisze:Czekam aż ludzie zrozumieją, że żadni organizatorzy do pokonania trasy Komańcza - Ustrzyki nie są potrzebni. Kiedy obecni organizatorzy biegli pierwszego Rzeźnika nikt im niczego nie organizował.
A jak ta ekologia ma się do tego: http://esanok.pl/2015/bieszczady-od-ter ... ij001.html ?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ciekawe czy BDPN zwróci 10zł każdej parze, która wzięła udział w losowaniu do Rzeźnika.
edit: za wcześnie postawiona zagadka, doczytałem i nie wezmą tej kasy.
edit: za wcześnie postawiona zagadka, doczytałem i nie wezmą tej kasy.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2016, 12:12 przez władca wszechświata, łącznie zmieniany 1 raz.
- sosik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:49
- Życiówka w maratonie: 2:58:50
Odnośnie fragmentu o Krakowie i Mistrzostwach Polski.
Mam dziwne przeczucie, że tu może być wina po stronie organizatora. Raczej takie przedsięwzięcie zaczyna się od uzyskania zgody od władz miasta, a dopiero mając taki dokument, rusza z przygotowaniami.
11 czerwca na Błoniach będą biec biegacze uczestniczący w Biegu AGH i coś czuję, że przez to MP nie dostały zgody. Pytanie, która impreza szybciej starała się o pozwolenie.
Mam dziwne przeczucie, że tu może być wina po stronie organizatora. Raczej takie przedsięwzięcie zaczyna się od uzyskania zgody od władz miasta, a dopiero mając taki dokument, rusza z przygotowaniami.
11 czerwca na Błoniach będą biec biegacze uczestniczący w Biegu AGH i coś czuję, że przez to MP nie dostały zgody. Pytanie, która impreza szybciej starała się o pozwolenie.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!
Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Zdaje się, że w Tatrach jest jeden taki bieg w którym nie ma oficjalnego organizatora, a jedynie biegnie grupa znajomych.
Rozumiem, że to ze względu na stosunkowo kosztowne roszczenia władz TPN.
Czyżby Rzeźnika czekał ten sam los?
Pytanie tylko co mówi regulamin parku o wycieczkach nocnych, używaniu latarek i bieganiu po ścieżkach. Bo jeśli nic, to co nie jest zabronione, to jest dozwolone. A, że spora grupa osób (nie tylko biegaczy) ma problem z zabraniem ze sobą swoich śmieci i ogólnie dbałością o otaczającą faunę i florę to inna rzecz.
Mimo wszystko trochę się dziwię władzom parku. Rozumiem uciążliwości, ale myślę, że per saldo więcej z Rzeźnika korzyści dla parku i regionu niż strat. Chyba, że wpływ z biletów jest dla parku pomijalnie istotny, bo i tak żyją z tego co dostaną z gara państwowego.
Pytanie tylko co mówi regulamin parku o wycieczkach nocnych, używaniu latarek i bieganiu po ścieżkach. Bo jeśli nic, to co nie jest zabronione, to jest dozwolone. A, że spora grupa osób (nie tylko biegaczy) ma problem z zabraniem ze sobą swoich śmieci i ogólnie dbałością o otaczającą faunę i florę to inna rzecz.
Mimo wszystko trochę się dziwię władzom parku. Rozumiem uciążliwości, ale myślę, że per saldo więcej z Rzeźnika korzyści dla parku i regionu niż strat. Chyba, że wpływ z biletów jest dla parku pomijalnie istotny, bo i tak żyją z tego co dostaną z gara państwowego.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Adam, postarajcie się być dziennikarzami. Poczytajcie chociażby jabbura. Poszperajcie. Popytajcie, dotrzyjcie do źródeł, pism. I wtedy piszcie. Macie dużą moc opiniotwórczą. Proszę o minimum rzetelności, a nie pisanie pod z góry rzuconą, jeszcze pół roku temu , tezę.
-
- Rozgrzewający Się
nuttyboy pisze:pochodzi?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Warto jednak przeczytac decyzjeKrzysiekJ pisze:Zdaje się, że w Tatrach jest jeden taki bieg w którym nie ma oficjalnego organizatora, a jedynie biegnie grupa znajomych.
https://www.bdpn.pl/dokumenty/zarzadzen ... ecyzja.pdf
Org jednak ma sporo na sumieniu i jak zwykle wina lezy po obu stronach
andrzej /gdy
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:52
- Życiówka w maratonie: 3:59:06
Przeczytałem.Crazyfly pisze:Warto jednak przeczytac decyzje
https://www.bdpn.pl/dokumenty/zarzadzen ... ecyzja.pdf
Org jednak ma sporo na sumieniu i jak zwykle wina lezy po obu stronach
andrzej /gdy
Nawet komentować mi się nie chce.
"impreza ... o charekterze wręcz wyczynowym".
"proponowana darowizna nie będzie przez nas przyjęta, niezależnie od jej wysokości, ze względów honorowych"
Ale finansowy argument odmowy jest.
No i to naruszenie z 2015 roku ... po prostu boki zrywać.
Nie wiem gdzie w tym piśmie wskazane jest że org ma sporo na sumieniu i dlaczego wina leży po obu stronach.
Że późno wystąpił z wnioskiem? Nie wiem jak robił w latach poprzednich, ale może to była jedyna szansa na potencjalne uzyskanie zgody?
Oczywiście w stosunku do biegaczy org ma trochę na sumieniu. Ale nie w stosunku do BdPN.
Jak zwykle u nas "jest inaczej". Tam gdzie wszędzie na świecie można ... tam u nas są "szlaki dla turystyki kontemplacyjnej".
I te 2-3 dni w roku są krytyczne.
Pomijam że jakby policzyć ile osób faktycznie biegnie lub szybko idzie na części, która jest w obrębie BdPN (to jest już za 55-60 km trasy), to okazałoby się, że niektórzy regularni turyści w dużej części poruszają się niekiedy szybciej niż 70% uczestników Rzeźnika.
Ale jak jest teza do udowodnienia to można wymyślać dowolne bzdury.