Ja od prawie roku używam tych:
http://www.decathlon.pl/okulary-na-rowe ... 01112.html
Mam wersję ze szkłami kategorii 3 i 0, używam ich do biegania i na rower. 0 przydaje się na rower wieczorem. Jak na rowerze nie jeździsz to chyba warto poszukać modelu z 3/4 + 1 albo fotochromowych. Podczas biegu muszki wieczorem potrafią nieźle poprzeszkadzać, a nie trzeba aż takiej widoczności jak na rower, więc 1 powinny być w porządku, bo powinny trochę blokować zachód słońca i odblaski, a 0 to właściwie tylko ochrona przed uderzeniami. Fotochromów nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem.
Ogólnie okulary z Decathlonu mają sporo złych opinii w Internecie, więc dobrze byłoby przymierzyć. Ja swego czasu przymierzyłem chyba wszystkie jakie były dostępne w "pobliskim" Decathlonie i wybrałem powyższe, nie mam kłopotów ze zniekształceniami, na co ludzie często narzekają. Mają bardzo dobrą wentylację, jeździłem w nich w zimę w śniegu szczypiącym po oczach, bardzo mi się wtedy przydały, bo śnieg kłujący po twarzy można przeboleć, ale po oczach czy okolicach oczu już nie. Po większym chuchnięciu po ~2-3 sekundach odparowywały. Decathlon ma spory wybór, chociaż jako że jest sezon to mogą zbyt wiele nie mieć w sklepach na stanie.
Ja z kolei nie mogę polecić okularów marki Brenda, kupiłem w ciemno przez Internet pewne przeciwsłoneczne i z polaryzacją (anty-odblask), popularna firma, używają ich żołnierze i w ogóle, a jak przyszły to się okazało, że niefajnie "zbijały" obraz do środka. Lewe szkło przesuwało obraz w prawo (do środka) a prawe w lewo (też do środka). Wrażenie jakbym miał zeza i oczy szybko od tego łzawiły/piekły. Może po prostu był to wadliwy egzemplarz, nie wiem, nie wymieniałem.
Z tym że wiadomo jak to jest z opiniami: jak wszystko jest w porządku to zazwyczaj opinii się nie wystawia, a jak jest cokolwiek nie tak to często ludzie dają negatywy.