Witam wszystkich,
Mam pytanie do doświadczonych koleżanek i kolegów,
Czy regularne bieganie krosów w dość wymagającym terenie może być substytutem trenowania podbiegów? Oczywiście chodzi mi o siłę biegową. A umiarkowany teren to dla mnie las z piaszczystymi, leśnymi ścieżkami z sumą przewyższeń (na 15 km) 300m.
Z góry dzięki za opinie.
Czy kros może zastąpić podbiegi?
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Kamciu pisze:Witam wszystkich,
Czy regularne bieganie krosów w dość wymagającym terenie może być substytutem trenowania podbiegów? Oczywiście chodzi mi o siłę biegową. A umiarkowany teren to dla mnie las z piaszczystymi, leśnymi ścieżkami z sumą przewyższeń (na 15 km) 300m.
Z góry dzięki za opinie.
Wszystko zależy co chcesz podbiegami wypracować ?? Jeśli chodzi "siłę ogólną", to krosy są w stanie zastąpić częściowo podbiegi. Jednakże krosy jak i podbiegi oferują w swoich zasobach wiele innych bodźców, których nie da się uzyskać wymiennie. Dlatego zarówno krosy jak i podbiegi powinny znaleźć swoje miejsce w planie, oczywiście w odpowiednich okresach przygotowań i w odpowiedniej formie.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
przede wszystkim co to dla ciebie podbieg ? sa 50 metrowe sa 2 kmKamciu pisze:Witam wszystkich,
Z góry dzięki za opinie.
jezeli mówisz o 50 metrowych podbiegach a w lesie masz piach i tez cos tam pod góre to zastapi
ale normalnego podbiegu nie zastapi
ogólnie kros dla siły biegowej jest bardzo dobry ale tez z innych względów
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE