Komentarz do artykułu "Szybciej. Nauka o prędkości w triathlonie"
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł "Szybciej. Nauka o prędkości w triathlonie"
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Keniole to też tylko ludzie. Ludzie, którzy trenują w bardzo komfortowych, wręcz rześkich niekiedy warunkach. To, że Kenia leży na równiku nie oznacza od razu, że tam trenuje się w skwarze smażonych frytek, bo dwa kilometry nad poziomem morza robi swoje. W Polsce pogoda potrafi być bardziej nieznośna niż w Kenii. Jeżeli więc taki świetnie wytrenowany w optymalnych warunkach Kenijczyk przyjedzie do upalnej i parnej Europy lub do stanów, to się zwyczajnie zagotuje. Nie będzie więc jakimś nadludzkim wyczynem wygrać z nim nawet mając więcej niż 75 kilogramów. Kiedy Sami Wanjiru bił rekord olimpijski w Pekinie, to nie z przygotowań w Iten ale bodajże w Japonii, gdzie miał zbliżone warunki pogodowe i czas na adaptację. Z tego poleciał 2:06, co jest kosmosem dla 75-kilogramowych mężczyzn (jak sądzę białych i triatlonistów). Stąd można przypuszczać, że maraton w Rio to będzie ciężka przeprawa dla Kenioli, jeśli nie będą przygotowywać się do niego w warunkach symulujących brazylijskie.Wielu 75-kilogramowych mężczyzn przebiegło maraton, osiągając świetny czas, a Kenijczycy zostali pokonani w upalne dni przez profesjonalnych zawodników amerykańskich i europejskich. Tolerancja bólu, determinacja do podjęcia rywalizacji i wiele innych czynników fizjologicznych musi być jeszcze zbadanych, aby nauka odgrywała rolę w wynikach zawodów.
Poza tym podkreślony fragment świadczy o klasycznym podejściu autora do biegania. Na bólu, determinacji, silnej woli itp. można biegać, ale na pewno nie będzie to szybkie bieganie.
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
i znowu bez wersji elektronicznej jak poprzednie książki tego wydawnictwa:(
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
-
- Wyga
Bardzo dobrze. Nie będzie na drugi dzień po premierze na chomikach itp.whitemamba pisze:i znowu bez wersji elektronicznej jak poprzednie książki tego wydawnictwa:(
Jak dla mnie Inne Spacery odwalają SUPER robotę tłumacząc najlepsze biegowe książki więc życzę im żeby zarabiali jak najwięcej a wersje elektroniczne to spore ułatwienie dla "piratów"...
-
- Wyga
A przede wszystkim dla klientów.PIRAT pisze:...a wersje elektroniczne to spore ułatwienie dla "piratów"...
-
- Wyga
opisy fizyczne to jakieś potworki np:
"Zmiana stanu skupienia wody z płynnej na gazową absorbuje pewną energię i osiąga bardziej ekscytujący stan. Woda gromadzi się na naszym ciele w postaci potu i dosłownie zabiera ciepło jako energię, gdy zmienia się w parę i ulatuje z organizmu."
"bardziej ekscytujący stan" - to zazwyczaj wzbudzony stan, wyższy energetyczne czy też stan o wyższej energii
"ciepło jako energię" - raczej energię w postaci ciepła
i nie "Zmiana stanu skupienia wody z płynnej na gazową absorbuje pewną energię" - tylko woda absorbuje energię
prościej (chociaż to nie jest to samo) można było to napisać np. tak:
Parowanie polega na odrywaniu się od powierzchni wody cząsteczek o największej energii kinetycznej (energii związanej z chaotycznym ruchem cząsteczek wody).
po prostu strach to czytać
"Zmiana stanu skupienia wody z płynnej na gazową absorbuje pewną energię i osiąga bardziej ekscytujący stan. Woda gromadzi się na naszym ciele w postaci potu i dosłownie zabiera ciepło jako energię, gdy zmienia się w parę i ulatuje z organizmu."
"bardziej ekscytujący stan" - to zazwyczaj wzbudzony stan, wyższy energetyczne czy też stan o wyższej energii
"ciepło jako energię" - raczej energię w postaci ciepła
i nie "Zmiana stanu skupienia wody z płynnej na gazową absorbuje pewną energię" - tylko woda absorbuje energię
prościej (chociaż to nie jest to samo) można było to napisać np. tak:
Parowanie polega na odrywaniu się od powierzchni wody cząsteczek o największej energii kinetycznej (energii związanej z chaotycznym ruchem cząsteczek wody).
po prostu strach to czytać
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Twój opis jest zrozumiały dla fizyków, taki jak w książce, dla ogółu.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Zgadzam się z krytyką.
Faktycznie tym "bardziej ekscytującym stanem" to się tłumacz nie popisał.
Jeśli miało być po polsku i przystępnie dla ogółu, to nie do końca się udało.
Nie jest przystępnie, bo jak rozumieć to, że zmiana stanu skupienia osiąga ekscytujący stan?
Ani też prawidłowo: pot zabiera ciepło jako energię.
Ciekawy jestem tekstu w oryginale, ale podejrzewam że było tam napisane raczej, iż parujący pot odbiera energię w postaci ciepła.
Faktycznie tym "bardziej ekscytującym stanem" to się tłumacz nie popisał.
Jeśli miało być po polsku i przystępnie dla ogółu, to nie do końca się udało.
Nie jest przystępnie, bo jak rozumieć to, że zmiana stanu skupienia osiąga ekscytujący stan?
Ani też prawidłowo: pot zabiera ciepło jako energię.
Ciekawy jestem tekstu w oryginale, ale podejrzewam że było tam napisane raczej, iż parujący pot odbiera energię w postaci ciepła.
-
- Rozgrzewający Się
Zastanawiam się czy ktoś z Was już miał w rękach tą książkę, czy wypowiadacie się tylko po przeczytaniu skrótowego opisu
dla mnie póki co interesującym byłby rozdział o bieganiu, ciekawie brzmi spis treści:
Rozdział 5. Bieg
MECHANIKA BIEGU. Ciało i ośrodek
NOGI POGO. Doskonalenie mechaniki ekonomicznego biegu
OD KENIJCZYKÓW DO RASOWYCH KONI. Nieznana wiedza o ekonomice biegu
NIEKONIECZNIE ŁATWO. Rozpraszanie ciepła a rozmiary sportowca
NIE TRZYMAJ SIĘ TAK BLISKO MNIE. Czy faktycznie można zaplanować bieg?
DYSKUSJA WARTA POWTÓRKI. Bieganie po górkach
SANDAŁY HERMESA. Jakie są korzyści z lżejszych butów, spodenek i koszulek
ZNAJOMI W MIEŚCIE. Czy jest gdzieś tam twoja bratnia dusza?
MNIEJ UCZĘSZCZANE TRASY. Jaki wpływ na bieg mają ruchome bieżnie, ścieżki i plaże
I tez ciekawi mnie czy (i jak) takie podejście czysto teoretyczne (naukowe) jakie jest pokazane w tej książce, przekłada się na poziom/szybkość/możliwość doskonalenia siebie,
a drugiej strony jak całe podejście do sprawy autora, (chyba realia amerykańskie, toć to tłumaczenie) ma się do warunków polskich?
Jednym słowem, czy ktoś może mi polecić tą książkę, i z czystym sumieniem potwierdzić, że wykorzystał tą wiedze w praktyce?
dla mnie póki co interesującym byłby rozdział o bieganiu, ciekawie brzmi spis treści:
Rozdział 5. Bieg
MECHANIKA BIEGU. Ciało i ośrodek
NOGI POGO. Doskonalenie mechaniki ekonomicznego biegu
OD KENIJCZYKÓW DO RASOWYCH KONI. Nieznana wiedza o ekonomice biegu
NIEKONIECZNIE ŁATWO. Rozpraszanie ciepła a rozmiary sportowca
NIE TRZYMAJ SIĘ TAK BLISKO MNIE. Czy faktycznie można zaplanować bieg?
DYSKUSJA WARTA POWTÓRKI. Bieganie po górkach
SANDAŁY HERMESA. Jakie są korzyści z lżejszych butów, spodenek i koszulek
ZNAJOMI W MIEŚCIE. Czy jest gdzieś tam twoja bratnia dusza?
MNIEJ UCZĘSZCZANE TRASY. Jaki wpływ na bieg mają ruchome bieżnie, ścieżki i plaże
I tez ciekawi mnie czy (i jak) takie podejście czysto teoretyczne (naukowe) jakie jest pokazane w tej książce, przekłada się na poziom/szybkość/możliwość doskonalenia siebie,
a drugiej strony jak całe podejście do sprawy autora, (chyba realia amerykańskie, toć to tłumaczenie) ma się do warunków polskich?
Jednym słowem, czy ktoś może mi polecić tą książkę, i z czystym sumieniem potwierdzić, że wykorzystał tą wiedze w praktyce?
-
- Rozgrzewający Się
ech widzę że nie ma tu osoby coby korzystała z tej książki
ogromny banner reklamowy na górze strony nie wystarczy
ogromny banner reklamowy na górze strony nie wystarczy