100m

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam otóż jestem w klasie 3 gimnazjum, na 100m mam czas 11.6 bez kolców ani bloku, gdzie najdalej mógłbym się dostać z takim czasem? ( Powiat, międzypowiat, wojewódzkie) Oraz jak poprawić ten czas? :) Najlepiej poproszę o jakiś plan czy coś w tym stylu :)
Z góry bardzo dziękuję.
New Balance but biegowy
aeaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najlepiej zapisać się do klubu lekkoatletycznego gdyż tam po pierwsze i najważniejsze skorygują twoje braki w technice biegu.
Zazwyczaj osoby myślące poważniej o karierze sportowej (lekkoatletyka) rozpoczynają przygodę z tym sportem nieco wcześniej ale dla ciebie jeszcze nic straconego. To naprawdę fajna przygoda więc spróbuj.
maksio39 pisze:na 100m mam czas 11.6 bez kolców ani bloku, gdzie najdalej mógłbym się dostać z takim czasem?
To naprawdę dobry czas dla kogoś kto nie trenuje.

Potrzebujesz planu ? Niestety plan w ciągu roku zmienia się znacząco dlatego nie napisze ci co masz robić przez cały rok. Nie piszesz też ile dni możesz przeznaczyć na trening. Dlatego myślę że taki plan 3 dniowy ogólnorozwojowy będzie dla ciebie najlepszy. Nie włączę także w plan treningu siłowego na siłowni.

poniedz.
10 min trucht
lekkie rozciąganie 5 min
2 serie skipu cba (25 m każdy odcinek)
2 przebieżki 80 % szybkości 50 m

3 starty z wykroku (90% szybkości) na odcinku 30 m
3 starty z opadu (90 % szybkości) na odcinku 30 m
6x60 m na 95 % szybkości (poprawnie technicznie)
przerwy do pełnego odpoczynku lub max 4 min

środa
10 min trucht
lekkie rozciąganie 5 min

wieloskok 40m
skoki na lewej nodze 30 m
na prawej nodze 30m
i to wszystko x2

skip cba x 60 m x 2 serie

+ 2x120m technicznie na 85%
+ porozciągaj mięśnie

piatek

10 min trucht
lekkie rozciąganie 5 min

8x100m p-3 min (biegaj tak szybko aby wykonać całość treningu ale znając twój czas na 100 m powinieneś pobiegać to na początek w czasie 12,7 do 13,3 pod warunkiem że będzie to biegane na tartanie)
+ porozciągaj mięśnie

Mam nadzieję że nie będziesz robił treningu na asfalcie, betonie tylko masz dostęp do stadionu. Wypadało by też kupić w przyszłości kolce aby wykonać trening poniedziałkowy.
ODPOWIEDZ