Wiem, że większość forumowiczów to amatorzy ale jest tu trochę osób, które mają lub miały do czynienia z bieganiem zawodowym.Wiem, że była już dyskusja na tym forum typu kogo możemy uważać za zawodowca a kogo nie.Moje pytanie dotyczy jednak bardziej procedur z tym związanych.Mianowicie:
1.Z tego co udało mi się znaleźć to aby wystartować w Mistrzostwach Polski trzeba posiadać licencję zawodniczą PZLA.Czy aby wystartować trzeba również posiadać jakąś przynależność klubową?Wiem też, że trzeba reprezentować odpowiedni poziom sportowy, który jest rozpatrywany na podstawie wniosku jaki wysyłamy przy zgłoszeniu na zawody.Nie znalazłem też tego jaki poziom trzeba reprezentować.Czy jest to uzależnione od "widzi mi się" związku?
2.W zasadzie miało być drugie pytanie ale doszedłem do wniosku, że drugie wynika z pierwszego tzn. czy aby wyjechać na Igrzyska Olimpijskie trzeba należeć do jakiegoś klubu?Czy wystarczy np. tylko wypełnienie minimum wyznaczonego przez PZLA?
Niektórych mogą moje pytania śmieszyć.Proszę jednak o powagę i o odpowiedź osoby, które na prawdę znają odpowiedź na te pytania.O teorii treningu zawsze możemy podyskutować Tutaj chodzi mi jednak o sprawy proceduralne.
Jak zostać zawodowcem?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz sie zapisać do klubu zrzeszonego w PZLA, mieć licencje (klub za nią płaci chyba ale moze będziesz musiał dać na to klubowi kasę).