Jak szybko przebiec 1 km.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Resist22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h10min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Proszę was o pomoc.
Jestem osobą która jest w trakcie przygotowań do egzaminu z W-F.
Od poniedziałku do piątku staram się biegać - min. 3 km, oczywiście to różnie wychodzi w poniedziałek przebiegnę 5, we wtorek 4,5 km, ale minimum to jest 3 km + siłownia (wzmacnianie nóg). Jestem osobą która potrafi przebiec 10 km w spokojnym tempie, czyli nie zaczynamy od zera :jatylko: .
Natomiast problem pojawia się u mnie, gdy muszę przebiec jakiś odcinek np. 1km w szybszym tempie, nie jestem przyzwyczajona do beztlenowej pracy mięśni, myślałam, że to wina wydolności, ale skoro przebiegnę 10 km to nie w tym tkwi problem. Muszę zrobić wszystko, aby przebiec 1 km w czasie 4:15, jaki rodzaj treningu byście mi polecili? Niestety nie znam się za bardzo na tym dlatego proszę was o pomoc. :niewiem: :niewiem: :niewiem:

Z góry dziękuje za pomoc!! :hejhej: :hejhej: :hejhej:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dwie sprawy.

Ile masz czasu do egzaminu oraz na ile na ten moment jestes wstanie przebiec 1km ?
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Resist22 pisze:Witam,

Proszę was o pomoc.
Jestem osobą która jest w trakcie przygotowań do egzaminu z W-F.
Od poniedziałku do piątku staram się biegać - min. 3 km, oczywiście to różnie wychodzi w poniedziałek przebiegnę 5, we wtorek 4,5 km, ale minimum to jest 3 km + siłownia (wzmacnianie nóg). Jestem osobą która potrafi przebiec 10 km w spokojnym tempie, czyli nie zaczynamy od zera :jatylko: .
Natomiast problem pojawia się u mnie, gdy muszę przebiec jakiś odcinek np. 1km w szybszym tempie, nie jestem przyzwyczajona do beztlenowej pracy mięśni, myślałam, że to wina wydolności, ale skoro przebiegnę 10 km to nie w tym tkwi problem. Muszę zrobić wszystko, aby przebiec 1 km w czasie 4:15, jaki rodzaj treningu byście mi polecili? Niestety nie znam się za bardzo na tym dlatego proszę was o pomoc. :niewiem: :niewiem: :niewiem:

Z góry dziękuje za pomoc!! :hejhej: :hejhej: :hejhej:

Jedyne co możesz teraz dobrego zrobić, to podtrzymać reżim treningowy, a po tych 3km spokojnego biegu zrobić rozgrzewkę, a następnie 4 do 8 razy żwawe przebieżki po 60 -do 100m. Krótkie odcinki, które biega się mocno, ale nie na maksa. Powiedzmy na 95 % twojej możliwości. Po przebiegnięciu takiego odcinka, wracasz z powrotem na linię startu marszem. Takie przebieżki zrób dwa razy w tygodniu, a biegaj 4 - 5 razy. Te pozostałe dni wykonaj spokojne biegi 4-6km. W pierwszym tygodniu zrób przebieżki 60m, a co tydzień zwiększaj dystans o 10m, aż dojdziesz do odcinków 150 m. To powinno poprawić twoją dyspozycję :-)

Powodzenia

kiedy masz ten egzamin
ODPOWIEDZ