Buty do 250zł

Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam poszukuje butów do 250zł.
Mam stopę neutralna przy dłuższych dystansach supinuje.
Wcześniej biegałem w Asics Gel Zaraca 3 w nich biegało mi się dobrze, ale teraz po roku buty sa wytarte przy zewnętrznych kostkach wiązac się to może z supinacja także z tego powodu po długim biegu wzmocnienie buta obciera mnie do krwi. Chciałbym zakupić buty naturalne bez wielkiej amortyzacji, myslałem nad ASICS GEL-Hyper Speed 6 ogólnie nad nutami startowo-treningowymi. Co wy o tym sądzicie i co moglibyście polecić?
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Durden pisze:myslałem nad ASICS GEL-Hyper Speed
Do czego Ci te buty potrzebne? Treningi czy zawody? Przecież te asicsy to startówki są.
Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i właśnie nad startowymi butami myśle czy jest sens? Moja waga 65kg
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Nie wiem z jakiego powodu podajesz kryterium finansowe: czy chcesz często zmieniać buty i akurat tyle Ci wyszło, czy masz w tej chwili taki budżet i buty mają wytrzymać jak najdłużej.

Jeśli to drugie, to może warto przemyśleć zakup nawet czegoś droższego, ale bardziej wytrzymałego. Startówki i prawie-startówki są zazwyczaj dość delikatne. Nie będą miały bardzo długiego żywota (albo raczej przebiegu).
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1. Czy to Twoje jedyne buty i chcesz w nich biegać wszystkie treningi i starty, czy tylko starty i ważniejsze treningi szybkościowe?
2. Ile km (treningowo) biegasz średnio-miesięcznie?
3. Jakie starty (czy to ma być but pod 5-10km czy również HM i M oraz na jakie mniej więcej czasy)?
biegam ultra i w górach :)
Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1. Zapewne to beda moje jedyne buty na sezon.
2.Miesięcznie biegam gdzieś 150-200 km
3.Najczęściej biegam 10km, ale także Half Maraton. Dodatkowo chciałbym aby w tych butach dało rade pobiec Maraton
Czasy to 5km w 18min 10km w 38min HM 1:26
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli tak:
ad:1) odradzam klasyczne startówki.
ad:2) To sporo. Tym bardziej odradzam klasyczne startówki, proponuję zastanowić się nad butami treningowo-startowymi.
ad:3) Tutaj już nieco utrudniłeś...

Zastanów się, czy nie możesz zakupić 2 par butów. Biegasz całkiem sporo, startówki i klasyczne buty treningowo-startowe wystarczą Ci na mniej więcej 500(startówki)-1000(treningowo-startowe) km. Maksymalnie pół roku. Ja bym Ci polecił buty: Adidas Boston Boost 5. Sam w tym biegam, 500 km mają i lekko starta podeszwa tylko, cholewka jak nowa. Myślę, że 3 razy tyle pobiegam. Natomiast ja bym na Twoim miejscu (z uwagi na to, że jednak kilometraż 200km/tydzień to nie jest mało) rozważył bym takie zakupy:

1) Chcę jedynie treningowo-startowe: wtedy kupuję typowo takie buty, albo Boston Boost albo Asics Gel Trainer. W tych butach spokojnie przebiegniesz 10km-maraton oraz potrenujesz. Ale w startach na 10km szału nie będzie.

2) Kupujesz typowe treningówki (np. Energy Boost 2 - w tym z 3-4 tys km treningów spokojnie zrobisz) i do tego startówki (np. Asics Gel-Hyperspeed). Wychodzi drożej, ale sumarycznie dłużej pobiegasz niż w jednej parze. Możesz kupić najpierw treningówki, a startówki za miesiąc-dwa. Wtedy biegasz starty i mocne treningi szybkościowe w startówkach, a resztę w treningówkach. Plus jest taki, że w razie deszczu/błota etc możesz buty umyć i dzień później biegać w drugich.

Wybór należy do Ciebie :)
Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Asics Gel Trainer to nie jest but dla pronatorów?
A co możecie powiedzieć o Asics Gel-Hyper Tri, w sumie to będę startował w Triathlonie.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Durden pisze:Asics Gel Trainer to nie jest but dla pronatorów?
Niby tak, ale ja w tym biegałem (bo mi "statycznie" w sklepie pronację zdiagnozowali) 1000km i nic mi nie było - podczas biegu mam sporą supinację (zawody, filmiki, zdjęcia). Żyję, żadnej kontuzji.
Durden pisze:A co możecie powiedzieć o Asics Gel-Hyper Tri, w sumie to będę startował w Triathlonie.
Nie wypowiem się, ale dla Triathlonistów to Asics ma chyba Noosa-TRI (jak przymierzałem, to podeszwa w 8ce albo 9tce była identyczna jak w ds-trainer 18, różniły się tylko cholewką)?
Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co mozecie powiedziec o tym adidas Galaxy 2
Na allegro znalazlem Energy Boost 2 za 250 zł czy to oryginalne buty czy jakies podróby?
Durden
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a czy ktos mial stycznosc z New Balance M770v4 D?
Wertron
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja mogę polecić duramo 7 art adidas bardzo przyjemnie się w nich biega i cena oscyluje od 200-250 zł (wszystko zależy od sklepu ;p)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ