Kelnji Eliorun czy Asics GEL-Zaraca 4

marcosss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szukam butów do biegania. Robię trasy około 10 km po utwardzonych nawierzchniach? Problemem jest znalezienie odpowiedniego rozmiaru ( 48 ) oraz mój wzrost i waga ( 192 cm - waga w granicach 85-95 kg) Znalazłem 2 modele botów które by mi się podobały. Które lepiej wybrać?

BUTY ELIORUN MĘSKIE KALENJI 199 PLN
lub
Asics GEL-ZARACA 4 5307 220 PLN

Może inne w okolicach 200 PLN
PKO
Kamciu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47:07
Życiówka w maratonie: 3:57

Nieprzeczytany post

O Kalenji się nie wypowiem, a te Asicsy mają małą amortyzację. Przy Twojej wadze chyba lepsze były by bardziej amortyzowane.

W czym teraz biegasz? Bolą Ciebie mięśnie lub stawy? Jak długo biegasz?
pskosinski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Obawiam się, że Kalenji Eliorun mogą mieć za mało amortyzacji przy Twojej wadze, chociaż wiadomo – dużo zależy od techniki biegu i mięśni nóg (jako że jestem początkujący to u mnie to kuleje – 1800 km za mną).

Kupiłem te buty trochę ponad tydzień temu, przebiegłem w nich dotąd tylko 49 km, więc zbyt wiele napisać o nich nie mogę. W każdym razie, do tej pory biegałem w Kalenji Kiprun MD. Ważę ~70 kg. Mimo że Eliorun i Kiprun mają ten sam system amortyzacji (K-Ring) to w Eliorun działa on wyraźnie słabiej niż w Kiprun, chociaż mi to nawet się podoba podczas biegania po płaskim asfalcie. Za to gdy przyszło mi zbiegać 1,5 km ze wzgórza pod koniec 15,6 km treningu to bardzo wyraźnie odczułem, że mają mniej amortyzacji niż Kiprun MD. Czystego asfaltu trzymają się bardzo fajnie, asfaltu posypanego piachem kiepsko. Ogólnie do terenu słabo się nadają bo bieżnik mają bardzo płytki, no ale Ty i tak szukasz butów na asfalt więc to nie kłopot, tak tylko dodaję do pełniejszego obrazu. ;)

Ja je kupiłem dlatego, że chciałem zobaczyć jak to jest biegać w butach z mniejszym spadkiem z pięty ku palcom (6 mm w Eliorun, 10 mm w Kiprun), czy to coś dla mnie. Ogólnie zdecydowanie fajniej biega mi się w nich szybko (szybko jak dla mnie = poniżej 4'30/km, dla większości użytkowników forum to żółwie tempo) niż w Kiprun MD. Bardzo fajnie biega mi się w nich po asfalcie, ale ważę ~20 kg mniej. Kiprun bodajże też nie mają jakoś dużo amortyzacji w porównaniu do butów innych marek, a Eliorun mają jej jeszcze trochę mniej. Gdybym ja ważył tyle co ty to jednak bym się na nie nie zdecydował. Chociaż może przy większym rozmiarze stopy i amortyzacji mają więcej? Nie wiem. Ja noszę 44.

Edit.
A czekaj, zależy co masz na myśli przez "utwardzone nawierzchnie". Jeżeli asfalt to podtrzymuję to co wyżej. Jeżeli chodzi o utwardzone drogi polne, etc. to można Eliorun rozważyć, utwardzona polna droga jest o niebo bardziej miękka niż asfalt.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcosss pisze:Szukam butów do biegania. Robię trasy około 10 km po utwardzonych nawierzchniach? Problemem jest znalezienie odpowiedniego rozmiaru ( 48 ) oraz mój wzrost i waga ( 192 cm - waga w granicach 85-95 kg) Znalazłem 2 modele botów które by mi się podobały. Które lepiej wybrać?

BUTY ELIORUN MĘSKIE KALENJI 199 PLN
lub
Asics GEL-ZARACA 4 5307 220 PLN

Może inne w okolicach 200 PLN
Zaraca? Poszukaj Fortitude. Kawał żelazka na asfalty. Kiedyś kupiłem za jakieś 150, albo mniej i od trzech lat są bieganie na zmianę z trailowymi i nic im nie jest. No dobra, napisy na wkładce się starły i cholewka od wewnątrz przeciera, ale ma prawo.

Pzdr
T
Mario82
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Mam 178 cm wzrostu i 91 kg. Mimo że nie wyglądam, nikt mi tyle nie daje, mniej ważyć nie potrafię, dość jestem umięśniony, a biegam miesięcznie 180 km i rower do tego ok 500 km. Mam właśnie eliorun i jestem bardzo zadowolony. W wersji 2014 przebiegłem jakieś 1300 km, po czym przy na styku materiału z podeszwą zaczęły się odbywać. Mam teraz wersję 2015, muszę w sumie sprawdzić ile w nich przebiegłem, ale też super się biega. Żadnych dolegliwości nic nie boli, idealne. Z tym że biegam od paru lat na środstopie. Przy bieganiu naturalnym się sprawdza, przy lądowaniu na pięcie to już się nie wypowiem czy da radę przy takiej wadze
marcosss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myśląc utwardzone nawierzchnie miałem na myśli asfalt i kostkę brukową. Znalazłem jeszcze buty New Balance M870BB3 w podobnej cenie. Warto je wziąć?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ