Garmin Fenix 3/3HR

guernone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej. Sytuacja z wczoraj: trening po pagórkach, w lesie. Po ok. 14 km zegarek traci GPS, przestał naliczać dystans. Co prawda tempo wyświetlał, ale zaniżone o ok. minutę - pewnie z akcelerometru.
Pause/play nie pomogło, back/resume również.

Z ciekawości zostawiłem go tak. Przez kolejne 45min w lesie nic się nie zmieniło. Po wybiegnieciu na otwartą przestrzeń fenix obudził się po ok. 15min...
Dlaczego miał taką zawiechę?
Jestem lekko zniesmaczony....
PKO
paaulo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

guido pisze:
A jeszcze mam pytanie odnosnie wgrywania uaktualnienia softu. Czasami sie pojawiaja rozne aktualizacje, natomiast garmin connect pokazuje, ze posiadam aktualna wersje oprogramowania. Jak wgrac inaczej nowe aktualizacje?
Installation Instructions

Connect your Fenix3 to your computer using the USB cable. Download and unzip fenix3_tactixBravo_quatix3.zip. Place the gupdate.rgn file in the \GARMIN folder of your device's internal storage drive.
To update display software, place the gup2051.bin file in the \Garmin\RemoteSW folder of your device's internal storage drive.
To update BLE/ANT software, place the gup1909.bin file in the \Garmin\RemoteSW folder of your device's internal storage drive.
Disconnect your device from the computer, approve the update on the watch, and wait for the update to finish.
If you would like to revert to the previous public release software, follow the above steps but place the gupdate_6.90.rgn file in the \GARMIN folder. Rename the file to gupdate.rgn before disconnecting your device. NOTE: If you revert to an older version of software, all of your settings will be reset to defaults.
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

guido pisze:
marcinnek_ pisze:Jak masz plik GPX np. pobrany z netu od organizatora biegu, to możesz wgrać go do zegarka przez aplikację Base Camp. Działa świetnie, musisz mieć tylko zegarek podpięty po USB do kompa. Logika działania Base Camp bywa zaskakująca, ale samo wgranie tracka jest dość intuicyjne.
Jeśli masz plik GPX wystarczy:
1) podpiąć zegarek do komputera kablem USB w trybie pamięci masowej,
2) znaleźć folder NewFiles i tam wgrać trasę w formacie GPX
3) odłączyć zegarek,
Wyskoczy na ekranie informacja "aktualizuje" i znajdziesz trasę w zakładce "nawiguj" w zegarku. W zależności od systemu i ustawien folderów możesz go nie widzieć od razu bo to folder systemowy. Wtedy w ustawieniach folderów w Twoim systemie operacyjnym zaznacz opcje "pokaz ukryte foldery".

Szybko i bezproblemowo bez instalowania zewnetrznego softu ;)

Ja z przyzwyczajenia rysuje trasy na ridewithgps.com albo ściągam moje trasy z serwisu Suunto, którego wcześniej używałem i przerzucam do F3 - nie ma z tym problemu.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

paaulo pisze:Jeśli masz plik GPX wystarczy:
3) odłączyć zegarek,
Wyskoczy na ekranie informacja "aktualizuje" i znajdziesz trasę w zakładce "nawiguj" w zegarku
No i faktycznie, najszybszy i najprostszy sposób wrzucenia gotowego pliku :)
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ktoś mi może podpowiedzieć jak zrobić coś takiego by F3 pokazywał ile dni zostało do najbliższych zawodów?
Mignęło mi jakiś czas temu na stronie jakichś zawodów zdjęcie Fenixa, gdzie pod godzina była informacja w stylu "do Biegu X pozostało Y dni" czy coś w tym klimacie.

Mam wszystkie starty wrzucone w kalendarz w garmin connect, oznaczone jako "wyścig" ale nie pojawiają się w zegarku. Nie wyglądało mi to na jakąś wgraną z marketu tarcze zegarka bo czcionka i ustawienie takie jak w fabrycznym zegarku cyfrowym.
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
paaulo pisze:Jeśli masz plik GPX wystarczy:
3) odłączyć zegarek,
Wyskoczy na ekranie informacja "aktualizuje" i znajdziesz trasę w zakładce "nawiguj" w zegarku
No i faktycznie, najszybszy i najprostszy sposób wrzucenia gotowego pliku :)
Podzielę się moim sposobem - jest o tyle fajny, że nie trzeba zdejmować zegarka z ręki i schylać się po kabel :)

1. W GC wchodzę do Aktywności i wgrywam nową aktywność z GPX.
2. Włażę w tę nową aktywność, kółeczko zębate i opcja 'Save as a Course'
3. Kasuję Aktywność, coby nie śmiecić (bo to przecież nie moja aktywność tak naprawdę tylko jakiś tam wgrany GPX).
4. W fenixie synchronizuję się przez BT albo WIFI
.
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ooo aż wypróbuje. Kombinowałem tak na początku ale zauważyłem, że o ile była to tylko trasa zaplanowana i zapisana w formacie GPX (bez podanego czasu jak to jest w przypadku aktywności) to wyskakiwał błąd podczas wgrywania ręcznego do zakładki aktywności.

To zdecydowanie ułatwiłoby cały proces :)
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OK, to dodam jeszcze (nie wiem w sumie czy ma to znaczenie, ale być może tłumaczy dlaczego u mnie działa a u Ciebie nie), że:

- GPXy zapisuję jako 'track' a nie jako 'route' (nie testowałem czy z 'route' dałoby się podziałać w opisywany przeze mnie sposób),
- GPXy produkuję w online'owym narzędziu www.plotaroute.com, które polecił tu na forum Biazko, a które wg mnie rozwala system jeżeli chodzi o łatwość wyznaczania trasy, jej opis, mapy, które pod tym siedzą...

Wgrane w w/w sposób Kursy mają u mnie założone tempo 6 min/km, ale akurat ja na to nie zważam -- to teoretycznie ma znaczenie bo Fenix pokazuje czas dotarcia do celu, ile jesteś przed/za czasem, itp. Gdyby to było istotne to prawdopodobnie da się to skorygować w GC już przy konkretnym Kursie, ale nie próbowałem.
.
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heikki pisze:A ktoś mi może podpowiedzieć jak zrobić coś takiego by F3 pokazywał ile dni zostało do najbliższych zawodów?
Mignęło mi jakiś czas temu na stronie jakichś zawodów zdjęcie Fenixa, gdzie pod godzina była informacja w stylu "do Biegu X pozostało Y dni" czy coś w tym klimacie.

Mam wszystkie starty wrzucone w kalendarz w garmin connect, oznaczone jako "wyścig" ale nie pojawiają się w zegarku. Nie wyglądało mi to na jakąś wgraną z marketu tarcze zegarka bo czcionka i ustawienie takie jak w fabrycznym zegarku cyfrowym.
tutaj patrzyles na ten:
https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/183a ... 238eab2ba6
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Bosman.Zorz pisze:OK, to dodam jeszcze (nie wiem w sumie czy ma to znaczenie, ale być może tłumaczy dlaczego u mnie działa a u Ciebie nie), że:

- GPXy zapisuję jako 'track' a nie jako 'route' (nie testowałem czy z 'route' dałoby się podziałać w opisywany przeze mnie sposób),
- GPXy produkuję w online'owym narzędziu www.plotaroute.com, które polecił tu na forum Biazko, a które wg mnie rozwala system jeżeli chodzi o łatwość wyznaczania trasy, jej opis, mapy, które pod tym siedzą...

Wgrane w w/w sposób Kursy mają u mnie założone tempo 6 min/km, ale akurat ja na to nie zważam -- to teoretycznie ma znaczenie bo Fenix pokazuje czas dotarcia do celu, ile jesteś przed/za czasem, itp. Gdyby to było istotne to prawdopodobnie da się to skorygować w GC już przy konkretnym Kursie, ale nie próbowałem.
A no widzisz :) jest założone tempo, czas dotarcia itd... czyli Garmin traktuje to jako "aktywność" bo są inne dane poza suchym zbiorem punktów połączonych w trasę.
Ale jeśli zrobisz samą trasę w jakimś plannerze tras czy gdzieś indziej to takiej trasy nie wgrasz do garmin connect jako nową aktywność. Myśle, że tutaj tkwi właśnie różnica.
Ten sposób ze skopiowaniem do folderu pozwala wgrać dowolną zapisaną trase w formacie gpx.
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

anatom pisze: tutaj patrzyles na ten:
https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/183a ... 238eab2ba6
Dzięki ale znam te aplikacje. To niestety nie to. Szukałem tego zdjęcia ale już chyba marne szanse, że odnajdę. Wyglądało tak jakby to była funkcja stockowa Fenixa.
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heikki pisze:
A no widzisz :) jest założone tempo, czas dotarcia itd... czyli Garmin traktuje to jako "aktywność" bo są inne dane poza suchym zbiorem punktów połączonych w trasę.
Ale jeśli zrobisz samą trasę w jakimś plannerze tras czy gdzieś indziej to takiej trasy nie wgrasz do garmin connect jako nową aktywność. Myśle, że tutaj tkwi właśnie różnica.
Ten sposób ze skopiowaniem do folderu pozwala wgrać dowolną zapisaną trase w formacie gpx.
No, ale spróbuj zajrzeć do swoich gpxów. Ciężko mi sobie wyobrazić, aby gpx zapisany jako 'track' nie miał czasów, bo chyba istota tego sposobu zapisu jest taka, że dla punktu w czasie są podane parametry pozycji? Popatrz jak to jest u mnie, w przykładowym pliku:

Kod: Zaznacz cały

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no" ?>
<gpx xmlns="http://www.topografix.com/GPX/1/1" creator="www.plotaroute.com" version="1.1"  xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.topografix.com/GPX/1/1 http://www.topografix.com/GPX/1/1/gpx.xsd">
<metadata>
<desc>Route created on plotaroute.com</desc>
</metadata>

< ponizej są waypointy - jeżeli zapiszesz gpx jako 'route' to w pliku znajdą się tylko one >

<wpt lat="51.573959" lon="17.684033">
<time>2016-03-28T00:00:00Z</time>
<name>Kontynuuj </name>
<cmt>Kontynuuj na Nadbaryczna</cmt>
<desc>Kontynuuj na Nadbaryczna</desc>
<sym>Flag, Blue</sym>
</wpt>

< poniżej są trackpointy - pojawią się tylko jeżeli zapisze się gpxa jako 'track' >

<trk>
<name>Jakas nazwa tracka</name>
<trkseg>
<trkpt lat="51.573959" lon="17.684033">
<ele>116</ele>
<time>2016-03-28T00:00:00Z</time></trkpt>
<trkpt lat="51.573959" lon="17.684033">
<ele>116</ele>
<time>2016-03-28T00:00:00Z</time></trkpt>
<trkpt lat="51.573486" lon="17.682784">
<ele>116</ele>
<time>2016-03-28T00:00:36Z</time></trkpt>
<trkpt lat="51.573158" lon="17.681909">
<ele>115</ele>
<time>2016-03-28T00:01:02Z</time></trkpt>
<trkpt lat="51.573158" lon="17.681909">
<ele>115</ele>
<time>2016-03-28T00:01:02Z</time></trkpt>
<trkpt lat="51.572917" lon="17.681274">

<...>

</trk>
</gpx>
.
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie ma nic poza godz i datą utworzenia trasy.
Po prostu nie da się zaimportować bo Garmin wywala komunikat "undefined". Spróbuj zrobić trasę w innym programie i wgrac w ten sposob bo może tutaj leży problem i będziemy mieć szersze rozeznanie ;) daj znać co się udało.
Ten sposób ze skopiowaniem do folderu w pamięci zegarka uważam na te chwilę za najbardziej uniwersalny bo obsługuje każdego gpx'a.
Gollden
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:39:58
Życiówka w maratonie: 3:23:20

Nieprzeczytany post

Czy ktoś używa, mógłby polecić aplikację do F3, która na podstawie aktualnego tempa określi estymowany wynik np. na 10 km? Super jeśli dało by się ją dodać do kolejnego ekranu aplikacji w zegarku.
5km - 19:35 - 27.10.2018
10km - 39:58 - 11.11.2018
HM - 1:29:42 - 14.10.2018
M - 3:23:20 - 30.04.2017
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Ja używam Prediction Time. Używa ostatnich 5 min do predykcji. Mozna wpisać z poziomu gcm niestandardowe odległości np 50km czy 75km ;)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ