krzychooo pisze:Muszę przyznać, że zaciekawił mnie ten temat. Moja sytuacja jest nieco inna ale to podejscie budowania szybkosci na krotkich dystansach a dopiero potem wydłużania się mnie zaciekawiło.
Pozwolę sobie zatem zapytać o swój przypadek.
Za kilka dni idę do szpitala na artroskopię stawu skokowego i rekonstrukcję więzadła atfl. Wg wszelkich info rehabilitacja i powrót do pełnej sprawnosci powinien zająć mi około 12 tygodni. Mamy zatem początek lipca.
Zdaję sobie sprawę, że nie rzucę się z początkiem lipca od razu na bieganie. Chcialbym powrocić do roweru i przynajmniej te dwa letnie miesiące (lipiec, sierpień) więcej czasu spędzić na rowerze. Wydaje (?) mi się, ze tak będzie lepiej dla stawu. Bieganie stopniowo chciałbym włączać, krótko i powoli. Czy to dobry plan, nie wiem, ale taką mam nadzieję.
Powiedzmy, ze będzie OK. W sierpniu/wrześniu chciałbym coś zacząć biegać planowo. Odbudowywać utraconą formę. Część wydolności mam nadzieję odbuduję tym rowerem latem.
Pytanie czy moze właśnie dobrą drogą byłoby trenowanie kilka miesięcy szybkościowo ? Tak jak Barcel napisał aby przesunąć granicę komfortu wyżej i na tym robić potem wytrzymałość tempową i się wydłużać ? Powiedzmy tak do wiosny 2017 ? Wtedy jakieś starty na 5k, 10k. Może jakiś półmaraton ?
Potem od lata wydłużyć się pod kątem jesiennego maratonu? Co Wy o tym myślicie ?
Moje warunki brzegowe:
wiek 41
wzrost 183, waga obecnie 80 (jest rezerwa i plan na te 75)
przebiegane zaledwie około 3900km w 1,5 roku, wczesniej 4 sezony rower po 7-8 tys km rocznie
rekordy biegowe w podpisie (życiówka w maratonie to zgon po 30paru km po tempie na 3:12-3:14, półmaraton 2 tygodnie temu, 10k w czerwcu 2015)
dzięks
Tak poważnego zabiegu nie miałem, ale wydaje mi się, że masz bardzo dobry pomysł na powrót. Dodał bym do tego duże ilości ćwiczeń ogólnorozwojowych, aby wzmocnić korpus i inne partie mięśni. Oczywiście ćwiczenia dobrane tak, aby nie przeciążać osłabionej części ciała po zabiegu, ale trzeba wzmacniać.
Kolejna rada, to po zejściu z roweru na bieganie, nie zakładaj, że wydolność będzie rewelacyjna, tylko zaplanuj okres wprowadzenia do treningu biegowego 3-4 tygodnie. W połączeniu z ćwiczeniami ogólnorozwojowymi, które możesz zacząć już jeżdżąc na rowerze, powstanie bardzo dobry fundament pod trening zimowy. i rewelacyjną wiosnę 2017