Chce zaczac...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
floxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chcialbym sie dowiedziec jak mozna rozplanowac sobie bieganie -  jestem calkowitym amatorem i chcialbym sobie troszke pobiegac! Napiszcie akies prpozycje za wszystko bede wdzieczny !!
New Balance but biegowy
neutrino
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Najważniejsze jest, abyś ustalił sobie jakiś cel i dał odpowiedź na pytanie, co chcesz osiągnąć. Początki są dość nużące, bo należy biegać wolno. Z każdym tygodniem jednak zwiększając tempo lub dystans. Jeśli wcześniej nie biegałeś, to najlepiej rozpocząć od planu sześcotygodniowego. Jest chyba na stronie głownej z tego co pamiętam. Powodzenia i wytrwałości.
floxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nigdy nie biegalem jakos tak zeby cos trenowac. A chcialbym osiagnac hmm lepsza wytrwalosc i zgubic troszke brzuszka :P
Luxien
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Quote: from floxx on 10:35 pm on Mar. 16, 2005
Chcialbym sie dowiedziec jak mozna rozplanowac sobie bieganie -  jestem calkowitym amatorem i chcialbym sobie troszke pobiegac! Napiszcie akies prpozycje za wszystko bede wdzieczny !!
Wiosna - dobra pora na dobry początek.
Ja zaczynałem niedawno, sporo schudłem, jestem z biegania zadowolony więc moje rady mogą ci się przydać. Na początek biegaj co drugi dzień i niezbyt intensywnie. Trasy i dystanse sam sobie dobierz właściwe, ja  na początku biegałem 9-12km. Kup sobie buty i dzienniczek biegacza - miła rzecz. Szybko wybierz się na jakiś oficjalny bieg, nie powiem zawody bo chodzi o udział a nie rywalizacje. Niech to będzie 5km albo 10km. Wynik nieistotny bo przecież poprawisz go później. Najlepiej wystartować w swoim własnym mieście bo poznasz tam miejscowych entuzjastów z którymi później będziesz czasem razem biegał.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1.Plan 10-tygodiowy jest tutaj
2.Nie biegaj codziennie. Wystarczy co drugi dzień
3.Jak jest taka możliwość (czytaj: chęci, środki finansowe) przeplataj bieganie innymi dyscyplinami sportowymi.
Ale nie brydżami, szachami czy innymi kręglami ale pływaniem, rowerem a może jakimś wypadem w góry.
4.Do bieganie niezbędne są buty. Na początek możesz biegać w takich jakie masz, byleby miały jakąś amortyzację. Jak zaczniesz biegać więcej i systematycznie postaraj się nabyć coś lepiej dobranego.
Tutaj pomocne linki.
5.Jeśli bieganie nie znudzi się Tobie za parę miesięcy, to zadbaj o swoje czworogłowe i mięśnie wokół kręgosłupa
Wiele osób o tym zapomina lub nie chce im się a później są jakieś niespodziewane kłopoty.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
floxx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki bardzo wielkie. Zaczne sobie pobiegiwac troszke o jakis efektach jak cos to napisze :-)
ODPOWIEDZ