Garmin Fenix 3/3HR
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wszystko robisz z pozycji zegarka. Na poczatku wydaje sie to glupie bo wygodniej jest na kompie. Z perspektywy czasu(mialem polara v800 i suunto A2) stwierdzam, ze to lepsze rozwiazanie jak u konkurencji bo w kazdym momencie mozesz ustawic praktycznie wszystko bez komputera(nawet w trakcie treningu). Przywykniesz po paru chwilach i wyda sie to intuicyjne. Milego uzytkowania zycze 

Run Forrest, run!!!
-
- Dyskutant
No tak, to jest niewątpliwa przewaga, że można z poziomu zegarka ale to powinno być opcją dodatkową, a nie główną, że się tak wyrażę. Faktycznie jest intuicyjne bo już przed pierwszym bieganiem ustawiałem go przec rozgrzewką i rzeczywiście poza edycją nazwy idzie to w miare sprawnie.
Poważnie nie da rady z poziomu komputer tylko muszę prze-klikać cały zegarek? Miałem wcześniej M400 i Ambita2 to tam brakowało możliwości edycji ale do każdego sportu mam poustawiane sprawdzone ekrany i nic nie planuje zmieniać bo to takie ustawienie "idealne". A mam prawie 10 dyscyplin do ogarnięcia. Padaka straszna jeśli flagowy model Garmina nie ma podstawowej opcji :/ EDGE z tego co się orientuje ma możliwość ustawienia z komputera i wgrania ekranów (jeśli nie to mnie poprawcie).
Poważnie nie da rady z poziomu komputer tylko muszę prze-klikać cały zegarek? Miałem wcześniej M400 i Ambita2 to tam brakowało możliwości edycji ale do każdego sportu mam poustawiane sprawdzone ekrany i nic nie planuje zmieniać bo to takie ustawienie "idealne". A mam prawie 10 dyscyplin do ogarnięcia. Padaka straszna jeśli flagowy model Garmina nie ma podstawowej opcji :/ EDGE z tego co się orientuje ma możliwość ustawienia z komputera i wgrania ekranów (jeśli nie to mnie poprawcie).
-
- Wyga
- Kontakt:
A mój GF 3 dzisiaj dokonał żywota ! Najpierw problemy z bateria, potem włączały i wyłączały sie funkcje których nie ustawiałem a na koniec krzyczał o aktualizacje, wyłączył sie i już odmawia włączenia. Mam coraz bardziej dosyć tego urządzenia. Napisałem do wsparcia i zobaczymy czy podejmą sie naprawy.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Żaden zegarek garmina nie ma takiej możliwości i jesli sie nie myle to nie mial. Fenix1 mial nieoficjalnie narzedzie od tego. O edge pytaj na forum rowerowym. Dodatkowym ficzerem powinno być wlasnie ustawianie z poziomu www a podstawowym z zegarka. Inaczej w przypadku padu strony lub braku dostępu do aplikacji jestes w czarnej d...
BTW jak nie chcesz nic ustawiać to wgraj sobie jakiś wielookienkowe pole connect iq których jest pierdylion.
BTW jak nie chcesz nic ustawiać to wgraj sobie jakiś wielookienkowe pole connect iq których jest pierdylion.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
- Dyskutant
Właśnie sęk w tym, że chce ustawić takie same ekrany jak miałem w Ambicie bo są sprawdzone na zawodach i dla mnie najwygodniejsze. Takie co popadnie to mam aktualnie "z pudełka" 
Ok, może nie głównym ale na równi powinny być obie opcje dostępne skoro zegarek za 450zł ma taką funkcjonalność. Raz dwa przez serwis lub garmin conncet, a jak nie ma w pobliżu, nie działa albo w ostatniej chwili potrzeba coś innego to z zegarka. Jak się używa tylko 2 aktywności to nie ma problemu sobie poustawiać ale więcej niż 2 (to w końcu zegarek multisport) to po zakupie zegarka można spędzić cały dzień na ustawianiu tego pod siebie. Dobrze, że chociaż strefy tętna i mocy można z komputera ustawić.
Bart_Z przykro mi :/

Ok, może nie głównym ale na równi powinny być obie opcje dostępne skoro zegarek za 450zł ma taką funkcjonalność. Raz dwa przez serwis lub garmin conncet, a jak nie ma w pobliżu, nie działa albo w ostatniej chwili potrzeba coś innego to z zegarka. Jak się używa tylko 2 aktywności to nie ma problemu sobie poustawiać ale więcej niż 2 (to w końcu zegarek multisport) to po zakupie zegarka można spędzić cały dzień na ustawianiu tego pod siebie. Dobrze, że chociaż strefy tętna i mocy można z komputera ustawić.
Bart_Z przykro mi :/
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
To poświęć kilkanaście minut i ustaw. Ustawia się intuicyjnie ale jak masz problem to zerknij do instrukcji.heikki pisze:Właśnie sęk w tym, że chce ustawić takie same ekrany jak miałem w Ambicie bo są sprawdzone na zawodach i dla mnie najwygodniejsze.
Dokładnie ! I jako dodatkowe ustawienia są z poziomu www w GC np zakładka >> urządzeniaMikeSpy pisze: Dodatkowym ficzerem powinno być wlasnie ustawianie z poziomu www a podstawowym z zegarka.
-
- Dyskutant
Widzę, że się nie rozumiemy.
Nie mówię, że to jest skomplikowane albo nieintuicyjne i trzeba sięgać po instrukcję bo nie wiadomo jak to zrobić. Chodzi o to, że jest to zwyczajnie mało wygodne i mało praktyczne takie ustawianie dla każdej aktywności z poziomu zegarka, kiedy można by to było zrobić raz dwa z komputera tak jak u konkurencji. Ładuje zegarek albo zgrywam trening, w miedzy czasie ustawiam coś w serwisie i klikam synchronizuj.
No tak, w garmin connect akurat w tej zakładce to prawie nic istotne nie ma. Poza związanymi z datą i zakresami stref to można sobie co najwyżej zmienić datę urodzenia albo wagę i wzrost..czyli coś co dwoma ruchami robi się w zegarku. Nie tędy droga.
A w kwestii tego czy to dodatkowa funkcja czy nie…prosty przykład: jak się zegarek wysypie, co jak słyszę może się zdarzyć i trzeba będzie zrobić factory reset to trzeba na nowo ustawiać w zegarku. Serwis www się nie wysypie tak żeby nam się profil wyzerował i wszystkie ustawienia. Wtedy zapisane ustawienia aktywności i układ ekranów byłyby tam bardziej niż pożądane.
narazie jest ok (bieganie i basen zrobiony) zobaczymy jak się sprawdzi dalej bo wydaje się super ale ta jedna sprawa trochę irytująca
szczególnie, że appka mobilna też masa zakładek ale funkcjonalnie mogłoby być lepiej.
Nie mówię, że to jest skomplikowane albo nieintuicyjne i trzeba sięgać po instrukcję bo nie wiadomo jak to zrobić. Chodzi o to, że jest to zwyczajnie mało wygodne i mało praktyczne takie ustawianie dla każdej aktywności z poziomu zegarka, kiedy można by to było zrobić raz dwa z komputera tak jak u konkurencji. Ładuje zegarek albo zgrywam trening, w miedzy czasie ustawiam coś w serwisie i klikam synchronizuj.
No tak, w garmin connect akurat w tej zakładce to prawie nic istotne nie ma. Poza związanymi z datą i zakresami stref to można sobie co najwyżej zmienić datę urodzenia albo wagę i wzrost..czyli coś co dwoma ruchami robi się w zegarku. Nie tędy droga.
A w kwestii tego czy to dodatkowa funkcja czy nie…prosty przykład: jak się zegarek wysypie, co jak słyszę może się zdarzyć i trzeba będzie zrobić factory reset to trzeba na nowo ustawiać w zegarku. Serwis www się nie wysypie tak żeby nam się profil wyzerował i wszystkie ustawienia. Wtedy zapisane ustawienia aktywności i układ ekranów byłyby tam bardziej niż pożądane.
Hahaha nie strasz!himek pisze:Caly Fenix... albo go kochasz albo nienawidziszNie smuc sie... bo sie obrazi i padnie :P

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Glowna wada w Suunto Ambit to brak konfiguracji z poziomu zegarka, w Fenixie znowu wada to brak takiej synchronizacji z poziomu www, z dwojga zlego wole to drugie. Przynajmniej jak chce cos na szybko zmienic, nawet w trakcie treningu to moge to zrobic 

-
- Zaprawiony W Bojach
kwestia tego, czy potrzebujesz coś zmieniać. ja w trakcie treningu jeszcze nigdy nie potrzebowałem "czegoś" zmieniac, a biegam z ambitami już 3 lata. mam wszystko ustawione i śmigam... no dobra, truchtam.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Kuba masz racje. Jak miałem ambita to też mi to nie przeszkadzało. Miałem kilka ekranów do wyboru i mi starczało. Jak wiedziałem, że będę potrzebował innej konfiguracji której nie miałem to siadałem i ją robiłem. Zdarzyło mi się jednak pojechać na zawody bez ustawienia ekranu "zawodowego"
musiałem się z tym pogodzić. W fenixie nie muszę, zmieniam ustawienia na szybko kiedy chcę i to mi pasuje 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
A mi się zdarza notorycznie. Mam jeden podstawowy ekran na którym zależnie od charakteru treningu albo mam czas okrążenia lub dystans okrążenia. Gdy trener zadaje trening z odcinkami mierzonymi jednym lub drugim, kilka kliknięć wystarcza, by przedefiniować ekran. I nie muszę pisać, że o treningu dowiaduję się już po rozgrzewce, daleko od jakiegokolwiek komputera czy nawet telefonu 

Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Dyskutant
Mnie się zdarzyło raz czy dwa potrzebować zmienić coś z dala od komputera ale jednak zdarzyło dlatego rozpatruje to w aspekcie wady Suunto. Tak samo brak ustawienia zegarka od podstaw przez komputer w Garminie.
Dlatego jako, że to jest flagowy produkt Garmina powinny być obie możliwości. To nie jest nie wiadomo jak skomplikowany feature, żeby nie dało się go zaimplementować. Skoro da ustawiać z komputer zakresy tętna i mocy, instalować aplikacje, edytować ekran tarczy zegarka z poziomu Garmin Express też się da… To chyba tylko zwykłe nieogarnięcie ludzi w Garminie i może w jakiejś aktualizacji przemyślą tę sprawę
w każdym razie wysłałem im sugestie, może podobne też do nich docierały. Trzeba mieć nadzieje 
Dlatego jako, że to jest flagowy produkt Garmina powinny być obie możliwości. To nie jest nie wiadomo jak skomplikowany feature, żeby nie dało się go zaimplementować. Skoro da ustawiać z komputer zakresy tętna i mocy, instalować aplikacje, edytować ekran tarczy zegarka z poziomu Garmin Express też się da… To chyba tylko zwykłe nieogarnięcie ludzi w Garminie i może w jakiejś aktualizacji przemyślą tę sprawę

- czach
- Dyskutant
- Kontakt:
Zgrywasz pliki konfiguracyjne z Garmina na dysk w komputerze[1].heikki pisze: A w kwestii tego czy to dodatkowa funkcja czy nie…prosty przykład: jak się zegarek wysypie, co jak słyszę może się zdarzyć i trzeba będzie zrobić factory reset to trzeba na nowo ustawiać w zegarku. Serwis www się nie wysypie tak żeby nam się profil wyzerował i wszystkie ustawienia. Wtedy zapisane ustawienia aktywności i układ ekranów byłyby tam bardziej niż pożądane.

[1]Ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co będą je robić

--
Marcin Trzaska /czach/
Marcin Trzaska /czach/
-
- Dyskutant
no co Ty czach ! Ty tak serio ? :Dczach pisze:Zgrywasz pliki konfiguracyjne z Garmina na dysk w komputerze[1].![]()
[1]Ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co będą je robić