Garmin Fenix 3/3HR

himek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko robisz z pozycji zegarka. Na poczatku wydaje sie to glupie bo wygodniej jest na kompie. Z perspektywy czasu(mialem polara v800 i suunto A2) stwierdzam, ze to lepsze rozwiazanie jak u konkurencji bo w kazdym momencie mozesz ustawic praktycznie wszystko bez komputera(nawet w trakcie treningu). Przywykniesz po paru chwilach i wyda sie to intuicyjne. Milego uzytkowania zycze :)
Run Forrest, run!!!
PKO
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No tak, to jest niewątpliwa przewaga, że można z poziomu zegarka ale to powinno być opcją dodatkową, a nie główną, że się tak wyrażę. Faktycznie jest intuicyjne bo już przed pierwszym bieganiem ustawiałem go przec rozgrzewką i rzeczywiście poza edycją nazwy idzie to w miare sprawnie.
Poważnie nie da rady z poziomu komputer tylko muszę prze-klikać cały zegarek? Miałem wcześniej M400 i Ambita2 to tam brakowało możliwości edycji ale do każdego sportu mam poustawiane sprawdzone ekrany i nic nie planuje zmieniać bo to takie ustawienie "idealne". A mam prawie 10 dyscyplin do ogarnięcia. Padaka straszna jeśli flagowy model Garmina nie ma podstawowej opcji :/ EDGE z tego co się orientuje ma możliwość ustawienia z komputera i wgrania ekranów (jeśli nie to mnie poprawcie).
Bart_Z
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A mój GF 3 dzisiaj dokonał żywota ! Najpierw problemy z bateria, potem włączały i wyłączały sie funkcje których nie ustawiałem a na koniec krzyczał o aktualizacje, wyłączył sie i już odmawia włączenia. Mam coraz bardziej dosyć tego urządzenia. Napisałem do wsparcia i zobaczymy czy podejmą sie naprawy.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Żaden zegarek garmina nie ma takiej możliwości i jesli sie nie myle to nie mial. Fenix1 mial nieoficjalnie narzedzie od tego. O edge pytaj na forum rowerowym. Dodatkowym ficzerem powinno być wlasnie ustawianie z poziomu www a podstawowym z zegarka. Inaczej w przypadku padu strony lub braku dostępu do aplikacji jestes w czarnej d...
BTW jak nie chcesz nic ustawiać to wgraj sobie jakiś wielookienkowe pole connect iq których jest pierdylion.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Właśnie sęk w tym, że chce ustawić takie same ekrany jak miałem w Ambicie bo są sprawdzone na zawodach i dla mnie najwygodniejsze. Takie co popadnie to mam aktualnie "z pudełka" ;)

Ok, może nie głównym ale na równi powinny być obie opcje dostępne skoro zegarek za 450zł ma taką funkcjonalność. Raz dwa przez serwis lub garmin conncet, a jak nie ma w pobliżu, nie działa albo w ostatniej chwili potrzeba coś innego to z zegarka. Jak się używa tylko 2 aktywności to nie ma problemu sobie poustawiać ale więcej niż 2 (to w końcu zegarek multisport) to po zakupie zegarka można spędzić cały dzień na ustawianiu tego pod siebie. Dobrze, że chociaż strefy tętna i mocy można z komputera ustawić.

Bart_Z przykro mi :/
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heikki pisze:Właśnie sęk w tym, że chce ustawić takie same ekrany jak miałem w Ambicie bo są sprawdzone na zawodach i dla mnie najwygodniejsze.
To poświęć kilkanaście minut i ustaw. Ustawia się intuicyjnie ale jak masz problem to zerknij do instrukcji.
MikeSpy pisze: Dodatkowym ficzerem powinno być wlasnie ustawianie z poziomu www a podstawowym z zegarka.
Dokładnie ! I jako dodatkowe ustawienia są z poziomu www w GC np zakładka >> urządzenia
himek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Caly Fenix... albo go kochasz albo nienawidzisz :) Nie smuc sie... bo sie obrazi i padnie :P
Run Forrest, run!!!
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Widzę, że się nie rozumiemy.
Nie mówię, że to jest skomplikowane albo nieintuicyjne i trzeba sięgać po instrukcję bo nie wiadomo jak to zrobić. Chodzi o to, że jest to zwyczajnie mało wygodne i mało praktyczne takie ustawianie dla każdej aktywności z poziomu zegarka, kiedy można by to było zrobić raz dwa z komputera tak jak u konkurencji. Ładuje zegarek albo zgrywam trening, w miedzy czasie ustawiam coś w serwisie i klikam synchronizuj.

No tak, w garmin connect akurat w tej zakładce to prawie nic istotne nie ma. Poza związanymi z datą i zakresami stref to można sobie co najwyżej zmienić datę urodzenia albo wagę i wzrost..czyli coś co dwoma ruchami robi się w zegarku. Nie tędy droga.

A w kwestii tego czy to dodatkowa funkcja czy nie…prosty przykład: jak się zegarek wysypie, co jak słyszę może się zdarzyć i trzeba będzie zrobić factory reset to trzeba na nowo ustawiać w zegarku. Serwis www się nie wysypie tak żeby nam się profil wyzerował i wszystkie ustawienia. Wtedy zapisane ustawienia aktywności i układ ekranów byłyby tam bardziej niż pożądane.

himek pisze:Caly Fenix... albo go kochasz albo nienawidzisz :) Nie smuc sie... bo sie obrazi i padnie :P
Hahaha nie strasz! ;) narazie jest ok (bieganie i basen zrobiony) zobaczymy jak się sprawdzi dalej bo wydaje się super ale ta jedna sprawa trochę irytująca :) szczególnie, że appka mobilna też masa zakładek ale funkcjonalnie mogłoby być lepiej.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Glowna wada w Suunto Ambit to brak konfiguracji z poziomu zegarka, w Fenixie znowu wada to brak takiej synchronizacji z poziomu www, z dwojga zlego wole to drugie. Przynajmniej jak chce cos na szybko zmienic, nawet w trakcie treningu to moge to zrobic ;)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kwestia tego, czy potrzebujesz coś zmieniać. ja w trakcie treningu jeszcze nigdy nie potrzebowałem "czegoś" zmieniac, a biegam z ambitami już 3 lata. mam wszystko ustawione i śmigam... no dobra, truchtam.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuba masz racje. Jak miałem ambita to też mi to nie przeszkadzało. Miałem kilka ekranów do wyboru i mi starczało. Jak wiedziałem, że będę potrzebował innej konfiguracji której nie miałem to siadałem i ją robiłem. Zdarzyło mi się jednak pojechać na zawody bez ustawienia ekranu "zawodowego" ;) musiałem się z tym pogodzić. W fenixie nie muszę, zmieniam ustawienia na szybko kiedy chcę i to mi pasuje ;)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A mi się zdarza notorycznie. Mam jeden podstawowy ekran na którym zależnie od charakteru treningu albo mam czas okrążenia lub dystans okrążenia. Gdy trener zadaje trening z odcinkami mierzonymi jednym lub drugim, kilka kliknięć wystarcza, by przedefiniować ekran. I nie muszę pisać, że o treningu dowiaduję się już po rozgrzewce, daleko od jakiegokolwiek komputera czy nawet telefonu ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mnie się zdarzyło raz czy dwa potrzebować zmienić coś z dala od komputera ale jednak zdarzyło dlatego rozpatruje to w aspekcie wady Suunto. Tak samo brak ustawienia zegarka od podstaw przez komputer w Garminie.

Dlatego jako, że to jest flagowy produkt Garmina powinny być obie możliwości. To nie jest nie wiadomo jak skomplikowany feature, żeby nie dało się go zaimplementować. Skoro da ustawiać z komputer zakresy tętna i mocy, instalować aplikacje, edytować ekran tarczy zegarka z poziomu Garmin Express też się da… To chyba tylko zwykłe nieogarnięcie ludzi w Garminie i może w jakiejś aktualizacji przemyślą tę sprawę ;) w każdym razie wysłałem im sugestie, może podobne też do nich docierały. Trzeba mieć nadzieje ;)
Awatar użytkownika
czach
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

heikki pisze: A w kwestii tego czy to dodatkowa funkcja czy nie…prosty przykład: jak się zegarek wysypie, co jak słyszę może się zdarzyć i trzeba będzie zrobić factory reset to trzeba na nowo ustawiać w zegarku. Serwis www się nie wysypie tak żeby nam się profil wyzerował i wszystkie ustawienia. Wtedy zapisane ustawienia aktywności i układ ekranów byłyby tam bardziej niż pożądane.
Zgrywasz pliki konfiguracyjne z Garmina na dysk w komputerze[1]. :-)

[1]Ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co będą je robić ;-)
--
Marcin Trzaska /czach/
heikki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czach pisze:Zgrywasz pliki konfiguracyjne z Garmina na dysk w komputerze[1]. :-)

[1]Ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co będą je robić ;-)
no co Ty czach ! Ty tak serio ? :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ