odchudzanie przez bieganie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
patipati125
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pragnę schudnąć 15 kg, najlepiej jak najszybciej. Od tygodnia zmieniłam nawyki żywieniowe i zaczelam biegać, mam tylko pytanie jak te.moje bbieganie ma wyglądać?
Narazie wygląda to tak: waze 85 , wstaje o 5 rano i biegam pół godziny - godzinę, truchcikiem, później jem śniadanie. Jest okej? Schludnie tak czy coś zmienić? A i biegam 6 razy w tygodniu, jeden dzień robię wolny..
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Zmiejsz ilość biegów do 4, góra pięciu tygodniowo. Na początek 6 to za dużo. Szybko możesz nabawić się kontuzji i zakończyć bieganie na długie tygodnie. Zamiast biegania w dni "odpoczynkowe" możesz wykonywać inne ćwiczenia np. te i te czy też rower lub basen.

Kluczem do chudniecia zawsze jest dieta. Jeśli zmniejszysz podaż kalorii przy jednoczesnym zwiększeniu wydatku energetycznego powinieneś chudnąć.
Krzysiek
gofer7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Polecam skupić się jednak na prawidłowym odżywianiu. Fajnie, że piszesz o zmianie nawyków żywieniowych, a nie o diecie. To bardzo dobre podejście. Generalnie założenie ogólne jest proste - bilans powinien być ujemny.

Fajnie jakby sport był zróżnicowany. Można zawsze zamienić trening biegowy na jakiejś maszynie aerobowej na siłowni. Im bardziej różnorodnie tym lepiej.
Zapraszam 1, 2 oraz 3
Igor511
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:36

Nieprzeczytany post

Samo bieganie nie wystarczy. Jak wyżej napisali. Żeby schudnąć i zdrowo zrzucić taką wagę potrzeba zmienić nawyki żywieniowe, styl życia i ogólnie potrzeba dużo samozaparcia.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Bieganie pomoże, ale słowo "pomoże" jest tu kluczem. Nie jest to coś wystarczającego samo w sobie, jest to pomocny dodatek.

obrazowy przykład:

Załóżmy, że będziesz biegać 30-40 km w tygodniu. W przybliżejniu będziesz spalał w tym czasie 2700-3500 kcal. To ozwala chudnąc ok. 0,5 kg tygodniowo, ale pod warunkiem, że (nie wliczając biegania) jesz na zerowym bilansie energetyczny. Jeśli codziennie będziesz zjadał o 600 kcal (np. tabliczka czekolady) za dużo względem (bezbiegowego) zapotrzebowania energetycznego, to będzie Ci przybywało po 0,1-0,2 kg tygodniowo.
Krzysiek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

patipati125 pisze:Pragnę schudnąć 15 kg, najlepiej jak najszybciej.
Albo trwale albo szybko - nie ma drogi na skróty :)
patipati125 pisze:Od tygodnia zmieniłam nawyki żywieniowe i zaczelam biegać, mam tylko pytanie jak te.moje bbieganie ma wyglądać?
Narazie wygląda to tak: waze 85 , wstaje o 5 rano i biegam pół godziny - godzinę, truchcikiem, później jem śniadanie. Jest okej? Schludnie tak czy coś zmienić? A i biegam 6 razy w tygodniu, jeden dzień robię wolny..
Jak ogarniesz miskę to będziesz miała 2/3 sukcesu za sobą. Między półgodzinnym treningiem, a godzinnym jest przepaść - od czego zależy ile biegasz? Bieganie na czczo z rana? Jeżeli Ci odpowiada to czemu nie. Sam tak zaczynałem. Ilość treningów na początek może być zabójcza i kontuzjogenna, ale to Ty najlepiej wiesz czy budujesz formę czy ją niszczysz. Zakładam, że skoro robisz tylko 1 dzień wolny to jest ok i organizm to znosi.
truflova
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
patipati125 pisze: Pragnę schudnąć 15 kg, najlepiej jak najszybciej.
Albo trwale albo szybko - nie ma drogi na skróty
Zgadzam się. :taktak:
Swoją drogą dzisiaj rano zastawiałam się jak bardzo ludziom reklamy wpajają, że dzięki "therm-coś tam" mogą schudnąć SZYBKO i na długo.

Kiedyś kiedyś, jak zależało mi na tym, by schudnąć, nigdy nie biegałam na czczo - dla mnie to był strzał w stopę, nie miałam siły żeby biegać dłużej. W całym procesie kluczowa okazała się dobra dieta i diametralna zmiana nawyków żywieniowych (a swego czasu zgubiłam ponad 15 kilogramów). Jednak nie zaczynałam od razu tak na ostro, raczej więcej było marszu i stopniowo wplatałam biegi...

No i też uważam, że nie ma sensu biegać 6 razy w tygodniu, niech te nogi Ci trochę odpoczywają. Pomijając kwestie kontuzji, możesz się tak szybko zniechęcić.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

IMHO 3x w tygodniu na początku to jest optimum, co drugi dzień, a jedna przerwa 2 dniowa...ew. co drugi dzień.

--
Axe
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ