Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak sobie strefy tętna i prędkości ustawiliscie?
New Balance but biegowy
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy po ostatniej aktualizacji padły wam Smart Notifications? Załamany jestem, każda aktualizacja wprowadza coś nowego i jednocześnie psuje coś starego.
Poza tym, czy ktoś ma problemy z przerzucaniem treningów do stravy? Mi basen pokazuje jako bieg i jeszcze wylicza, że przepłynąłem 1374 m, mimo że ustawiłem basen 25 m i przepłynąłem 56 basenów.
Awatar użytkownika
tomhusky
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Smart Notifications nie używam, więc nie wypowiem się ale z nową aktualizacją nie mam problemów, treningi do Strava u mnie przerzuca automatycznie i wszystko ok.

Za to kwestia inna, mianowicie różnica ilości zużytych kcal bez pulsometru a z pulsometrem, nie znalazłem odpowiedzi.
I tak np. trening obwodowy 40 minut z pulsometrem 333 kcal a taki sam bez pulsometru 153 albo pływanie 1200m w 40 min. podaje 189kcal, tu powinno być dwa lub trzy razy tyle i pewnie byłoby jakbym miał założony pulsometr.
Jest jakiś sposób aby Polar Flow brał poprawkę na nie założony pulsometr skoro wszystkie parametry osoby i wcześniejsze treningi i wyliczenia/wskaźniki testów itd. ma w systemie?
Dlaczego takie pytanie? Ponieważ po takim niby "słabym" treningu np. regeneracja podskakuje niewiele jak po jakimś spacerze a na inne wyliczenia też to ma na pewno wpływ.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak nie zakłądasz pulsometru to są brane dane uśrednione czyli dla kogoś aktywnego wsportach wytrzymałościowych znacznie zawyzone.

Np przyjmuje sie że średnio tętno spoczynkowe u Kowalskiego to 60-80, ja np w okresie roztrenwoania mam 45 :) , czyli stan chorobowy u kowalskiego. Takie dane wpływają na kcal. Ogólnie z pulsometrem wychodzą w maire poprawne wyniki
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

bez pulsometru rzeczywiście jest zawsze brana pod uwagę średnia, ale to tylko dowód na to, że aż tak Polar jeszcze swojej technologii nie zindywidualizował, tylko wszystkich wrzuca do jednego worka. Nawet jak masz już sporą historię treningów nie dostosowuje poziomów regeneracji, tylko twardo oblicza wg wskazań każdego treningu. Tak samo jeśli chodzi o nakładanie się treningów, nie ma dla niego znaczenia, że rano kazał się regenerować np. 15 godzin, jeśli zrobiłeś lekki trening po południu, to oblicza np. 3-5 godz. nie podając żadnego wskaźnika, który brałby pod uwagę ranny wynik. Dodaje tylko sumę zmęczenia, dobre i to.
Z kolei można to uśrednianie zrozumieć o tyle, że przecież zegarek bez pulsometru nie jest w stanie właściwie określić jak mocno trenowałeś, nawet doskonale znając twoje parametry: możesz trenować np. z dużym obciążeniem albo w bardzo zmiennych warunkach (bieg pod wiatr, podbiegi itd.) i w tym samym czasie na tym samym dystansie jeden trening może być od drugiego dwa razy bardziej obciążający. Dlatego też za każdym jednym razem zakładam pulsometr i tyle :-).
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale to tylko dowód na to, że aż tak Polar jeszcze swojej technologii nie zindywidualizował,
Oj polar to ma wiele do nadrobienia i do dużo prostszych rzeczy niż personalizacja pod daną osobę.

-Rekordy życiowe
-wgrywanie map
-możliwośc łatwiejszego planowania treningów BNP
-możliwość ustanawia tempa startowego dla segmentu treningu
-plany treningowe
-ostrzeżenie przed sztormem (ala suunto)
-korekta tempa chwilowego po czujniku kadencji wbudowanym w zegarek
-dodanie GAP ala strava
-dodanie licznika sprzetu biegowego
-ogólna poprawa polar couch

i pewnie jeszcze kilka rzeczy by się znalazło :spoczko:
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Największa wada Polara to dla mnie brak danych (tempa/prędkości/...) dotyczących okrążenia/fazy treningu wgranego wcześniej z komputera! Mam przebiec odcinek w zadanym tempie i w jego trakcie nie wiem z jaką prędkością biegnę :/
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przecież masz możesz ustawić tempo wyświetlane na pupicie, możesz też skorzystać z automatycznego tempa średniego okrążenia
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:przecież masz możesz ustawić tempo wyświetlane na pupicie, możesz też skorzystać z automatycznego tempa średniego okrążenia
Możesz zobaczyć jedynie tempo całego biegu, tempo okrążenia ręcznie zmienionego, tempo okrążenia automatycznego (stałego, np. co 1km). Tempa okrążenia z wgranego treningu składającego się z wielu części Polar nie umie pokazać :(
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na zegarku niby nie w serwisie tak, ale znowu na zegarku masz pokazaną strefę tempa dla segmentu na którym się znajdujesz
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:na zegarku niby nie w serwisie tak, ale znowu na zegarku masz pokazaną strefę tempa dla segmentu na którym się znajdujesz

W serwisie oczywiście już zobaczysz, ale ja chcę widzieć w trakcie biegu w dokładnie jakim tempie robię okrążenie.
Dla mnie to główny powód, z którego V800 leży w szafie, a biegam z Garminem 920.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no mi to akurat nie przeszkadza, wiadomo każdy ma inne wymagania. Znacznie bardziej brakuje mi treningów bnp, które aby ustawić płynnie to trzeba strasznie kombinować
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

deepblue pisze:Największa wada Polara to dla mnie brak danych (tempa/prędkości/...) dotyczących okrążenia/fazy treningu wgranego wcześniej z komputera! Mam przebiec odcinek w zadanym tempie i w jego trakcie nie wiem z jaką prędkością biegnę :/
Zgadzam się, ze to jest absolutnie najwieksza wada v800. Wg mnie to oznacza brak interwałów z prawdziwego zdarzenia, bo przy automatycznym lapie nigdy nie wiadomo jak się aktualnie biegnie. Powtarzam od dawna, ze brak tego to hańba
Pierodly w rodzaju notyfikacji, kalorii czy budzika to naprawdę pierdoły panowie.
Obrazek
peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34

Nieprzeczytany post

Mam problemik, po synchronizacji wgrał mi sie trening ale pusty.... ikonka jest z gosciem ktory stoi ale pisze ze trening biegowy, zero jakichkolwiek informacji treningowych nie moge wgrac na endo... Macie jakis pomysł zeby to naprawic?
ODPOWIEDZ