Kłucie w śródstopiu, uczucie naciągania.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Przejrzałem forum, lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje objawy więc opiszę moją przypadłość.
Biegam już 6 miesięcy po 3 letniej przerwie. Dystans pokonywany obecnie to max 16km wolnego wybiegania [~6min]

Przypadek, może nie, ale po zmianie obuwia biegowego z Asics Landreth 7 na Asics GT 2000-3, po kilku treningach zacząłem odczuwać kłucie w śródstopiu (lewa noga).
Tak jakby ktoś igiełką wam lekko dotykał stopy. Po rozgrzewce i 1km zanikało. Jednak z czasem owo kłucie narasta i zmienia się w uczucie rozciągania ? naciągania?
Obecnie buty mają 300km przebiegu, a ja co 3-4 treningi mam powrót owego bólu, który wyklucza mnie na czas ok 1 - 2 tygodni.

Najczęściej problem występuje, gdy idę po czymś miękkim tj, trawnik, ścieżka w lesie, rzadko występuje gdy biegam po asfaltowych ścieżkach.
Ciężko opisać dokładne miejsce, ale jestem przekonany, że ból występuje w samym środku stopy.
Byłem u fizjoterapeuty z jeszcze innym problemem i gdy powiedziałem o stopie zapytał o nowe buty i tylko stwierdził biegać, ale uważać.

Dodam, że od 2 miesięcy codziennie masuję stopy 3x2min piłeczką, jednak objawy dalej występują.
Nie boli gdy chodzę boso, czy jak wstanę rano, więc wykluczam zapalenie rozcięgna, ale lekarzem nie jestem, a jak widzicie rady fizjoterapeuty też nie są w 100% pewne.
Jeżeli macie jakieś pomysły, to chętnie ich wysłucham.
PKO
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

Nikt nie wypowiada się, więc ja napiszę jak to u mnie wygląda. Nie mam jednak fachowej wiedzy, pamiętaj o tym. W moim wypadku nie było kłucia, jedynie uczucie ciągnięcia rozcięgna. Piłka tenisowa niewiele mi pomagała. Nieco lepszy efekt przynosiło rolowanie stopy na twardej rolce (np po dezodorancie), natomiast odnoszę wrażenie (nie mam jednak pewności) że najbardziej pomagało mi rozciąganie mięśni kulszowo-goleniowych link do ćwiczeń http://bieganie.pl/?show=1&cat=280&id=4803 Albo inaczej mówiąc, w momencie kiedy zacząłem kłaść większy nacisk na te partie mięśni właśnie, uczucie ciągnięcia w stopie pościło.

Spotkałem się też na tym forum że komuś pomocne było rozciąganie mięśnia gruszkowatego. Być może więc i u Ciebie problemem może być nie samo rozcięgno lecz nierozciągnięte górne partie mięśni, natomiast podkreślę raz jeszcze, nie jestem ekspertem i niektóre z moich metod "regeneracji" są nieco chałupnicze. Dobrze by było zasięgnąć bardziej fachowej porady.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź. Zastosuje się do rady.
rojass
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Asicsy GT2000-3 to but dla pronatorów ze stabilizacją ( wsparcie w okolicach łuku stopy, mniej więcej w okolicach kłucia , o którym piszesz) - próbowałeś innych butów ? Może warto spróbować zmieniać buty co jakiś czas.
Inna sprawa, że mam za sobą walkę z rozcięgnem. Najbardziej pomocna była piłeczka do golfa. Twarda, rolowanie jest bolesne, ale efekty przychodzą w zasadzie od razu.
Spróbuj, na pewno sobie nie zaszkodzisz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ