Kontuzja łydki po ćwiczeniach siłowych

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
FatGoat
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Około tygodnia temu robiąc ćwiczenia siłowe, w tym przypadku były to przysiady z obciążeniem poczułem w pewnym momencie średniej intensywności ból w prawej łydce. Miałem wrażenie, jakby to nie był ból mięśnia, a kości. Przez tydzień odpuściłem wszystkie ćwiczenia siłowe na nogi, ponieważ wtedy odczuwałem ból w łydce ale w bieganiu ból był w ogóle nieodczuwalny.

Przez tydzień jednak nic się w kwestii tej kontuzji nie poprawiło i wciąż nie mogę robić ćwiczeń siłowych. Czy powinienem odpuścić bieganie, które może przeszkadza w wyleczeniu kontuzji?
PKO
Ilonabiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ból pojawił się z przodu? Był to ból piszczela? Za ból z przodu mogą odpowiadać błędy popełniane podczas treningu. Można do nich zaliczyć niewystarczającą rozgrzewkę albo brak przerw podczas treningu. Jeśli nie dawałeś swojemu ciału czasu na regenerację to także mogło się przyczynić do powstania kontuzji. Możliwe, że powodem ciągłego utrzymywania się bólu jest trenowanie mimo niewyleczonych kontuzji. Zastanów się też nad techniką biegu. Może jest nieprawidłowa i przyczynia się do powstawania w późniejszym czasie bólu, ponieważ zostaje przeciążony mięsień piszczelowy.
FatGoat
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, był to ból z przodu. Rozgrzewka była, ale nie robiłem żadnego na rozgrzanie łydek bo nawet nie znam takiego świczenia.

Podczas biegu bólu nie ma w ogóle. Czuć tylko przy ćwiczeniach siłowych na nogi. Odpuszczę jeszcze na jakiś czas w takim razie. Siłowo trenuje tylko 3 razy w tygodniu jak nie biegam, standardowo, więc o przetrenowaniu raczej mowy nie ma.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ