Tetno. PULS Za wysoki+Za Niski + Pots

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Kiedys biegalem aktywnie. Nie bede sie opisywal tylko zalacze odrazu najwazniejsze dane:

DANE
188cm 105kg
38lat M
BP 124/94

DZIEN
Jak wstaje (budze) puls 50->110 w 30sek, wstaje z lozka to 120-130.

Wiec caly dzien mam 100+ (chyba ze leze)
siedzenie przy komputerze (na fotelu prawie leze) 100-110 jak dluzej to 95-105.
wstaje 110-130
chodzenie w domu np kuchnia-pokoj 120-145
wyjscie do sklepu (5km/h) 125-145
szybsze chodzenie 150-180
biegam to 180+++ (teraz rzadko)
maxpuls w 2012 mialem 190+ 15min. max napewno 200 (srednia 196 - suunto t4 obliczal srednia podczas periody)

W NOCY
spada do 45-65....nieraz do 35 ale nie polegam na zegarku (suunto Quest)

HOLTER.
to co wyzej + w noc puls spadl <30 byly ok 5sek przerwy.

PRZESWIETLENIE ULTRADZWIEKOWE
ponad godzine. Zadnych wad w budowie serca nie znaleziono.

1-Wiec ktos mi moze wytlumaczyc jak moje serce dziala chemicznie?? szczegolnie zmiana z wolnego na szybkie....z 50 do 140 np jak sie budze i wstaje z lozka.

nie bede narazie opisywal historii medycznej/lekow bo chce zrozumiec funkcje serca.
lab mam w pon ale tez powinno byc normalne. Nigdy nie mialem problemow z sercem.
lekarz chce mnie wyslac na Cernikowanie serca. To wygladalo jakby z ciekawosci czemu takie serce mam. Opinie?

tu 3 grafy.
1- NOC1.jpg - Ja u fryzjera+2 noce
noc1.jpg
2- WALK1.png - TATA i JA 2km dosc szybkiego spaceru bez zatrzymania+patrzylismy TV na takim samym fotelu.
walk1.jpg
3- NOC2.jpg - TATA-JA-JA (bez i ze stilnoctem 10mg)
noc2.jpg

Jutro wloze grafy...
-dzien(dom) (pomaranczowe)
-noc (niebieskie)
-dzien(out) (zielone)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To raczej pytania do kardiologa :)
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To raczej pytania do kardiologa :)
no 70min bylem i nic. Ale chcialem odpowiedz na pytanie co reguluje szybkosc bicia. To jest 1 hormon/substancja?
Moze ktos ma dobry dokumentarz o sercu??

Ktos mial kiedys Cernikowanie serca? Oplaca sie? Czy beda grzebac i znowu nic nie znajda!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Chyba cewnikowanie?

Nie wiem co decyduje.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Ja też nie wiem jaki hormon o tym decyduje, ale jestem silnie przekonany, że zrzucenie 20 kg pomogłoby unormować skoki tetna, a z pewnościa obniżyć tętno przy siedzeniu, chodzeniu. Pomóc w ty moze też regularny wysiłek. Póki nie dowiesz się czy z tym sercem wszystko w porządku, to na początek na niskiej intensywności - spacery.

Jeżeli kardiolog przez 70 minut nie potraił udzielić Ci satysakcjonującej odpowiedzi, to i na forum o bieganiu może się nie udać.
Krzysiek
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Ja też nie wiem jaki hormon o tym decyduje, ale jestem silnie przekonany, że zrzucenie 20 kg pomogłoby unormować skoki tetna, a z pewnościa obniżyć tętno przy siedzeniu, chodzeniu. Pomóc w ty moze też regularny wysiłek. Póki nie dowiesz się czy z tym sercem wszystko w porządku, to na początek na niskiej intensywności - spacery.

Jeżeli kardiolog przez 70 minut nie potraił udzielić Ci satysakcjonującej odpowiedzi, to i na forum o bieganiu może się nie udać.

Tak myslalem o tym zrzuceniu tych 20 kilo...nawet 5-10 na poczatek. Ale patrzac na moje dane z 2012 kiedy mialem super kondycje i 85 kilo to tez mialem wysokie.

To co najgorsze ze te wysokie pulsy by dalo sie lekami rozwiazac. Ale za to w nocy mam za niskie. Wiec narazie sie nie da. Czuje ze szybciej tu znajde odpowiedz niz lekarze.

Do tej pory...
Mam wysoki puls....No to na holtera
bylem na holterze....masz niski puls noca...trzeba ultradzwiek przeswietlenie...
bylem na przeswietleniu...wszystko dobrze....ale wszystkiego nie widac...bedzie lepiej widac na cernikowaniu.

Wiec a potem co?

Prosze pisac... kazdy pomysl to dobry tu... lepsze niz 60min jak lekarz cicho byl i nic nie znalazl. Bardzo bym chcial sie dowiedziec o tym cernikowaniu. Jesli ktos mial doswiadczenie z tym...prosze opisac. Ja tego sie faktycznie troche obawiam. A wiadomo co moje serce moze wymysli?

Za chwile wrzuce PDF z mojim tetnem! jesli ktos uwaza ze ma dziwny to prosze komentowac. Bo ja mam szystko chyba (wolne szybkie +POTS :wrrwrr: )
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jutro dodam wiecej. mam 3 kategorie.
sen,w domu, na dworze

tutaj jeden "normalny dzien"
czyli siedze duzo przed komputerem duzym monitorem 37'.
Nogi zawsze na stole. Fotel ...dosc wygodny siedze jakby lezoco, klawiatura na brzuchu myszka na stole obok
http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 6016759498
fotel.jpg
wiec caly dzien przy kompie to 100-120. jak ide do kuchni (tu poiszedlem sie napic) to 140. Ja chyba do tego sie przyzwyczailem i nie jestem zadyszany zmeczony czy cos. a tak sie zastanawialem co wy inni robicie zeby te 120 jak tu dostac? Spacer? mocny spacer? Odkurzanie?

Nie szukam szybkiem odpowiedzi...juz tak mam od dawna wiec chyba nie umre...ale tak serce mniec codziennie to dlugo nie pozyje...jakby...tak liczyc np max liczbe uderzen... i ile wyczerpane mam :lalala:

Zegarek z tetnem kupilem bo mialem zamiar sie odchudzac. No ale kiedy zobaczylem ze jak tylko przy kasie w sklepie stalem i mialem 141.... to co mam zrobic? bardzo leciutki trucht to 170 odrazu.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, 02:37 przez zenek2016, łącznie zmieniany 1 raz.
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Ja też nie wiem jaki hormon o tym decyduje, ale jestem silnie przekonany, że zrzucenie 20 kg pomogłoby unormować skoki tetna, a z pewnościa obniżyć tętno przy siedzeniu, chodzeniu. Pomóc w ty moze też regularny wysiłek. Póki nie dowiesz się czy z tym sercem wszystko w porządku, to na początek na niskiej intensywności - spacery.

Pytalem lekarza sportowego,dosc znany tu, chodze do niego 10 lat. Takiego przypadku nie mial nigdy. I co ma wiecej mowic? Badania Badania az sie znajdzie. Tylko wlasnie ze nie jestem ta taktyka bardzo zadowolony. Najlepiej to by juz sekcja zwlok byla to by 100% znalezli :grr:

Wiec nie szukam odpowiedzi tylko jakie sa sposoby do diagnozy. I szczegolnie co do tetna. W nastepnym tyg napisze moje badanie krwi. Wtedy moze ktos na cos wpadnie :bleble:

Wiec szukalem serce tetno forum i tu wpadlem. Jesli ktos ma pomysl na inne forum to jestem wdzieczny. Rozumiem ze te forum to bardziej "treningowe"....ale doszedlem do wniosku ze biegacze to chyba najczesciej uzywajacy zegarki do pomiarow tetna :taktak:
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zenek2016 pisze:ale doszedlem do wniosku ze biegacze to chyba najczesciej uzywajacy zegarki do pomiarow tetna :taktak:
Ale nie mierzymy sobie tętna podczas wizyty u fryzjera/wycieczki do kuchni.

I nie "cernikowanie", jak Adam już pisał, tylko: cewnikowanie. Czyli chyba chodzi o koronografię? Skoro lekarz zalecił, to zrób, tu nikt Tobie nie powie, co się dzieje z Twoim sercem/naczyniami (bo stan naczyń to może być też przyczyna).
Nie zrobimy Tobie żadnego "prześwietlenia" on-line.
Awatar użytkownika
lama71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52,22

Nieprzeczytany post

beata pisze: Skoro lekarz zalecił, to zrób, tu nikt Tobie nie powie, co się dzieje z Twoim sercem/naczyniami (bo stan naczyń to może być też przyczyna).
Dokładnie tak. Jak masz wątpliwości co do diagnozy lekarza, skonsultuj ją z innym lekarzem specjalistą. Ale nie szukaj rozwiązań na forach, bo to co najmniej niemądre.
Po prostu poszukaj dobrego kardiologa.
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lama71 pisze:
beata pisze: Skoro lekarz zalecił, to zrób, tu nikt Tobie nie powie, co się dzieje z Twoim sercem/naczyniami (bo stan naczyń to może być też przyczyna).
Dokładnie tak. Jak masz wątpliwości co do diagnozy lekarza, skonsultuj ją z innym lekarzem specjalistą. Ale nie szukaj rozwiązań na forach, bo to co najmniej niemądre.
Po prostu poszukaj dobrego kardiologa.
Szukam Szukam. Przeciez mowilem ze holtera i przeswietlenie zrobilem 70min. Ale ze w domu tez chce mierzyc i moze na cos wpasc tutaj to tez dobrze? Jakbym tego zegarka nie kupil to by mi lekarze bledu serca dopiero na sekcji zwok zauwazyli! A jak pojde do kardiologa to bede mial duzo wlasnych danych!!!!
Wlasnie doradzanie takie ze kardiolog poszukaj a nie na forach to idiotyzm. Jesli sie tylko na forach by polegalo to rozumiem...ale jako dotatkowe dzialo informacji to czemu nie? Zreszta tutaj dostane najwiecej rad technicznych jak mierzyc puls zegarkami i paskami.

No moze jak 1000 osob to przeczyta i 1 mi cos dobrego doradzi to bedzie sukces! :ble:

Narazie zauwazylem ze w nocy puls spada mi ponizej 40-50 zeby potem sie "odblokowac" i do 75-80 w nastepne 40 sek. no i potem znowu pozniej 40-50 i znowu odblokowac.
sen3.jpg
bad.jpg
Moj zegarek to Suunto Quest i wiem ze zapisuje srednia co 10 sek np tak:

LocalTime EnergyConsumption HeartRate
2016-02-25 07:28:19 1.1 63
2016-02-25 07:28:29 1.3 73
2016-02-25 07:28:39 1.1 61
2016-02-25 07:28:49 1.1 51
2016-02-25 07:28:59 1.1 49
2016-02-25 07:29:09 1.1 67
2016-02-25 07:29:19 1.1 59
2016-02-25 07:29:29 1.1 54
2016-02-25 07:29:39 1.1 52
2016-02-25 07:29:49 1.2 69
2016-02-25 07:29:59 1.1 62

Czy mozecie mi napisac jak wasze inne zegarki/marki rejestruja wasze tetno?? Cos mi sie zdaje ze sie znajda lepsze.
( i jakiego programowania? ja uzywam http://www.movescount.com/)

Tak CEWNIKOWANIE.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 41980.html
http://kardiologia.wieszjak.polki.pl/na ... 53530.html
A tak dla jaj... to nikt sobie tetno w nocy nie mierzyl?
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 00:24 przez zenek2016, łącznie zmieniany 3 razy.
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzis sie dobrze czulem w dzien i chcialem przetestowac nowe ustawienia w zegarku. Test....WOW. I to tylko w kuchni bylem. Cos mi sie zdaje ze pojscie na trening z takim pulsem to zaden dobry pomysl :bum: no ale ten puls w nocy to priorytuje. Z tym szybkim nigdy problemu nie mialem ale w nocy teraz wiem czemu nieraz sie budze i dziwnie czuje.
kuchnia.jpg
zenek2016
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy moze ktos kto ma Suunto Ambit (2-3) zegarek zmierzyc puls podczas spania?
(Ambit 1 moze tez ale chce zobaczyc strone testowa)
+ do porownania 2 godziny w dzien (godz 10-20) przy normalnym wysilku (w domu kuchnia tv komputer itd)

Chcialbym Meska plec 20-40 lat zdrowy (36,6 bez zadnej grypy itd) i normalnym pulsem w dzien 60-80
To co chce to 2 testy + linki do grafow na movescount i 2 pliki XLSX. Gps oczywiscie wylaczone. rejestracja co 1sek.

Zaplace 50zl. Zaplace po zobaczeniu grafow na Movescount. Po otrzymaniu pieniedzy chce tylko pliki XLSX na mejla.

Dla mnie to wazne. Mam w nocy puls <30. Dlatego chce zobaczyc czas ms normalnego serca podczas snu.

prosze o kontakt na PW
Awatar użytkownika
sixkiller
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawy przypadek. Kilka myśli nasunęło mi się w związku z tym co napisałeś - wygląda to na tachykardię.

1. Jeżeli problem leżałby w elektrolitach albo innych substancjach krążących w organizmie to ich nadmiar/niedobór raczej nie powodowałby takich nagłych skoków bo przecież również w nocy krążą we krwi i nagle nie rosną/spadają gdy się budzisz. W każdym razie nie aż tak by gwałtownie podnosić puls. Dla pewności możesz oczywiście zrobić sobie badania biochemiczne - większość dużych laboratoriów ma profil sercowy. Sprawdź też może tarczyce - usg i badania krwi pod tym kątem.

2. Badania ultrasonograficzne nie zawsze wykrywają wady - wszyscy zawodowi sportowcy je przechodzą a następują przecież nagłe zgodny sercowe- jest kilka przykładów młodych piłkarzy z czołowych lig.

3. Doradzałbym zrobić rezonans żeby wykluczyć wady serca (wrodzone/nabyte).

4. Dla mnie na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że mogą to byś problemy psychiczne nerwica często powoduje zakłócenia w tętnie i ciśnieniu. Jest przecież nawet pojęcie nerwicy sercowej/naczyniowej. Jednak nie napisałeś nic na ten temat więc pewnie to nie to, chociaż na dobrą sprawę tylko to się zmienia po przebudzeniu: odzyskujesz pełną świadomość więc tu można szukać przyczyny. Czasem ludzie nie zdają sobie sprawy, że mają nerwicę bo ona absolutnie nie musi oznaczać, że komuś trzęsą się ręce czy chodzi podłamany albo boi się ludzi. W każdym razie taka postać tachykardii ujawnia się podczas nerwicy i permanentnego stresu. Może zrób z ciekawości badanie kortyzolu z całodobowej zbiórki moczu no i lipidogram - zły cholesterol również rośnie podczas stresu - może znajdziesz jakiś punkt zaczepienia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ