ostatnio zauważyłem duże rozbieżności wskazań GPS w endomondo pomiędzy różnymi modelami telefonów z których korzystam. Domyślam się, że wynika to z jakości GPS w każdym z tych telefonów. Pierwszy objaw to zygzak, którym jakoby wg endomondo biegłem co skutkuje błędnym pomiarem przebytel odległości, nie jest to jakież zatrważające przekłamanie ale jednak jakieś 500m na 10km, trochę to zawyża osiągnięte wyniki i uniemożliwia wiarygodną ocenę progresu skoro nie mogę ufać zarejestrowanej odległości.
Po drugie i tu widzę większe przekłamanie to wskazania wysokości... na wykresie wygląda to tak jakbym biegł po jakichś wybojach (na 20 metrach potrafię nagle skoczyć o 10m

I tu moje pytania:
1. spotkaliście się z czymś takim w swoich telefonach? jak sobie z tym poradziliście?
dokładność gps w telefonie ustawiona na wysoką, telefon bez żadnych etui itp.
2. jak to wygląda w zegarkach?
Endomondo ze mną rozmawia podczas biegu co na etapie amatora jest bardzo pomocne, zegarek z tego co się orientuje ma jedynie funkcje wibracji i nie poinformuje mnie miłym głosem o aktualnym tempie itp... ale z drugiej strony jeśli endo robi takie numery to może ten miły głos nie jest aż tyle wart...