11 WRZEŚNIA 10 km, SMŚ z HANDICAPEM

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

"Zawodnikowi, który biega 10 km w 50 minut trudno jest ścigać się z tym który biega w 30 minut.
Jednak - możemy spróbować wprowadzić pewną ciekawą modyfikację - dającą teoretycznie szanse wyścigu wszystkich zawodników na ostatnich metrach.
Jeśli będziemy puszczali zawodników z pewnym handicapem w stosunku do najlepszego zawodnika - to mamy szansę osiągnać ciekawą sytuację: każdy będzie gonił teoretycznie słabszego zawodnika chcąć dojść go przed metą a zdrugiej strony będzie uciekał przed teoretycznie mocniejszym zawodnikiem - chcac nie dać mu się dojść przed metą.
Najwiekszy problem - to dokonanie dobrych kalkulacji.
Trzeba to zrobić na podstawie teoretycznie realnego czasu na 10 km jaki w danym dniu zawodnik jest w stanie osiągnąć.
Mamy w tym zakresie jeszcze zbyt mało doświadczenia i wyników biegów - jeśli propozycja ta spotka się z aprobatą - będziemy musieli trochę te czasy "wymyśleć". Ale może warto - jest szansa na spowodowanie, że taki wyścig moze stać się naprawdę ciekawy.
W Londyńskim klubie Serpentine - te czasy wyliczane sa na podstawie średnich z ostatnich sześciu biegów.
SBBP - na start !!!!!! :)"
PKO
Awatar użytkownika
madach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pomysł mi się baaardzo podoba!
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url] - frakcja "UMoczonych Łosi"
Awatar użytkownika
rygielski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

myślę ze można ten pomysł zrealizować tylko należy liczyć na uczciwość zawodników
Inną propozycją jest bieg bez numerów nagród itd tempem na 50 minut .
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ludzie beda symulowac gorsze wyniki .
Trzeba opracowac VOmax , prog mleczanowy i jeszcze pare danych fizjologicznych , zeby nie dac sie nabrac farbowanym zolwiom .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
stonoga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredzio
Pomyśl o kibicach. Przyjdą tłumy kibiców na metę, a tu trach 15 sekund, wszyscy wpadną w jednej wielkiej kupie i po zawodach. W tym przypadku  ciekawszy będzie start czyli odwrotnie niż na normalnych zawodach.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

...?
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Janek - no o co chodzi?
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wielokropek oznacza zastanowienie a znak zapytania brak zdania co do handicapu. Ale w sumie ciekawie to wygląda. W każdym razie dostosuję się cokolwiek ustalicie.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to fajnie.
To ma być w takim celu, że jak normalnie startujemy to jaki mi PAwel odejdzie tuż za startem to go nie gonię - bo to nie ma sensu. A jak po tej modyfikacji dojdzie mnie na 500 m przed metą - to może spróbuję z nim powalczyć.
Awatar użytkownika
Ania mc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To bylo naprawde ciekawe rozwiazanie. Mnie ciezko bylo jednak na samym poczatku - wiadomo ze jak startuje sie w grupie to ten start jest szybki - czasem za bardzo. Tu trzeba bylo wyczuc swoje najlepsze tempo. Jednak pomagaly oznaczenia kilometrow na drzewach. Z biegiem biegu juz bylo latwiej biec i goniąc uciekać - zwlaszcza jak dogonili mnie mocni (Zenek i Włodek). Formule ta trzeba przez jakis czas stosowac. Pare startow zweryfikuje czasy uczestnikow. W ogole jestem za stalym robieniem biegu w tej formule: to jedyny taki bieg w takiej formule w jakim mamy okazje uczestniczyc (bo przeciez wszystkie to grupowy start). To dobre urozmaicenie zawodow, zaleta tez jest taka ze mozemy bez presji biegnacych obok nas biegaczy realizowac zalozenia tempa biegu. Poza tym samo SMS na Młocinach to wspaniala rzecz - zadnych wpisowych ale tez specjalnych nagrod - nagroda to prawdziwy dokladny wynik i dobra atmosfera. Zwazywszy na to, ze zwykle z liczby startujacych (w roznych biegach warszawskich) tylko garstka (zazwyczaj ci sami albo mniej-wiecej ta sama grupa zawodnikow) wygrywa i otrzymuje jakies medale i nagrody, a uczestniczy duzo ludzi ktorzy placa za sama przyjemnosc biegu od 7 do 10 zeta - to SMs w tym porownaniu powinno sie cieszyc popularnoscia. Mnie sie podoba i polecam.
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z Anią - SMŚ pozytywnie odróżnia się od innych biegów w kilku punktach, a formuła "wilk i zając" ma szansę stać się jego "znakiem firmowym" :)
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No...

(tzn. zgadzam się z przepiszcami, objaśnienie specjalnie dla FREDZIA ;) )
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No....;)
Bardzo się cieszę, że formuła się podoba, dzięki Ania za dobre słowo.
Kiedyś była propozycja wpisania takiego biegu na Młocinach jakgdyby "na stałe" w kalendarz biegów Warszawskich - ale nic w końcu wtedy takiego nie postanowilismy.
Teraz myślę, że można wrócić do tematu. Leszek nawet wczoraj w rozmowie ze mną rzucił wstepnie, żeby na stałe wymyśleć juz jakąś datę - na przykład każdą trzecią sobotę miesiąca. Jeszcze przemyślimy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ