Buty do półmaratonu dla początkujących

Banankowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:12
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów :)
Chciałbym prosić bardziej doświadczonych biegaczy o pomoc w wyborze obuwia.
Od sierpnia ubiegłego roku rozpoczęłam swoją przygodę z bieganiem. Ważę 62 kilo przy wzroście 173 cm, stopę mam neutralną. W kwietniu zamierzam przebiec polmaraton, jednak nie zależy mi na butach startowych. Czasami odzywa mi die kontuzja kolan - zwłaszcza przy dłuższych trasach. Chciałabym również podpytać jak dużo większe buty polecacie kupić - półtora rozmiaru? Do tej pory miałam buty zakupione w sklepie sportowym, dedykowane do biegania, jednak pomyślałam sobie, że polmaraton to doskonała okazja żeby zakupić lepsze buty. Tygodniowo przebiegam od 30 do 40 km, z tendencja wzrostowa. Mój budżet to około 300 złotych. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kup neutralne buty które Ci się podobają i są wygodne, nie ma co się za bardzo do nich modlić. Półtora rozmiaru to dużo, powiem tak: przymierz but - ma mieć trochę luzu po boku palców i trochę z przodu (u mnie to jest ok 1cm). Z rozmiarówką jest różnie np mizuno robi buty w rozmiarze już z zapasem, nb kupuję rozmiar większe. Ja zawsze przymierzam przed zakupem, bo zdarza się że dwa różne modele tej samej firmy, mimo tego samego rozmiaru potrafią się różnić. Startówki to buty dla doświadczonych, szybkich biegaczy, kup buty treningowe. Ile biegaczy tyle gustów i upodobań, myślę że musisz sama wybrać co Ci pasuje.

Co masz na myśli mówiąc kontuzja kolan?
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Popatrz na nb 1980 zante. Na zalando, do wyrwania za 187 zł,.
O kurde jesteś kobietą , zmylilo mnie pierwsze chciałbym w Twoim poście.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
Banankowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:12

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi i sugestie :) Co do moich literówek - pisałam z telefonu, widocznie byłam w stanie nieprzytomności porannej, ale tak, jestem kobietą ;)

Edit
Kontuzja - w moim przypadku ból w kolanach, dość - dla mnie - poważne, konsultowane z lekarzami, stanęło na tym, że to po prostu przeciążenie. Czasami coś się jeszcze niestety odezwie, wtedy zmniejszam intensywność treningów i zazwyczaj przechodzi.
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To może warto powzmacniać mięśnie nóg dodatkowymi ćwiczeniami? Być może to wystarczy żeby nie przeciążać kolan.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ