Długie wybiegania i odżywianie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:
Rolli pisze:
kamilv pisze:Rolli, chodziło mi wcześniej o odpowiedź Tompozowi (VO2max) na zalecenie zrzucania mięśni. A odpowiadając Tobie, wiem po sobie. Nie mówię o samym bieganiu tylko ogólnie o sportowym trybie życia bo zawsze się dużo ruszałem. Jak jadłem trochę mniej (praca, tryb życia), to nawet przy mniejszej ilości ruchu niż teraz wszystko przepalałem z mięśniami włącznie.
Mialem nadzieje ze masz jakieś badania, bo takie obserwowanie samego siebie jest często subiektywne.

Jesteś pewny, ze traciłeś miesnie?
I jest to szkodliwe dla zdrowia?
Rolli musisz uzupełnić wiedzę
No własnie podaj badania, bo chce sie doszkolić.

Możesz tu poczytać, to sie trochę zdziwisz:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 08944/full
PKO
VO2max

Nieprzeczytany post

Odpowiem ci Rolli inaczej wyobraź sobie kulturystę jest po okresie budowania masy mieśniowej ma jej nabudowanej bardzo duzó ale wiadomo jest otłuszczony.................... i co mu zaproponujesz 2 h wysiłek wytrzymałoiściowy na czczo podczas którego wypali tłuszcz a nie straci masy miesniowej............................. z taką wiedzą to cię za miliony dolarów zatrudnią zawodowi amerykańscy kulturyści . A ten link co mi zapodałeś to przeczytałeś do końca ?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:Odpowiem ci Rolli inaczej wyobraź sobie kulturystę jest po okresie budowania masy mieśniowej ma jej nabudowanej bardzo duzó ale wiadomo jest otłuszczony.................... i co mu zaproponujesz 2 h wysiłek wytrzymałoiściowy na czczo podczas którego wypali tłuszcz a nie straci masy miesniowej............................. z taką wiedzą to cię za miliony dolarów zatrudnią zawodowi amerykańscy kulturyści . A ten link co mi zapodałeś to przeczytałeś do końca ?
Ja wiem... Ale nasz trening nie polega na budowaniu masy mięśniowej tylko utrzymania mocy/siły mięśni potrzebnych dla naszego wysiłku biegowego.
A link ci sie nie podoba?
Awatar użytkownika
kamilv
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:53
Życiówka w maratonie: 3:40:00

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
kamilv pisze:Rolli, chodziło mi wcześniej o odpowiedź Tompozowi (VO2max) na zalecenie zrzucania mięśni. A odpowiadając Tobie, wiem po sobie. Nie mówię o samym bieganiu tylko ogólnie o sportowym trybie życia bo zawsze się dużo ruszałem. Jak jadłem trochę mniej (praca, tryb życia), to nawet przy mniejszej ilości ruchu niż teraz wszystko przepalałem z mięśniami włącznie.
Mialem nadzieje ze masz jakieś badania, bo takie obserwowanie samego siebie jest często subiektywne.

Jesteś pewny, ze traciłeś miesnie?
I jest to szkodliwe dla zdrowia?
Rolli, niestety nie siedzę w temacie naukowo, wiem tylko po sobie. Z natury jestem suchy jak szczapa a jak mniej jadłem to prawie znikałem :) A jak ktoś jest z natury chudy i ma tłuszczu tyle co kot napłakał, to jeszcze dodatkowo spalanie mięśni chyba niepotrzebnie osłabia?

Ale trochę schodzimy z tematu zapodanego przez założyciela wątku. Jak zaczynałem biegać to sobie nie wyobrażałem dłuższego wybiegania bez żelu czy czekolady, teraz jak się przyzwyczaiłem to mogę i 3h lecieć bez przekąski, byle bym się nażarł przed i po treningu :) Biegania na czczo nie praktykuję bo nie lubię, nawet wcześnie rano coś muszę przegryźć.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, 22:15 przez kamilv, łącznie zmieniany 1 raz.
VO2max

Nieprzeczytany post

Oczywiście jest jakaś granica cieniowania zawodnika wytrzymałościowego. Kiedyż polski kolarz zawodowy Bartek Huzarski pisał że jak ważył chyba 69 kg to nie miał z czego kręcić ale jak 70 kg to było okej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:Oczywiście jest jakaś granica cieniowania zawodnika wytrzymałościowego. Kiedyż polski kolarz zawodowy Bartek Huzarski pisał że jak ważył chyba 69 kg to nie miał z czego kręcić ale jak 70 kg to było okej.
Widziałeś jak zmienił sie typ kolarza w przeciągu ostatnich 15 lat. Takich Indurain albo Ullrich 80kg a Contador 62(!!!) i wali te góry jak chce.

To własnie od kolarzy dowiedziałem sie o nowych metodach treningów z redukcja kalorii. Jak znajde badania to wstawie.
VO2max

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
VO2max pisze:Oczywiście jest jakaś granica cieniowania zawodnika wytrzymałościowego. Kiedyż polski kolarz zawodowy Bartek Huzarski pisał że jak ważył chyba 69 kg to nie miał z czego kręcić ale jak 70 kg to było okej.
Widziałeś jak zmienił sie typ kolarza w przeciągu ostatnich 15 lat. Takich Indurain albo Ullrich 80kg a Contador 62(!!!) i wali te góry jak chce.

To własnie od kolarzy dowiedziałem sie o nowych metodach treningów z redukcja kalorii. Jak znajde badania to wstawie.
niestety myliszsię nie zmienił się żaden typ kolarza.
bielasinio
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38:43
Życiówka w maratonie: 3:12:32

Nieprzeczytany post

Nie jestem chudzielcem. Zapasy tłuszczu mam ;). Żele też mam wybrane i żadnych dolegliwości żołądkowych niema. Chodzi mi o to czy trening ok 2 h nie szkodzi zdrowiu. Czy trenując długie wybiegi bez wspomagania żelowego trenuje przemiany tłuszczowe, czy katuje organizm i przynosi to więcej szkody niż pożytku.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

VO2max pisze:
Rolli pisze:

niestety myliszsię nie zmienił się żaden typ kolarza.
Cos przegapiłeś.
Dariush
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W zeszłą niedzielę zrobiłem sobie pierwszy raz takie wybiegania 20 kilometrowe na czczo, bez żadnego jedzenia w trakcie biegu. Nie trenuje do maratonu, do tej pory najdłuższe moje wybiegania ok 23km. Po biegu mogę stwierdzić że nie odczułem żadnej różnicy w stosunku do biegu z jakimś pożywieniem w trakcie, żadnej utraty sił, osłabienia czy złego samopoczucia. Mój organizm ma z czego czerpać energie bo bmi cały czas się waha 24 -25, czyli tak na granicy. Jak się czuję dobrze to chyba nie szkodzi.

OT. Co do typu kolarzy to w obecnym peletonie też jeżdżą sprinterzy po 90kg jak Sagan, czy górale po 60kg jak Majka.
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy :)
Zbigniew94
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'08
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

banany rules ;d żele odbyt ;d
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Kiedy bieg na czczo, bez podjadania w trakcie, oraz ewentualnie na pustych rezerwach glikogenu, może być szkodliwy dla zdrowia? Po zderzeniu że ścianą? Zbyt szybkie tempo? Zbyt duży dystans?

Kiedy może nastąpić rozpad mięśni?
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

squarePants pisze:Kiedy bieg na czczo, bez podjadania w trakcie, oraz ewentualnie na pustych rezerwach glikogenu, może być szkodliwy dla zdrowia? Po zderzeniu że ścianą? Zbyt szybkie tempo? Zbyt duży dystans?

Nigdy.
VO2max

Nieprzeczytany post

Cos przegapiłeś.[/quote]
weź nie brnij bo zaczynasz pisać coraz większe głupoty.
VO2max

Nieprzeczytany post

squarePants pisze:Kiedy bieg na czczo, bez podjadania w trakcie, oraz ewentualnie na pustych rezerwach glikogenu, może być szkodliwy dla zdrowia? Po zderzeniu że ścianą? Zbyt szybkie tempo? Zbyt duży dystans?

rozpad mięśni nie musi być czymś złym w wręcz przeciwnie dobrym.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ