Buty - mętlik w głowie

Awatar użytkownika
mirass
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam 175cm i 77kg. Dotąd biegałem w Adidas Duramo 6M. Przyjemnie się biegało ale po przebiegnięciu 1000km czuję, że potrzebuję nowych butów. W ostatnim czasie mało biegałem, raczej skupiałem się na ćwiczeniach - przez ostatnie 4 miesiące dużo stabilizacji i ćwiczeń na nogi. Teraz wracam do sensownego biegania - minimum 4 razy tygodniowo, średnio po 10km, max 20km. W tym tygodniu pochodzę po sklepach szukając odpowiednich butów, ale chciałbym zawęzić pole poszukiwań.
90% terenu po którym biegam to asfalt. Buty raczej typowo treningowe przy mojej wadze. Fajnie byłoby kupić coś fajnego do 250zł, ale dopuszczam możliwość dojścia do max 350zł. Rozglądałem się za butami i szczerze mówiąc nie mam pojęcia na jakich się skupić. Prawdopodobnie zdecyduje się na coś z Adidasa, Nike lub Asics.

Zaciekawiły mnie Nike Free 5.0 - to pierwszy krok w kierunku minimalu. Mocno wzmocniłem w ostatnim czasie łydki, ale to był trening statyczny i nie wiem czy jest sens zwracać się w tym kierunku. Pewnie przy krótszych treningach bym dał radę ale powyżej 10km może być ciężko. Zależy mi na butach lekkich oraz z dobrą przyczepnością na deszczu (Duramo 6M miały z tym spory problem).
Inny typ Nike Flyknit Lunar .

Tak jak pisałem, w tym tygodniu będę przymierzał buty, ale liczę na jakieś pierwsze typy żeby wiedzieć na czym się skupić.
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wagowo Kenijczykiem nie jestes, ale ciezki rowniez nie - wiec zadnych ekstra amortyzacji czy technologii nie potrzebujesz. Bardzo duzo tez nie biegasz, jednak z tego co piszesz, 2000 km rocznie Ci wychodzi - wiec przez 12 miesiecy zuzyjesz dwie pary, a jednak znacznie lepiej rotowac buty, biegajac rownolegle w dwoch roznych modelach, anizeli biegac tylko w jednej parze "do zuzycia".

Przy takich danych, ja na Twoim miejscu probowalbym kupic dwie pary. Skoro dobrze Ci sie uzywalo Duramo, to kolejny raz ten sam model + "cos innego". Jesli musisz kupic buty "koniecznie teraz", to pewien problem - ale jesli mozesz troche zaczekac, to po kilku chwilach rozgladania sie, da sie znalezc duze (50-60% taniej) znizki. W ciagu ostatnich tygodni, w tym dziale byly sugerowane tego typu wyprzedaze m.in. New Balance Zante czy Adidas Supernova za 190 PLN.

Podsumowujac:
1. lekkie / proste buty - Duramo ktorego uzywasz teraz, czy Asics Zaraca;
2. buty fikusniejsze - wymienione wyzej Zante czy Supernova, (a moze gdzies wyprzedaja Pegasusa?).

Przy odrobinie szczescia, taki zestaw da sie kupic w sugerowanym budzecie, czyli ponizej 350 PLN.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z Robertem, sam mam kilka par butów i używam wymiennie :)
Ja bym na Twoim miejscu po outletach pochodził. We Wrocławiu w Factory Nike Free były sporo poniżej 200, w Adidasie Energy Boost 2 i Supernova Glide był po 190-230.

Ja bym tylko sobie przemyślał te 2 pary tak, żebyś przykładowo jedne miał na krótsze treningi a drugie na dłuższe wybiegania i klepanie kilometrów. Co prawda pewnie nieco przekroczysz te 350, pewnie Ci wyjdzie ok. 400, ale za 2 pary i teoretycznie powinieneś mieć już spokój do końca roku. A w przyszłym roku polecam się orientować miesiąc-półtora wcześniej bo wyprzedaże najlepiej chyba w styczniu (ceny są niskie i jeszcze jest sporo rozmiarów)
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
mirass
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pewnie tak zrobię, że kupię 2 pary. Poczekać jeszcze mogę, będę czekał na okazję (Duramo jeszcze pociągną trochę). Na początku zależy mi przede wszystkim na czymś do krótszych treningów (do 10km), dlatego początkowo zwróciłem uwagę na Nike Free, jednak zauważyłem, że jest dużo ogłoszeń z nimi (używane) - jest coś z nimi nie tak?
Wybieram się też do Factory koło Krakowa, może uda się znaleźć coś ciekawego.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem, jaką politykę mają sklepy w Factory - ale we Wrocławiu teraz trochę fajnych butów w Adidasie, Nike i Asics się znajdzie. Swego czasu Pumy też były w fajnych cenach - 2 pary Faas wychodziły za niecałe 300. Generalnie jak masz blisko outlety, to warto tam zaglądać "przy okazji".
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
mirass
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zdecydowałem się na Pegasusy. Cena nie idealna, ale są. Za jakiś czas pewnie dokupię jakąś drugą parę, póki co chcę domęczyć Adidas Duramo. Dziś test Pegasusów, w sklepie fajnie leżały, zobaczymy co będzie na trasie. Dzięki za wszelkie rady.
KasiajeSt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam reeboki :> wazne zeby wyzsza podstawe miały takie sa do biegania inaczej bola nogi
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ