Suuto Ambit 3 Vertical

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mike, ależ oczywiście, że tak jest :) Mam dokładnie takie samo wrażenie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wystarczy 5 min. w necie i można znaleźć kilka zdjęć projektów/koncepcji nowego suunto z kolorowym wyświetlaczem :)
suunto_spekulacje.jpg
To dolne zdjęcie to wyjątkowo nieudolny fejk... widać, że małe cyfry są jakby wyświetlane przez wyświetlacz o niższej rozdzielczości niż duże cyfry, ale ten czarny wyżej wygląda b. prawdopodobnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

no to i ja się nieskromnie pochwalę, że mam SA P3 :hej:
uzywam ostro od kilku m-cy i moja subiektywna opinia:
- dizajn - jak dla mnie full wypas, wygląda mega! niby sportowy zegarek, ale super pasuje do wszystkiego - do sportowej bluzy, ale także do klasycznej koszuli czy nawet ganta, wygląda wtedy bardzo bardzo elegancko, od razu zwraca uwagę innych :)
- gabaryty - jest to mega duży sikor, ale dla mnie to tez jest na plus, lubie takie :) jak wiadomo rozmiar ma znaczenie :)
i techniczne aspekty
- HR - duża dokładność
- GPS - duża dokładność, powtarzalność, szybki start, nie gubi sygnału, długi czas pracy
- movescount - ogólnie z tego nie korzystam, jedynie do ustawienia zegarka pod siebie - i tutaj są naprawdę duże mozliwości,
- brak wibracji - mnie to wali :)
- bateria - szybko się ładuje ok.2h, bez używania GPS chodzi 2 tygodnie, z GPS(1s) 1h=~5% baterii

i jedyna wada:
- bezsensowny termometr - czujnik jest pod kopertą, przy skórze, więc odczyty są zakłucone przez temp ciała i wychodzi kiszka - przy mrozach pokazuje temp np. +15, +20 ... żeby odczytac prawidłową temp otoczenia trzeba ściągnąć zegarek i chwile potrzymac na powietrzu... czyli kompletny bezsens! jakby nie mogli dać tego czujnika na górze :wrrwrr:

jak dla mnie - do ULTRA - jest to idealny zegarek, DOKŁADNIE taki jak chciałem :taktak:

nie żałuje żadnej złotówki wydanej na ten zegarek - tym bardziej że go dostałem na prezent :bum:
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dopowiem tylko, że jak się domyślam Arek pisze o wersji Peak :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Jesli pamiec mnie nie myli, czujnik temperatury w zegarkach ABC jest w zestawie , bo jest uzywany do poprawnego działania altimetru (chyba mierzy zmiany temperatury czujnika barometrycznego). To ze developerzy daja dostep do danych z niego to tylko ich widzimisie i taki bonusik dla nas :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
RockSteady
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:no to i ja się nieskromnie pochwalę, że mam SA P3 :hej:
uzywam ostro od kilku m-cy i moja subiektywna opinia:
- dizajn - jak dla mnie full wypas, wygląda mega! niby sportowy zegarek, ale super pasuje do wszystkiego - do sportowej bluzy, ale także do klasycznej koszuli czy nawet ganta, wygląda wtedy bardzo bardzo elegancko, od razu zwraca uwagę innych :)
- gabaryty - jest to mega duży sikor, ale dla mnie to tez jest na plus, lubie takie :) jak wiadomo rozmiar ma znaczenie :)
i techniczne aspekty
- HR - duża dokładność
- GPS - duża dokładność, powtarzalność, szybki start, nie gubi sygnału, długi czas pracy
- movescount - ogólnie z tego nie korzystam, jedynie do ustawienia zegarka pod siebie - i tutaj są naprawdę duże mozliwości,
- brak wibracji - mnie to wali :)
- bateria - szybko się ładuje ok.2h, bez używania GPS chodzi 2 tygodnie, z GPS(1s) 1h=~5% baterii

i jedyna wada:
- bezsensowny termometr - czujnik jest pod kopertą, przy skórze, więc odczyty są zakłucone przez temp ciała i wychodzi kiszka - przy mrozach pokazuje temp np. +15, +20 ... żeby odczytac prawidłową temp otoczenia trzeba ściągnąć zegarek i chwile potrzymac na powietrzu... czyli kompletny bezsens! jakby nie mogli dać tego czujnika na górze :wrrwrr:

jak dla mnie - do ULTRA - jest to idealny zegarek, DOKŁADNIE taki jak chciałem :taktak:

nie żałuje żadnej złotówki wydanej na ten zegarek - tym bardziej że go dostałem na prezent :bum:

No widzisz. Ja mam Ambita2. Noszę się z zamiarem upgrade do jakiegoś nowszego (celowałem w A3P), ale odkąd usłyszałem o A3V mam tu niezłą zagwozdkę.
Dla mnie już A2 jest prawie idealnym zegarkiem (niestety bez wibracji - podczas biegania często nie słyszę "piknięcia").
Zegarka używam głównie do biegania, spinningu, żeglarstwa (przydają się apki). Dodam, że flagowa funkcja Verticala (mierzenie przewyższeń) nie jest mi niezbędna.

Na plus dla Peak:
- bardzo dokładny GPS
- świetna bateria
- wiele funkcji, których nie ma w Verticalu (np. funkcje pogodowe, wschody i zachody Słońca)

Na lekki minus dla Peak:
- wystająca antena (specjalnie mi to nie przeszkadza), ale design Verticala fajniejszy

Na minus dla Peak:
- brak wibracji
- starsza konstrukcja

Na plus dla Vertical:
- wibracja
- design
- tańszy od Peak

Na minus dla Vertical:
- słabsza bateria
- usunięte niektóre funkcje
- z tego, co czytam, mniej dokładny GPS

Czy ktoś pokusiłby się o doradzenie? Na pewno w Peak bardzo brakuje mi wibracji. Z drugiej strony gorsza bateria i mniej dokładny GPS trochę mnie odstraszają od A3V. Czy rzeczywiście różnice w dokładności są aż tak odczuwalne?
Dla mnie ideałem byłby Peak z designem Verticala i alarmem wibracyjnym :spoczko: , ale to chyba musiałbym poczekać (nie wiadomo ile) do premiery Ambita4 (nawet się zrymowało).

Podejmie się ktoś z Was doradztwa?
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powiedziałbym, że już sobie na to pytanie po części odpowiedziałeś , czyli będziesz czekał, ale w końcu kupisz ambita 3 peak, bo pewnie nie będzie Ci się chciało czekać na ambita 4 :) i tak też bym Ci w ostateczności doradził. AV3 wygląda naprawdę ładnie , ale jak dla mnie dyskfalifikuje go , bateria( bo mi na tym zależy bardzo np .długie wyjazdy rowerowe ) i rzekomo mniej dokładny GPS, a wibracja hm....jak dla mnie zbędna rzecz ( biegajac nawet z jedną słuchawką w uchu "prawe" słyszę pikanie mojego ambita2 ) . Jak Ci się nie spieszy poczekaj a jak tak to wiesz jaka jest moja rada :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RP35 pisze:bateria( bo mi na tym zależy bardzo np .długie wyjazdy rowerowe )
To ty jesteś wstanie jechać ponad 10h? ;)
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, ale dziwi mnie , nie zrozum mnie źle , twoje zdziwienie....szydersteo lub jego proba ? :) . Najdłuższy czas przez jaki działał nieprzerwanie zegarek( ambit2 ) z GPS z dokładnością 1s to było 12 g i 41 min. ( zostało mi wtedy jeszcze 25% baterii ) , a ciągłej jazdy było 9 g 15 min. dystans 200 km i był to wypad na luzaka , rower typu cross :p . Power bank był zbędny , bo w takim celu kupiłem ten zegarek i nie tylko ...... :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szyderstwo nie szyderstwo. Są ludzie, którzy podejmują wyprawy rowerowe i jeżdżą po tyle godzin i dłużej, ale do rowerów to są specjalne liczniki rowerowe, raczej nikt jeżdżąc takie dystanse nie używa do tego zegarka. Tak więc możesz uznać to za szyderstwo :D
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Idąc twoja dziwna logika , to po co Ci w ogóle zegarek zmierz sobie dystans rowerem z licznikiem lub metrem itp. i biegaj po tej trasie ;) , po co się na koszty naciagac :D, widzę że Tobie trzeba tłumaczyć wszystko jak dziecku . Uznam Cię za trolla i nie będę Cię już karmił .
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RP35 pisze:Idąc twoja dziwna logika , to po co Ci w ogóle zegarek zmierz sobie dystans rowerem z licznikiem lub metrem itp. i biegaj po tej trasie ;) , po co się na koszty naciagac :D, widzę że Tobie trzeba tłumaczyć wszystko jak dziecku . Uznam Cię za trolla i nie będę Cię już karmił .
Skoro uważasz, że najważniejszą funkcją zegarka biegowego jest mierzenie dystansu, to widać, że z bieganiem to ty jesteś jeszcze na bakier :) A na rower, jeśli priorytetem ma być czas pracy, to polecam jednak dobry licznik rowerowy, taki licznik może pracować 15-17h.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba, widze ze Vertical lepiej sobie poradził w górach niz u nas, jakaś łatka była dla niego? :) Zapis jest całkiem sensowny, choc wykresy pocięte i w Ambicie i w Verticalu. Ciekawe dlaczego.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

powiedz mi proszę dokładnie o które "wycięcia" ci chodzi?

a umiesz rozwiązać zagadkę kilometrowego rozjazdu w sobotę między P a V i rozjazdu w pomiarze wysokości? Bo ja tak :D

ogólnie Vertical bardzo dobrze sobie poradził ,jestem zadowolony

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, padła Ci bateria i nie nagrałeś wszystkiego ;P

http://imgur.com/a/HeSjP zobacz w wykresach sa przerwy nagle. Najdziwwniejsze jest to ze w tych samych miejscach czasami jest. Moze to u mnie w przegladarce cos nietenteges?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ