Garmin Fenix 3/3HR

paaulo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Na jak długo wystarcza taka synchronizacja?
Szkoda, że automatycznie przez Wi-Fi się nie da tego robić.
PKO
Rafi50
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szanowni Forumowicze. Mój F3 pokazuje mi perf. cond. od przypadku do przypadku. Raczej rzadziej niż częściej. W związku z tym i VO2max pojawia się tylko wtedy, gdy perf. cond. w czasie biegu jest wyświetlany. Dodam tylko, że każdy trening jest zdecydowanie dłuższy niż 20 minut. A jak to jest u Was? Zawsze jest wyświetlane PF, czy może do wyświetlania jest stosowany jakiś schemat?

P.S. Treningi oczywiście wszystkie odbywają się na dworze, mam pasek HR run itd. Soft 6.80, paska tez aktualny.
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze: PC nie jest chyba połączone z VO2max? Z tego co czytałem pokazuje odchylenie Twojego PC od średniej.
Pisałem wyżej, że jak zaczynałem bieg od górki +250m na 1km, czyli w ok 13min/km to dostałem PC -18. A VO2max spada jak biegasz takie zamulanie. Powinno rosnąć jeśli forma rośnie i zrobisz bieg ciągły równym szybkim tempem i HR nie będzie w tym czasie szalał. Chociaż bywa że rośnie nawet po wolnym biegu, ale HR wtedy jest niskie i się nie waha.
Wzór na VO2max raczej nie widzi przewyższeń(to samo ten na LT).
Moje LT wyliczył na 166 po 4h maratonie górskim, a hrmax mam ok 185.
Testu na LT po płaskim nie skończyłem bo nie wszedłem na ostatni próg. Przypomina to badanie wydolnościowe do odmowy. Trzeba to zrobić wypoczętym, gdzieś wyżej pisałem jakie są kolejne etapy i ile min trwają.
Czytałem te opisy garmina, ale wg mnie nie da się z nich wyciągnąć jednoznaczności. PC i vo2max są połączone bo PC referuje do bazowego poziomu vo2max. Tylko co to znaczy? Jeżeli przed biegiem miałem vo2max 50 i potem system po 10 minutach pokazuje PC -2 a na koniec vo2max 49, to jaka jest kolejność? Wcześniej vo2max dostawałem po 6 minutach więc teoretycznie jest możliwe, że i teraz garmin robi to po 6 minutach i PC -2 odnosi już do nowego vo2max... A możliwe że PC odnosi się do stanu vo2max sprzed treningu a obniżenie vo2max jest robione w drugiej kolejności. Skazani jesteśmy na gdybanie i w związku z tym PC jest po prostu "jakąś liczbą ".

Faktem jest, że działa mi to inaczej niż przedtem i chciałem zapytać czy jestem odosobniony w tym odczuciu.
.
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafi50 pisze:Szanowni Forumowicze. Mój F3 pokazuje mi perf. cond. od przypadku do przypadku. Raczej rzadziej niż częściej. W związku z tym i VO2max pojawia się tylko wtedy, gdy perf. cond. w czasie biegu jest wyświetlany. Dodam tylko, że każdy trening jest zdecydowanie dłuższy niż 20 minut. A jak to jest u Was? Zawsze jest wyświetlane PF, czy może do wyświetlania jest stosowany jakiś schemat?

P.S. Treningi oczywiście wszystkie odbywają się na dworze, mam pasek HR run itd. Soft 6.80, paska tez aktualny.
Zawsze mi się wyświetla. Miałem okres, kiedy tak nie było, ale było to związane z tym, ze używam footpoda i było wiadomo, ze FW tego nie obsługiwał (teraz obsługuje).

Przed wyjściem zawsze daję pasek ostro pod kran z ciepłą wodą i zakładam maksymalnie zmoczony. Nie wiem czy Ty też masz zwyczaj zwilżania paska przed treningiem, jeżeli nie to może Twój po prostu na początku treningu nie przewodzi tak jak powinien a potem jest już i tak 'po herbacie'?
.
Rafi50
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bosman.Zorz pisze:
Rafi50 pisze:Szanowni Forumowicze. Mój F3 pokazuje mi perf. cond. od przypadku do przypadku. Raczej rzadziej niż częściej. W związku z tym i VO2max pojawia się tylko wtedy, gdy perf. cond. w czasie biegu jest wyświetlany. Dodam tylko, że każdy trening jest zdecydowanie dłuższy niż 20 minut. A jak to jest u Was? Zawsze jest wyświetlane PF, czy może do wyświetlania jest stosowany jakiś schemat?

Zawsze mi się wyświetla. Miałem okres, kiedy tak nie było, ale było to związane z tym, ze używam footpoda i było wiadomo, ze FW tego nie obsługiwał (teraz obsługuje).

Przed wyjściem zawsze daję pasek ostro pod kran z ciepłą wodą i zakładam maksymalnie zmoczony. Nie wiem czy Ty też masz zwyczaj zwilżania paska przed treningiem, jeżeli nie to może Twój po prostu na początku treningu nie przewodzi tak jak powinien a potem jest już i tak 'po herbacie'?
Dzięki za odpowiedź. Znaczy tyle, że z moim F3 jest coś nie tak. Tez mam w zwyczaju moczyć pasek i zakładać mocno nawilżony. To jeszcze nawyk z poprzednich modeli paska. Tętno mi zawsze pięknie pokazuje, ale PC i VO2max od przypadku do przypadku. Jak mu się zachce.
Bart_Z
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafi50 pisze:
Bosman.Zorz pisze:

Dzięki za odpowiedź. Znaczy tyle, że z moim F3 jest coś nie tak. Tez mam w zwyczaju moczyć pasek i zakładać mocno nawilżony. To jeszcze nawyk z poprzednich modeli paska. Tętno mi zawsze pięknie pokazuje, ale PC i VO2max od przypadku do przypadku. Jak mu się zachce.
Mam tak samo tzn od czasu do czasu. Rownież pasek moczę przed treningiem.
Rafi50
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bart_Z pisze: Mam tak samo tzn od czasu do czasu. Również pasek moczę przed treningiem.
Czyli nie jestem sam. Dobrze wiedzieć. Może ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

6.82b Change Log Notes:

Added support for Auto Lock. (Settings > System > Auto Lock)
Added support for previewing backlight intensity as it is modified.
Improved the colors used for sensor bar status icons.
Improved the accuracy of floors climbed data.
Fixed a potential issue where the current CIQ watch face could change if one had multiple CIQ watch faces and was upgrading from before software version 6.50.
Fixed a potential issue where certain widgets could disappear from the widget loop after a software update.
Fixed a critical issue where the watch would reboot when trying to Track Back a really long activity.
Fixed an issue where auto lap distance for rowing was not being displayed in meters.
Fixed a potential issue where a user could configure their lap alert banners to choose 'Interval Time/Pace/Distance' data fields for non-Open Water Swim profiles.
Fixed a potential issue where Foot Pod was being used as a distance source in indoor Bike activities.
Fixed a potential issue where one couldn't toggle the GPS setting for Row activities after profile creation.
Fixed a potential issue where the steps history graph was displaying certain days twice.
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam pewien problem z moim F3, otoz od momentu jak zaktualizowalem Androida do 6 to zegarek mi caly czas wariuje, tzn.
caly czas dostaje komendy polaczono - rozlaczono i tak na okraglo raz sie polaczy i za chwile daje informacje rozlaczono.
Cos mozna poradzic, ktos sie spotkal z takim zachowaniem, zaznaczam, ze do momenty kiedy mialem Androida 5 wszystko gralo i polaczenie bylo idealne z telefonem i zegarkiem.
Pozdrawiam
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To chyba raczej wina telefonu a nie zegarka....

Usuń urządzenie z telefonu ( blu ) i sparuj ponownie.
Rafi50
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

anatom pisze:Witam.
Mam pewien problem z moim F3, otoz od momentu jak zaktualizowalem Androida do 6 to zegarek mi caly czas wariuje, tzn.
caly czas dostaje komendy polaczono - rozlaczono i tak na okraglo raz sie polaczy i za chwile daje informacje rozlaczono.
Cos mozna poradzic, ktos sie spotkal z takim zachowaniem, zaznaczam, ze do momenty kiedy mialem Androida 5 wszystko gralo i polaczenie bylo idealne z telefonem i zegarkiem.
Pozdrawiam
Nie sprawdzałem, ale może spróbuj tego:
https://play.google.com/store/apps/deta ... .gcmrunner
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak interpretować lactate threshold?
Wyszło mi na teście 4:09/km i 168 bpm. VO2 max mam 57
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba tak, ze przy tempie 4:09 lub tetnie 168 jest twoj prog. Nie ma tu chyba zadnej filozofii... Chociaz moze sie myle :lalala:
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak myślałem :bum: Dzięki
bar72
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

6.84b Change Log Notes:

Added support for Elevation Plot navigation data screen (Settings > Navigation > Data Screens > Elevation Plot). Note: this screen should give a 'glanceable' indication of effort remaining along the course being navigated. It shows completed (in green) and future (in blue, if available in the course) altitude data plotted over the distance of the navigation. Ascent fields are also displayed for current accumulation and the amount remaining to destination. Plan your next adventure using the Course creation tool at garminconnect.com!
Added support for reviewing elevation history for an activity. (History > Activities > Choose an activity > Elevation Plot. The data field represents total ascent for the activity.)
Added support for configuring Wi-Fi as a Hot Key option. (Settings > System > Hot Keys > Choose a key > Wi-Fi)
Improved visibility of the lap number on the lap banner page.
Improved Lock Device and Auto Lock behavior to only show the full hint text banner until it has been acknowledged once.
Fixed missing crank length setting for P1 power meters.
Fixed a potential issue where the watch would crash while using the 'Resume Later' option.
Fixed an issue where average stroke rate and SWOLF were incorrect on the Last Sport widget for a swim activity.
Fixed an issue where paddle sport activities could not be used for workouts that were classified as 'Other' on Garmin Connect.
Fixed an issue where auto lap distance for rowing was not being displayed in meters.
Fixed an issue where par and bogey information on golf summary was incorrect.
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ